Twee dino dekbedden

[DOOR LINDA] ‘Noah zit op de bank met papa en mama. Dat vindt hij meestal wel gezellig, maar nu heeft hij een raar gevoel in zijn buik. Het voelt een beetje als een knoop. Papa en mama kijken ook zo gek. Een beetje sip en serieus. Mama geeft Noah een knuffel. Dan zegt ze dat ze iets moeten vertellen. Papa en mama zeggen dat ze allebei heel veel van Noah houden. Ze vertellen ook dat papa en mama anders van elkaar zijn gaan houden. Dat ze niet genoeg meer van elkaar houden om samen in hetzelfde huis te wonen.’
– Twee dino dekbedden –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Twee dino dekbedden

De ouders van Noah gaan scheiden en daarom gaat hij in twee verschillende huizen wonen. Er worden allemaal afspraken gemaakt over hoe ze alles gaan doen en het is best even wennen allemaal. Gelukkig blijft mama gewoon mama en papa blijft papa.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Twee dino dekbedden is een boek met verhalen die helpend kunnen zijn voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. De verhalen bevatten herkenbare situaties en bieden steeds de mogelijkheid om daarna over in gesprek te gaan. Bij ieder verhaal staan vragen voor kinderen met gescheiden ouders en vragen voor alle kinderen. Deze vragen bieden houvast voor een gesprek, waarin kinderen hun eigen ervaringen en gevoel kunnen delen en tegelijkertijd kunnen horen hoe anderen het ervaren hebben.

Ik vind de opbouw van dit boek heel krachtig en waardevol. Omdat er vragen zijn voor kinderen met gescheiden ouders en vragen aan alle kinderen kun je dit heel laagdrempelig in de klas gebruiken om met kinderen te praten over scheiden. Dit kan als de ouders van één van de kinderen gaat scheiden, als er kinderen zijn die er last van hebben dat hun ouders gescheiden zijn, maar bijvoorbeeld ook bij de Kinderboekenweek 2023, waarbij het thema ‘Bij mij thuis’ is. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Dit boek is ontwikkeld voor KIES. Dat is een praktijk voor begeleiding en jeugdhulp bij scheiding. Het verhaal is gebaseerd op verhalen die zij in hun praktijk voorbij zien komen. Twee dino dekbedden wordt gebruikt als hulpmiddel bij kinderen die een scheiding meemaken. Door de verhalen voor te lezen en er daarna over in gesprek te gaan, herkennen de kinderen bepaalde gevoelens en situaties en is het laagdrempeliger om hierover te praten. Naast verhalen en vragen die daarbij passen, is er ook een apart gedeelte in dit boek waarin informatie voor ouders staat.

Met dank aan Kies voor het kind voor het recensie-exemplaar dat ik tijdens de NOT mocht ontvangen.

Ideeën mini leeslessen Twee dino dekbedden

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Twee dino dekbedden zijn:

 • De papa en mama van Noah gaan scheiden Ze houden niet meer genoeg van elkaar om samen in hetzelfde huis te wonen. Lees bladzijde 4 ‘Papa en mama gaan scheiden’‘ voor.
  Leesvraag: Wie wonen er in je boek samen in een huis?
 • Noah en zijn papa en mama maken afspraken over hoe ze alles gaan doen. Lees bladzijde 6 ‘Nieuwe plannen’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens een afspraak over maakt?
 • Papa heeft nu een eigen huis en Noah krijgt daar een eigen kamer, met allemaal nieuwe spullen. Lees bladzijde 10 ‘Een nieuwe kamer bij papa‘ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets nieuws krijgt?
 • Noah heeft het gezellig gehad met Anne, de nieuwe vriendin van papa. Hij twijfelt of hij dit tegen mama moet zeggen. Lees bladzijde 13 ‘Anne’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens over twijfelt?
 • In het leven van Noah zijn, sinds de scheiding, een heleboel nieuwe mensen die een rol spelen. Lees bladzijde 20 ‘Allemaal nieuwe mensen’ voor.
  Leesvraag: Maak je in je boek kennis met nieuwe mensen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Twee dino dekbedden.

Overige ideeën

 • Tekenen: Woon jij in één huis, of in twee huizen? En wie wonen er dan allemaal bij jou in huis? Maak een tekening van het huis waar jij in woont en van de mensen die bij jou in huis wonen. Als je in twee huizen woont dan teken je natuurlijk ook twee verschillende huizen.
 • Venndiagram: Als papa en mama in een verschillend huis wonen, dan gaat het in beide huizen anders. Ook als je wel met je papa en mama in hetzelfde huis woont zijn er verschillen tussen papa en mama. Vul in het Venndiagram Bij mij thuis de overeenkomsten en verschillen in tussen wonen met papa en wonen met mama.

Vergelijkbare artikelen