Pietje Pim helpt de Sint

[DOOR LINDA] ‘Maar pietje Pim let niet meer op. Hij denkt en denkt… Er komt een plan in zijn hoofd. Wacht maar… denkt hij. Ik ben niet te klein! Ik heb een plan. Wat slim, pietje Pim… Na de les gaat hij naar de zolder. De zolder van Het Kleine Pieten-huis. Hij weet wat daar ligt. Ja, daar ziet hij het al! Dat komt goed van pas. Vlug doet hij het in zijn tas.’
– Pietje Pim helpt de Sint –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Pietje Pim helpt de Sint

Op de school voor kleine pieten, leert pietje Pim een heleboel nieuwe dingen. Als je in groep acht alles kunt wat een echte piet moet kunnen, dan krijg je een pietenmuts en word je een echte piet.

Hoofdpiet maakt zich heel erg zorgen. Pakjesboot 11 zit in de problemen door storm op zee. Pietje Pim wil heel graag helpen, maar de meester zegt dat dat niet kan.

Stiekem bedenkt pietje Pim toch een plan om Sinterklaas te helpen. Zal het allemaal goedkomen met de pakjes en met pakjesboot 11?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Pietje Pim wil heel graag helpen, maar dat mag niet omdat mees vindt dat hij te klein is. Kinderen horen ook vaak dat ze dingen niet mogen of kunnen, omdat ze daar te klein voor zijn. Pietje Pim probeert het toch en ik hoop dat veel kinderen daar een voorbeeld aan zullen nemen. Dat zij zich, net als pietje Pim, niet tegen laten houden omdat een ander denkt of zegt dat hij iets niet kan.

Kim krijgt eerst geen cadeautje, door een fout van pietje Pim. Gelukkig hoort hij hiervan en lost hij het op. Dit stuk geeft mooi de gelegenheid om met de klas in gesprek te gaan over het maken van fouten. Het is helemaal niet erg om iets fout te doen. Het is netjes je fout te herstellen als je die mogelijkheid hebt.

Bij het thema Sinterklaas passen ook het Leren lezen zoekboek – Wat zit er in die zak? en Als Sint dat ziet…

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pietje Pim helpt de Sint

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pietje Pim helpt de Sint zijn:

 • Pietje Pim leer op school een heleboel nieuwe dingen. Lees bladzijde 7 ‘Pietje Pim zit…’ t/m bladzijde 8 ‘…aan de hand?’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die nieuwe dingen leert?
 • Het gaat niet goed met pakjesboot 11. Hoofdpiet maakt zich zorgen. Lees bladzijde 9 ‘Hoofdpiet loopt de…’ t/m bladzijde 10 ‘…veel te druk!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich zorgen maakt?
 • Pietje Pim wil graag helpen. Hij bedenkt een plan. Lees bladzijde 11 ‘Pietje Pim steekt…’ t/m bladzijde 12 ‘…in zijn tas.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een plan bedenkt?
 • Niemand kent het geheim van pietje Pim. Lees bladzijde 18 ‘Als de Laan…’ t/m bladzijde 19 ‘…snel naar bed.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?
 • Er is een foutje gemaakt, pietje Pim heeft het cadeautje van Kim niet naar het goede huis gebracht. Lees bladzijde 20 ‘Pietje Pim staat…’ t/m bladzijde 22 ‘…een grote piet!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een foutje maakt?

Overige ideeën

 • Knutselen: In het verhaal komen twee pakjesboten voor. Knutsel een pakjesboot, waarmee de pieten alle pakjes naar Nederland kunnen brengen.
 • Sorteren: Pietje Pim brengt het pakje van Kim bij het verkeerde huis. Het is leuk in de klas ook pakjes te sorteren. Dit kan met echte pakjes, maar ook met bijvoorbeeld pakjes met sommetjes. Juf Milou heeft hier leuke werkbladen bij gemaakt.
 • Reken en taal in het thema van Sinterklaas: Als je het thema Sinterklaas ook in de reken en/of taalles wil integreren dan heeft Juffiepuffie daarvoor veel mooie werkbladen voor groep 3 gemaakt.

Vergelijkbare artikelen