Stinkhond – Vrolijk kerstfeest!

[DOOR DORY] ‘Stinkhond gelooft zijn eigen vlooien niet. Zal hij het cadeau worden voor een kind?’
– Stinkhond – Vrolijk kerstfeest! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4 .

Het verhaal

Cover Stinkhond - Vrolijk kerstfeest!

In Stinkhond – Vrolijk kerstfeest! is Stinkhond aan het dromen welke cadeautjes hij dit jaar van de Kersthond gaat krijgen. Plattekat heeft een ander plan: hij wil dit jaar kerst in een huis vieren, bij baasjes!

Ze komen samen terecht bij de familie Vankerst. De kinderen Kirsten en Karsten blijken helemaal niet zulke leuke baasjes te zijn. Ze willen Stinkhond en Plattekat zelfs verkopen op de rommelmarkt.

Op de rommelmarkt komt er een meisje, Truitje. Karsten heeft iets van Truitje afgepakt. Stinkhond en Plattekat bedenken een plannetje om Truitje te helpen. Lukt het ze om Truitje weer vrolijk te maken? En krijgen Stinkhond en Plattekat toch nog een fijne kerst? Ga lekker bij de kerstboom zitten en lees dan gauw dit boek om erachter te komen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De verhalen over Stinkhond en Plattekat, ik kan er geen genoeg van krijgen! De soms wat domme Stinkhond en Plattekat die altijd alles snel doorheeft, een gouden combinatie. In dit verhaal komt dit weer duidelijk naar voren:

Besef je het wel goed, Plattekat? Er is een kind dat mij als cadeau zal krijgen! Laat je niet inpakken, Stinkhond.

In Stinkhond – Vrolijk kerstfeest krijgen Stinkhond, Plattekat én Truitje een idee wat goed bij de kerstgedachte past. Daardoor is dit een boek dat je perfect voor kunt lezen in de kerstperiode. Ik zie mezelf al zitten met mijn klas, rond de kerstboom met alle lichtjes! Het verhaal leent zich daarbij ook goed voor een gesprek over lief zijn voor elkaar.

Vind je boeken over honden leuk? Neem dan eens een kijkje bij Wout Weter en de hond zonder naam of Rebelse honden. Wil je juist liever in de kerstsferen blijven, kijk dan eens bij het samenleesboek Een rat met kerst.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Stinkhond – Vrolijk kerstfeest!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stinkhond – Vrolijk kerstfeest! zijn:

 • In dit boek zijn Stinkhond en Plattekat de beste vrienden. Ze wonen samen in een vuilnisbak. Lees bladzijde 9 ‘Het is kerst…’ t/m bladzijde 9 ‘…snertfeest beu, Stinkhond!’ voor.
  Leesvraag: Wie zijn in jouw boek de beste vrienden?
 • Stinkhond heet zo omdat hij naar sardientjes ruikt. Plattekat heet zo omdat ze ontzettend plat is. Lees bladzijde 10 ‘Stinkhond merkt dat…’ t/m bladzijde 11 ‘…baasjes. Volg me!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een bijnaam?
 • In dit verhaal maken Stinkhond en Plattekat kennis met Truitje. Truitje is een heel arm meisje. Lees bladzijde 39 ‘In een kleine…’ t/m bladzijde 45 ‘...Truitje, die kriebelt!’ voor.
  Leesvraag: Zijn de mensen in jouw boek ook arm, of juist rijk?
 • Truitje heeft een lievelingspop, de pop zonder armen. Hij wordt door Karsten gestolen, maar gelukkig krijgt ze hem terug. Lees bladzijde 55 ‘Stinkhond en Plattekat…’ t/m bladzijde 59 ‘…en zonder kop!’ voor.
  Leesvraag: Wat is het lievelingsspeelgoed in jouw boek?

Overige ideeën

 • Stinkhond en Plattekat komen bij de familie Vankerst aan, maar ze komen bedrogen uit. De kinderen zijn helemaal niet lief voor ze en willen ze zelfs verkopen! Maar wat als het bij de familie Vankerst nou wel heel leuk zou zijn..? Teken of schrijf een goede afloop voor Stinkhond en Plattekat! Wat krijgen ze te eten? Krijgt Stinkhond een nieuwe vlooienband? En krijgt Plattekat een fietspomp?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen