Stinkhond is jarig

[DOOR DORY] ”Plattekat, ik ga mijn verjaardag vieren.’ ‘Besef je wel dat je geen gasten in onze vuilnisbak kunt vragen?’ ‘Waarom niet? Hij is minder vuil dan sommige anderen.’ ‘Je kent de datum van je verjaardag niet eens!’
– Stinkhond is jarig –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3 .

Het verhaal

Cover Stinkhond is jarig

Ach die arme Stinkhond, ken je hem al? De hond die in een vuilnisbak woont, ruikt naar sardientjes en eruit ziet als een gerafeld tapijt. Hij heeft altijd pech en snapt niet zo goed hoe de wereld in elkaar steekt. Gelukkig is daar zijn goede vriend Plattekat die hem altijd komt redden.

In dit deel van Stinkhond is Stinkhond jarig! Wat zou dat voor deze pechvogel op gaan leveren? Krijgt hij een leuk feest, met cadeaus en veel bezoek? Als je de verhalen van Stinkhond kent, weet je dat er van alles gaat gebeuren!

Benieuwd naar Stinkhond is jarig? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Stinkhond is jarig is een leuke opvolger in de reeks van de Stinkhond-boeken. Bij dit boek zitten wat elementen die het wat mij betreft wel laten verschillen van de andere boeken. Zo zie je in dit boek bekende personages terug uit vorige delen. Dit maakt het voor de fan van de Stinkhond-boeken erg herkenbaar. Desondanks is het boek ook goed te lezen als los deel.

Een ander prettig element van dit boek vind ik dat Stinkhond in dit boek echt een goed einde krijgt. In de andere boeken loopt het soms maar matig voor hem af, maar bij dit boek hou je echt een goed gevoel over na het lezen!

Wil je meer lezen van Stinkhond en zijn avonturen? Bekijk dan ook Stinkhond – Vrolijk kerstfeest! en Stinkhond is verliefd.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Stinkhond is jarig?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stinkhond is jarig zijn:

 • Plattekat weet precies op welke dag ze jarig is, maar Stinkhond heeft geen enkel idee. Hij weet dus ook niet hoe oud hij eigenlijk is! Lees bladzijde 9 ‘Stinkhond zit zich…’ t/m bladzijde 11 ‘…poedel het uit.’ voor.
  Leesvraag: In boeken wordt vaak niet precies verteld hoe oud iemand is. Kun jij in jouw boek inschatten hoe oud iedereen is?
 • Stinkhond gaat op zoek naar zijn moeder. Plattekat helpt hem om niet in de smoesjes van mensen te trappen die zeggen dat zij zijn ouders zijn. Hiervoor gebruikt hij het spreekwoord: het is gemakkelijker om een graat te zoeken in een bevroren vis dan je moeder te vinden. Lees bladzijde 27 ‘Met zijn kop…’ t/m bladzijde 30 ‘…een onmogelijke opdracht‘ voor.
  Leesvraag: Welke spreekwoorden worden er in jouw boek gebruikt? Worden ze ook direct uitgelegd?
 • Op het verjaardagsfeestje van Stinkhond komen Aagje Nederlaagje en Felix De Fuyver. Deze twee zijn een grote tegenstelling. Felix is opgevoed in rijkdom en Aagje is arm en heeft maar weinig. Lees bladzijde 35 ‘Daar is de…’ t/m bladzijde 39 ‘…terugzien’, hoopt Stinkhond.‘ voor.
  Leesvraag: Wie zijn er in jouw boek elkaars tegengestelde? Op wat voor manier?
 • Felix heeft ervoor gezorgd dat de ouders van Stinkhond op zijn feestje komen. Op de plaatjes zie je dat het vieze honden zijn. Ze heten Vies, Vals en Vuil. Lees bladzijde 41 ‘Felix De Fuyver…’ t/m bladzijde 45 ‘…geurtje’, denkt Plattekat.’ voor.
  Leesvraag: Passen de namen in jouw boek goed bij de personages? Op wat voor manier?
 • Hoewel het er op lijkt dat het feestje van Stinkhond een grote teleurstelling wordt, komen uiteindelijk toch al zijn vrienden langs. Dit zijn vrienden die in eerdere boeken voorgekomen zijn en wél lief zijn geweest voor Plattekat. Lees bladzijde 65 ‘De laatste gasten druipen…’ t/m bladzijde 70 ‘...er bijna allemaal.’ voor.
  Leesvraag: Bestaat jouw boek uit eerdere delen? Zie je overlap in dit boek en voorgaande delen?

Overige ideeën

 • Stinkhond maakt een uitnodiging voor zijn verjaardag op een pizzadoos (bladzijde 13). Hoe zouden de kinderen een uitnodiging voor Stinkhond maken? Laat ze deze ontwerpen.
 • Als je het boek uitgelezen hebt, weet je dat Stinkhond toch zijn ouders gevonden heeft. Zouden de kinderen een idee hebben hoe deze ouders eruit kunnen zien? Laat ze op basis van het uiterlijk van Stinkhond zijn ouders tekenen.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen