Pip past op

[DOOR MARIE-JOSE]‘De koekoek slokt een eitje op.
En dan…legt ze zelf een ei!
In het nest van Moems.
Het is een groep ei met witte stipjes.
Net als de eitjes van Moems.
De koekoek is blij.
‘Ik word mama’, zegt ze trots.’
– Pip past op –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Pip past op

Het huisje van Pip gaat kapot als Moems de merel op zijn dak landt. Pip mag bij Moems in de boom komen wonen. Voor Pip is het wel zwaar om elke dag naar boven te klimmen. Hij zou wel een lift willen! Kabouter Pip past op de eitjes in het nest van Moems de merel. Maar een koekoek legt plotseling een eitje bij de andere eitjes in het nest van Moems! Als de eitjes uitkomen groeit het koekoeksjong veel harder dan de andere vogeltjes. Hij wil de andere eitjes uit het nest gooien, maar daar steekt Pip een stokje voor en samen vallen ze uit het nest. Pip helpt het koekoeksjong  door hem te voeren. Zo lukt het om hem in leven te houden. Bink het koekoeksjong weet een oplossing voor Pip om snel in het huisje in de boom te komen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Pip past op is een boek uit de leeslijn Verhalenrijk. De leeslijn biedt verhalende en informatieve boekjes die bij elkaar passen. Zo hoort bij Pip past op het boek Lente in het land! Een hele mooie combinatie! Voor jonge kinderen is het mooi om te ervaren dat in een fictief verhaal iets kan gebeuren wat in het echt ook kan gebeuren. De boeken uit deze reeks sluiten aan bij de seizoenen.

De tekeningen zijn prachtig. Het verhaal is opgebouwd in korte hoofdstukjes van telkens twee bladzijdes. Dat maakt het makkelijk om dieper in te gaan op de tekst als je een hoofdstuk geïsoleerd wil bespreken met de kinderen. De rode draad in het verhaal is best spannend voor de kinderen en ze komen ook meer te weten over het gedrag van een koekoek. Een welkome aanvulling voor leesboekjes zowel fictief als non-fictief voor kinderen uit groep 3.

Met dank aan Uitgeverij Christofoor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pip past op

Om kinderen te enthousiasmeren om dit boek te lezen en hen te stimuleren om na te denken over vrijheid van geloof kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is tevens een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Voordat je de eerste minileesles over dit onderwerp geeft kun je met de kinderen kijken naar een filmpje over een koekoek van Schooltv. Enkele mini leeslessen voor het boek Pip past op zijn:

 • Bespreek de kaft van het boekje met de kinderen. Is het huisje in de boom van de kabouter denk je? Is dat normaal dat een kabouter in een boom woont? Lees dan de titel voor. Wat zou er aan de hand zijn?
  Leesvraag: Hoe ziet jouw kaft eruit? Kun je bedenken waar het verhaal over gaat als je naar de kaft en de titel kijkt?
 • Pip zit hoog in de boom en geniet van het uitzicht. De koeien lijken klein en het is er zo mooi! Lees het hoofdstuk ‘Een huis in een boom’ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet in jouw boek het landschap eruit. Waar speelt het verhaal zich af?
 • Pip schrikt van de koekoek die zomaar een eitje van Moems opeet en dan zelf een ei legt. Lees het hoofdstuk ‘Opzij!’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt in jouw boek ook iets onverwachts? Iets waar iemand van schrikt of heel blij van wordt?
 • De koekoek en Pip vallen uit het nest. Lees het hoofdstuk ‘Eruit’ voor. Wat zou er verder gebeuren?
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook ineens iets onverwachts?
 • De koekoek krijgt een naam die bij hem past. Lees het hoofdstuk ‘Het jong krijgt een naam’ voor.
  Leesvraag: Hoe heten de personen of dieren in jouw boek? Zijn het ook passende namen?
 • Eindelijk is er een oplossing voor Pip! Lees het hoofdstuk ‘Een lift voor Pip’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een oplossing voor een probleem?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Pip past op.

Overige ideeën

 • Wil je meer weten over deze leeslijn bezoek dan Alles over Verhalenrijk
 • Op de website van de uitgeverij vind je educatief materiaal bij de boeken. Zo is er een prachtige lesbrief bij Pip past op met vele doe activiteiten die passen bij het verhaal, het seizoen en weetjes over de koekoek.
 • Bekijk ook eens het extra materiaal bij deze serie.

Andere boeken uit de serie verhalenrijk:

Vergelijkbare artikelen