Ragnar en de walrus

[DOOR DORY] ‘Ik wil het gewoon meemaken, zo’n plundertocht’
– Ragnar en de walrus –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Ragnar en de walrus

Ragnar en de walrus gaat over Ragnar, de zoon van de leider van een groep Vikingen. Hij is het beu om alleen maar te oefenen met jagen en vechten en is klaar voor het echte werk. Samen met zijn vriend Leif gaat hij stiekem mee op het schip van de vader van Ragnar.

Op het schip blijkt al gauw dat de mannen onderweg zijn naar een klooster om te plunderen. Het probleem is alleen dat Ragnar niet houdt van de dingen die Vikingen doen. Dieren doden en mensen bestelen bijvoorbeeld. De reis wordt helemaal een uitdaging als de Vikingen een moederwalrus willen gaan doden.

Lees Ragnar en de walrus om erachter te komen hoe Ragnar omgaat met de taken die je als Viking hebt.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ragnar en de walrus is het eerste deel van een geschiedenisserie. Het boek heeft mooie tekeningen over de volledige grootte van twee pagina’s. Hoewel ik de verhaallijn niet zo sterk vind, krijgen kinderen wel een mooi inkijkje in de eigenschappen van de Vikingen. Het boek is dan ook erg goed in te zetten bij een themaweek of een geschiedenisles over de Vikingen.

Ik ben benieuwd naar de volgende delen! Mocht je meer willen lezen over Vikingen, dan is Willeweten De Vikingen een mooie uitbreiding.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ragnar en de walrus

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ragnar en de walrus zijn:

 • Ragnar gaat iets heel spannends doen, wat tegelijkertijd ook heel stoer is. Lees bladzijde 5 ‘Wat doe je…’ t/m bladzijde 9 ‘…doe jij hier?‘ voor.
  Leesvraag: Wie doet er in jouw boek iets heel spannends of stoers?
 • Grom is overboord geslagen en ze gaan proberen hem uit het koude water te redden. Lees bladzijde 20 ‘Ineens zag hij…’ t/m bladzijde 24 ‘…nu niet meer.‘ voor.
  Leesvraag: Wie wordt er in jouw boek gered?
 • De Vikingen hadden verwacht dat het klooster vol zou zitten met monniken. Uiteindelijk bleek het klooster al leeggeroofd te zijn. Lees bladzijde 47 ‘Als hij hier…’ t/m bladzijde 50 ‘…er kwam niets.‘ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw verhaal iets onverwachts? Wat werd er verwacht? Wat was er anders?
 • De moeder van Ragnar is enorm ongerust geweest en laat Ragnar beloven dat hij nooit meer weg gaat zonder iets te zeggen. Lees bladzijde 61 ‘En toen kwam…’ t/m bladzijde 64 ‘…nooit meer doen.‘ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek beloofd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ragnar en de walrus.

Overig idee

 • Eigenschappen: In het verhaal worden veel eigenschappen van de Vikingen genoemd. Kun jij ze allemaal noemen? Je mag het boek gebruiken als je het even niet meer weet.

Vergelijkbare artikelen