Rekenavonturen – Werken in de dierentuin

[DOOR LINDA] ‘Stel je eens voor dat jij in de dierentuin werkt. Dan moet je hard werken. Als dierenverzorger heb je belangrijk werk. Je zorgt ervoor dat de dieren veilig en gezond zijn. Dierenverzorgers geven de dieren eten en drinken. De dieren hebben in hun verblijf van alles te doen. Dierenartsen en verzorgers helpen de dieren als ze ziek zijn. Dierenverzorgers leren de bezoekers van alles over de dieren in de dierentuin.’
– Werken in de dierentuin –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Werken in de dierentuin

Vind jij dieren leuk en zou jij graag willen weten hoe je ze kan verzorgen? Dan is dit boek echt iets voor jou! In Werken in de dierentuin lees je wat een dierenverzorger allemaal moet doen om de dieren in de dierentuin goed te kunnen verzorgen. Jij kunt de dierenverzorger helpen door verschillende opdrachten te doen. Waar wacht je nog op?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Contextsommen zijn vaak onrealistisch en totaal niet passend bij de belevingswereld van kinderen. Dat is in dit boek zeker niet het geval! Door de korte tekstjes over het verzorgen van de dieren en de opdrachten die aan die verzorging worden gekoppeld, krijgt het echt betekenis. Als dierenverzorger krijg je hier echt dagelijks mee te maken en voor kinderen maakt dat het natuurlijk reuze interessant.

De teksten zijn voor leerlingen uit groep 4 al goed te begrijpen, maar ik vraag me af of zij ook alle rekenopdrachten al goed uit kunnen rekenen. Dit geldt zeker in het eerste halfjaar voor de meet en weeg opdrachten.

Kinderen die dol zijn op verhalen over dieren kunnen Wow! – De wonderen van het bos en Springende pinguïns en lachende hyena’s misschien ook leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij Schoolsupport voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Werken in de dierentuin

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Werken in de dierentuin zijn:

 • Dierenverzorgers moeten goed kunnen rekenen. Lees bladzijde 4 ‘Stel je eens…’ t/m bladzijde 5 ‘…moet kunnen rekenen?’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die goed kan rekenen? Heeft hij dat ergens voor nodig?
 • Op de pagina is een plattegrond te zien en het is de bedoeling dat je een bepaalde route loopt voor de opdracht. Lees bladzijde 6 ‘Als dierenverzorger begin…’ t/m bladzijde 7 ‘…hetzelfde voedsel krijgen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een plattegrond of route gebruikt?
 • De dieren in de dierentuin krijgen elke dag vers voer en vitamines zodat ze gezond blijven. Lees bladzijde 12 ‘De dieren in…’ t/m bladzijde 13 ‘…ze per dag?‘ voor.
  Leesvraag: Wat doen de mensen/dieren in jouw boek om gezond te blijven?
 • Er leven verschillende pinguïns in de dierentuin. Ze kunnen erg goed en snel zwemmen. Lees bladzijde 18 ‘In de dierentuin…’ t/m bladzijde 19 ‘…als een sportzwemmer.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die snel kan zwemmen of die het goed zou kunnen gebruiken als hij dat zou kunnen?
 • A. Lees bladzijde 22 ‘Om 3 uur…’ t/m bladzijde 23 ‘…als een huiskat.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand ziek? Komt er een dokter om diegene beter te maken?

Overige ideeën

 • Ga op rekenavontuur en maak de 63 rekenopdrachten die in dit boek staan. Vanaf bladzijde 30 zijn hulp en antwoorden te vinden voor als je klaar bent.
 • Bedenk zelf rekenopdrachten bij een stukje uit je eigen leesboek.

Andere delen van Rekenavonturen

Vergelijkbare artikelen