Stoere Steffie bij de dino’s (AVI-E4)

[DOOR LINDA] ‘Steffie kijkt eens goed onder zich. Dan krijgt ze de schrik van haar leven. Ze zit op de rug van een… ja, van wat? Een geschubd monster, zo lang als de stadsbus. Het lijkt op een heel lange haai met de bek van een krokodil. Zijn staart zwiept met kracht door het water dat met grijs schuim opspat. Als het zeemonster zijn bek opent, ziet Steffie lange rijen scherpe tanden. Dat zijn de tanden van een vleeseter, weet ze.’
– Stoere Steffie bij de dino’s –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Stoere Steffie bij de dino's

Steffie zou het geweldig vinden om een keertje te kunnen kijken bij de dino’s. Ze kan erheen door de tijdmachine van Rinus te gebruiken. Hij vindt het alleen niet zo’n goed idee. Voor de tijd van de dino’s moet Steffie heel veel verder terug in de tijd reizen dan ze tot nu toe hebben gedaan.

Als Steffie in de tijd van de dino’s terecht komt, land ze in het water en komt ze terecht op de rug van een groot zeemonster. Ze wil snel terug naar huis, maar dit lukt niet. Haar alarm werkt niet. Wat moet ze nu doen? Hoe kan ze zichzelf redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Steffie vindt het heel leuk bij de dino’s, maar ook erg spannend. Zeker omdat ze op de rug van een dino terechtkomt. Hierdoor is het verhaal erg spannend.

‘De ogen van het zeemonster zijn het engst. Het lijkt alsof ze haar aanstaren. Steffie is bang dat hij haar van zijn rug werpt en zij in zijn bek eindigt. Haar hart bonkt zo hard dat ze bang is dat het monster het hoort.’

Gelukkig duren de heel spannende stukjes steeds maar kort en komt Steffie met goede oplossingen. Hierdoor blijft het verhaal voor kinderen leuk om te lezen.

In het verhaal wordt duidelijk dat Steffie best wat van dino’s weet. Hierdoor zit er ook een beetje theorie verwerkt in het boek en zullen de echte dino kenners de feitjes herkennen.

Kinderen die graag verder willen lezen op AVI-E4 zouden ook Prinses Floortje en de maffe draak, Wilde Wilma en het eiland vol gaten, De grote ninja-proef , Ninja patrol – Pak me dan als je kan! of Het grote griezelboek kunnen lezen.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Stoere Steffie bij de dino’s

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Stoere Steffie bij de dino’s zijn:

 • Steffie kan reizen door de tijd door de uitvinding van Rinus. Lees bladzijde 6 ‘Voor Steffie ook…’ t/m bladzijde 8 ‘…ze bijna flauwvalt.’ voor.
  Leesvraag: Hoe wordt er in jouw boek gereisd?
 • Als het alarm van Steffie het niet doet, weet ze even niet meer wat ze moet doen. Lees bladzijde 9 ‘Net als Steffie…’ t/m bladzijde 11 ‘…er toch mis?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die even niet meer weet wat hij moet doen?
 • Op de heuvel waar Steffie zit zijn een heleboel insecten te zien en om haar heen zijn ook andere dieren. Lees bladzijde 16 ‘Boven haar hoofd…’ t/m bladzijde 17 ‘…in haar rugzak.’ voor.
  Leesvraag: Welke dieren komen er in jouw boek voor?

Overige ideeën

 • Tekening: Als jij een keertje de tijdmachine van Rinus mag gebruiken. Waar zou je dan heen willen gaan? Maak een tekening van hoe het er daar uitziet.
 • Verhaal: Kijk nog eens goed naar de tekening die je gemaakt hebt bij de vorige opdracht. Schrijf bij deze tekening een verhaal. Hoe is het om terug te zijn in de tijd? Wat maak je mee?

Andere delen van Stoere Steffie…

Vergelijkbare artikelen