Scheetman lost het op! Poepnami-alarm

[DOOR LINDA] ‘Ik hou helemaal niet van dingen die stinken of plakkerig zijn… GADVER! Ik heb zelfs nog nooit in mijn hele leven, echt nog nooit – ik wil het woord eigenlijk niet eens zeggen, maar ik doe het toch – een scheet gelaten. En dat ga ik ook nooit doen! Ik ben het schoonste, helemaal niet-walgelijke kind van de wereld.’
– Scheetman lost het op! Poepnami-alarm –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Scheetman lost het op

In sprankelstad is alles mooi schoon en keurig opgeruimd. Dat vindt Willem erg prettig, want hij is dol op schoon en opgeruimd. Hij heeft zelf nog nooit een scheet gelaten en blijft ver uit de buurt van de bonenfabriek. Totdat er een verschrikkelijk ongeluk gebeurt in de bonenfabriek en de stad hulp nodig heeft. Zal Willem zijn stad kunnen helpen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Aan het begin van het boek wist ik niet zo goed wat ik van het verhaal moest vinden. Ik werd er niet meteen heel enthousiast van. Maar hoe verder ik kwam, hoe grappiger het werd. Vooral bij het lezen van de tweede helft van het boek heb ik heel erg hard gelachen.

Het grappigste vond ik de afkeer die Willem heeft voor het laten van scheten en de schaamte als hij dan toch een scheet heeft gelaten. Tegelijkertijd is dit waarschijnlijk ook herkenbaar voor veel kinderen. Niet de schaamte, maar wel dat je iets moet doen dat je echt niet wil. Iets dat je heel vies of verschrikkelijk vindt, maar dat wel moet gebeuren.

Kinderen die dol zijn op spannende verhalen die zij zelf kunnen lezen, vinden het misschien ook leuk om De magische bieb – Bieb op stelten!, Stinkhond naar het circus of Agent en boef – Gekte onder de grond te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Scheetman lost het op! Poepnami-alarm

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Scheetman lost het op! Poepnami-alarm zijn:

 • In Sprankelstad is alles netjes en schoon. Lees bladzijde 5 ‘Ik ben Willem…’ t/m bladzijde 9 ‘…keurig en glanzend.’ voor.
  Leesvraag: In wat voor omgeving speelt jouw verhaal zich af?
 • Het stinkt ontzettend bij de fabriek. Dat komt van alle scheten die de mensen hebben gelaten. Lees bladzijde 26 ‘Ik kwam aan…’ t/m bladzijde 29 ‘…Esther niet teleurstellen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat heel erg stinkt?
 • De dokter heet Arts van zijn achternaam. Dat past erg goed bij zijn werk. Lees bladzijde 39 ‘Ik werd wakker…’ t/m bladzijde 43 ‘…vermist? Mijn ouders?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een passende naam?
 • Oma lijkt toch een beetje anders te zijn dan Willem dacht. Ze geeft zelfs anderen de schuld van haar windjes. Lees bladzijde 63 ‘Het verbaast je…’ t/m bladzijde 65 ‘…wind-vriend. Je gas-goeroe.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander de schuld geeft?
 • Door het spul dat oma in Willem zijn mond stopt laat Willem een scheet. Dat vindt hij verschrikkelijk. Hij schaamt zich heel erg. Lees bladzijde 66 ”Nee!’ zei ik…’ t/m bladzijde 70 ‘…de grond, bewusteloos.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich ergens voor schaamt?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen