Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar (Thematitel KBW23)

[DOOR MICHELLE] ‘Op dat moment komt Plof binnen uit de keuken. Zijn snuit zit vol met slagroom. O, GRRR, NEE TOCH!’
– Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Tien minuten verhalen

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar bevat 16 verhalen over een grote familie. Bij dit samengestelde gezin met zes kinderen is het nooit saai. Zo speelt opa graag spelletjes met de kinderen, rijdt er een bus over Winde haar fiets, zit Plof de hond onder de verf en vergeet Pieter de studiedag van school.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Selma van Noort schrijft op een grappige en herkenbare wijze het leven van het gezin van Berna en Pieter. In Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar wordt diversiteit omarmt. Zo blijkt moeder Frieda lesbisch te zijn, heeft Bonnie een handicap en is er diversiteit van huidskleur. Het boek is door de grote letters geschikt voor de beginnende lezers in groep 4. Daarnaast zijn de kleurrijke en grappige illustraties van Natascha Stenvert net als bij Andre het Astronautje en Kolletje van grote meerwaarde voor het begrijpen van het verhaal.

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar is een thematitel van Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar zijn:

 • Bekijk pagina 8 en 9 waarop alle leden van het gezin worden afgebeeld. Lees de namen voor en analyseer samen hoe de familieleden aan elkaar verwant zijn.
  Leesvraag: Welke personages komen in jouw boek voor? Zijn ze familie van elkaar?
 • Opa speelt verstoppertje met Storm, Zach en Josje. Maar Storm zit té goed verstopt. Lees bladzijde 10 ‘Storm, Zach..’ t/m bladzijde 11 ‘…niet meer uit’. voor.
  Leesvraag: Wat gaat er in jouw boek mis?
 • Bonnie is soms best moeilijk te verstaan. Lees bladzijde 30 ‘Wat zeg je?..’‘ t/m bladzijde 33 ‘…geen woord van.’ voor.
  Leesvraag: Welke taal spreken ze in jouw boek? of Snap jij alles wat je leest?
 • Opa en Marloes gaan trouwen. Iedereen mag voor deze speciale gelegenheid mooie nieuwe kleren uitzoeken. Lees bladzijde 46 ‘Bijzonder feestelijk…’ t/m bladzijde 49 ‘…trouwdag, opa!‘ voor.
  Leesvraag: Welke kleding hebben de personages uit jouw boek aan?
 • Winde heeft haar knuffel laten zwemmen in de wc. Lees bladzijde 66 ‘Allemaal zwemmen…‘ t/m bladzijde 68 ‘…in de afvoer.‘ voor.
  Leesvraag: Wie zorgt er in jouw boek voor problemen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar.

Overig idee

 • Op bladzijde 50 wil Frieda een schilderij maken als huwelijkscadeau voor opa en Marloes. Hier zie je een afbeelding van in Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar. Creatieve opdracht: Maak een illustratie met verf die past bij wat jij vandaag hebt gelezen in jouw boek.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen