Prinses Floortje en de maffe draak (AVI-E4/M5)

‘Waarom ga je niet naar de tandarts?’ vroeg Floortje.
Even was de draak stil. ‘Vind ik eng,’ zei hij toen zachtjes.
‘Ik ben giga-, mega-, superbang voor de tandarts.’
‘Maar je bent een draak!’ riep Floortje uit.’
– Prinses Floortje en de maffe draak –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 4 en 5 om zelf te lezen.

Het verhaal

Prinses Floortje en de maffe draak

Het land van Prinses Floortje wordt bedreigd door een draak. Alle drakendoders uit het land komen de draak opzoeken. Het lijkt ze wel stoer om eindelijk eens een draak te verslaan. Maar een voor een komen ze half gewond terug, dat was toch niet zo gemakkelijk als ze dachten. Daar weet Floortje wel een oplossing voor, zij gaat met haar kluskist op pad naar de draak. Haar moeder houdt haar adem in, als dat maar goed gaat… Zal Floortje de draak kunnen verslaan?

In het tweede verhaal heeft de draak hulp nodig van Floortje. Hij is namelijk hopeloos verliefd, maar durft het de drakenvrouw niet zelf te vertellen. Floortje verzamelt haar moed en pakt haar kluskist in, ze bind het cadeau van de draak er bovenop en gaat op pad. Lukt het Floortje de drakenvrouw te vinden en haar te vertellen dat de draak verliefd op haar is? En nog veel belangrijker… Kan de draak wel aan de eisen van de drakenvrouw voldoen?

Recensie

Floortje is een heerlijk stoer prinsesje, ze neemt het heft in eigen handen en lost de problemen zelf op. Ook vraagt ze zichzelf af waarom de draak boos is. Zo’n simpele vraag die ze zichzelf stelt, maakt wel dat er even stilgestaan wordt bij de gevoelens van de draak. Dit boek is een prachtig voorbeeld voor vele kinderen.

Het fijne aan dit boek is dat het een meegroeiboek is. Het eerste verhaal is op niveau AVI-E4 geschreven en het tweede verhaal juist op AVI-M5. Ook dit boek is met het dyslexie vriendelijke lettertype geschreven, maar ook hierin missen de hoofdstukken waardoor de verhalen erg lang zijn.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het meegeven van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan op de website van Uitgeverij Bontekoe.

Ideeën mini leeslessen Prinses Floortje en de maffe draak

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Prinses Floortje en de maffe draak zijn: 

Verhaal De draak

 • Floortje wil alles zijn wat ze niet mag. Lees bladzijde 6 ‘Floortje wilde geen…‘ t/m bladzijde 10 ‘…Doodsaai, vond Floortje.‘ voor. Nu gaat Floortje op avontuur.
  Leesvraag: Wat mag jouw hoofdpersoon wel/niet?
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek iemand op avontuur? Vertel ons over dit avontuur.
 • De draak is boos. Lees bladzijde 14 ‘Floortje keek het…’ t/m bladzijde ‘…toch zo boos?‘ voor. Waarom denk jij dat de draak boos is?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand boos?

Verhaal De verliefde draak

 • De draak heeft een probleem en Floortje wil het oplossen. Lees bladzijde 46 ‘Floortje zat aan…‘ t/m bladzijde 49 ‘…tegen de draak.’ voor. Heb jij wel eens een probleem? Hoe los je dat dan op?
  Leesvraag: Is er in jouw boek een probleem? Vertel ons erover. Hoe wordt het opgelost?
 • Draak is verliefd. Lees bladzijde 49 ‘Waarom kom je mij…‘ t/m bladzijde 53 ‘…dikke, vieze, draak.‘ voor. Welk advies zou jij de draak geven? Hoe kan hij de drakenvrouw het best vertellen dat hij verliefd op haar is?
  Leesvraag: Worden er in jouw boek emoties uitgesproken? Lees een stukje voor.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prinses Floortje en de maffe draak.

Meeluisterboek

Als je dit boek aanschaft, dan kun je het meeluisterboek hierbij aanschaffen. Dit is voor kinderen die moeite met lezen hebben heel fijn. Het boek wordt dan op een rustig tempo voorgelezen en de kinderen kunnen zelf meelezen.

Het fijne is dat er precies aangegeven wordt wanneer de bladzijde opgeslagen moet worden. De tekst wordt precies voorgelezen, wat niet altijd het geval is bij gewone luisterboeken. Het tempo is laag, waardoor de kinderen goed mee kunnen lezen. Meer lezen over meeluisterboeken kan hier.

Andere delen

Bekijk alle boeken over Prinses Floortje hier op Uitgeverij Bontekoe.

Vergelijkbare artikelen