Tuf, het stoerste meisje van de oertijd

[DOOR LINDA] ‘Hoi! Ik ben Tuf en dit boek gaat over mij! En dus niet over mijn broer Knots! Want die heeft al een boek. En het gaat ook niet over mijn ouders. Want die zijn heel saai. Of over wolharige mammoeten met stinkvoeten. Of over een oud mannetje met een baard van drie kilometer.’
– Tuf, het stoerste meisje van de oertijd –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Tuf

Het is hoog tijd voor een boek voor Tuf alleen. Een boek zonder Knots.

Tuf is haar knuffel kwijt en samen met haar vriend Isidoor gaat ze op onderzoek uit. Ze komen onderweg een heleboel bijzondere en gevaarlijke dieren tegen. Eén van deze dieren heeft het knuffelkonijn van Tuf, maar welke?

Recensie

Dit grappige verhaal lees snel en makkelijk weg. De stukken tekst zijn kort en worden ondersteund door veel afbeeldingen. Meteen aan het begin is heel duidelijk dat Tuf geen rol voor Knots wenst in haar boek. Ze wil een boek voor haar alleen.

Tuf verscheen nadat er al een aantal delen van Knots waren verschenen. Het is qua leesniveau en hoeveelheid tekst net even wat makkelijker dan Knots. Het leek de kinderen in mijn klas weinig uit te maken. Zij genoten evengoed van dit boek over het zusje van Knots. Toch zal ik kinderen wel aanraden om eerst tuf te lezen en daarna pas aan knots te beginnen.

Kinderen die dol zijn op boeken in dezelfde stijl kunnen waarschijnlijk ook genieten van de avonturen van Scheetman en Dit gebeurde allemaal echt.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Tuf, het stoerste meisje van de oertijd

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Tuf, het stoerste meisje van de oertijd zijn:

  • Tuf is het zusje van Knots. Knots heeft al een eigen boek en daar is later een boek over Tuf bij ontstaan. Lees bladzijde 9 ‘Hoi! Ik ben…’ t/m bladzijde 15 ‘…mammoet gaan staan.’ voor.
    Leesvraag: Is er een persoon in je boek waar je ook een eigen boek over zou kunnen schrijven? Kun je uitleggen waarom?
  • Je leest hier een beschrijving van hoe het leven van Tuf eruit ziet.. Lees bladzijde 12 ‘Dit boek gaat…’ t/m bladzijde 19 ‘…ik niet slapen.’ voor.
    Leesvraag: Leven de personen in je boek op dezelfde manier of ziet hun leven er anders uit?
  • Isidoor is het grootste deel van de dag bezig met slapen en anders is hij bezig met eten. Lees bladzijde 67 ‘Zijn er nog…’ t/m bladzijde 70 ‘…achter die steen!‘ voor.
    Leesvraag: Waar is de hoofdpersoon in je boek het liefst mee bezig?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Tuf, het stoerste meisje van de oertijd.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen