Sinterklaasliedjes

[DOOR MICHELLE] ‘Wie komt er alle jaren, daar weer uit Spanje varen?’
– Sinterklaasliedjes –

Dit boek is geschikt om voor te lezen (of zingen) vanaf groep 1-2 .

Het verhaal

Cover Sinterklaasliedjes

In het boek Sinterklaasliedjes staat elke twee bladzijdes de tekst van een sinterklaasliedje. De meeste aandacht wordt echter getrokken naar de illustraties. Je volgt het avontuur van zeven mini-pietjes en mini-sintjes die samen met een zak cadeautjes, de staf van Sinterklaas en een hondje een spannende tocht afleggen.

Ze fietsen door de storm, waarbij een mini-sintje in de gracht valt. Ze klimmen over daken, springen van tak tot tak in de bomen, passeren een olifant en komen uiteindelijk bij een winkel. Hier kijken ze naar binnen en zien verschillende Sinterklazen boodschappen doen. Daarna klauteren ze weer op het dak, zouden ze ook pakjes gaan bezorgen?

Recensie

Een boek om eindeloos naar te blijven kijken en steeds nieuwe dingen te ontdekken! Mark Janssen evenaart wat mij betreft de illustraties van Charlotte Dematons in Alfabet. Hoewel Dematons gedetailleerder werkt is de sfeer die Mark Janssen tot stand brengt uniek. Zelfs in de kleinste, donkerste hoekjes vallen nog gebeurtenissen te ontdekken.

Het doorlopende verhaal in illustraties stimuleert de fantasie van de lezer en zorgt er voor dat ieder zijn eigen verhaal creëert. De aanwezigheid van de mini-pietjes en mini-sintjes maakt dat kinderen zich makkelijk kunnen verplaatsen in de personages, net als in het boek Minipiet wordt minisint. Daarnaast is het natuurlijk een fantastisch boek om gezellig bij de open haard samen met de kinderen liedjes uit te zingen.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

‘Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje’

Ideeën mini leeslessen Sinterklaasliedjes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sinterklaasliedjes zijn:

 • Lees het lied ‘Hoor de wind waait door de bomen’ voor. De wind waait dus goed.
  Leesvraag: Wat voor weer is het jouw boek?
 • In ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ gaat het over een paard.
  Leesvraag: Welke dieren komen in jouw boek voor?
 • Lees de bladzijdes bij ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ voor. Bespreek wat een vreemdeling is.
  Leesvraag: Met welke personages maak je kennis in jouw boek? Komen er steeds nieuwe personages bij of staan aan het begin en eind nog steeds dezelfde personages centraal?
 • In het lied ‘O kom er eens kijken’ voor zit er van alles in de schoen.
  Leesvraag: Welke dingen zijn het belangrijkste voor de hoofdpersoon van jouw boek?

Overige ideeën

 • Op de website van Lemniscaat staan allerlei lessuggesties. Met de QR code in het boek, bereik je deze website ook.
 • Op Spotify is een afspeellijst gemaakt van de SInterklaasliedjes onder de artiest ‘Lemniscaat’.

Vergelijkbare artikelen