‘Het geluid van de grote bromvlieg wordt harder en harder en dan ziet Fietje waar het vandaan komt. Vlak boven haar hoofd gaat een vliegtuig voorbij, en nog een en nog een…’
– Verboden te vliegen –
Het verhaal
Fietje groeit op in een groot gezin samen met vader, moeder, Marius, Aagje, Lex, Cilia, Lientje en Dientje en Abeltje. Ookwel de Fiedeltjes genoemd. Vader is fan van vliegwedstrijden met duiven, maar sinds hij zijn baan is verloren is daar geen geld meer voor. Marius en Fietje zorgen nu voor de duiven en Fietje leert de duiven steeds beter kennen.
Charlie is een van de duiven uit het duivenhok. Zijn vader, Jules, is kampioen wedstrijdvliegen. Samen met nog meer duiven wonen ze in het hok in de achtertuin van de Fiedeltjes.
‘Niemand zegt iets, maar Fietje voelt dat ze het allemaal weten. Die brief brengt slecht nieuws. Maar wat precies… ‘We moeten de namen van al onze duiven opgeven,’ zegt ons pap dan langzaam. ‘En dat gaan we niet doen.’ ‘Waarom niet?’ vraagt Aagje. ‘Op een lijst staan is toch niet erg?’ Ons pap legt de brief neer en kijkt haar aan. ‘Nee. Maar ik maak me zorgen over wat er daarna gebeurt. Waarom alleen duiven en niet honden of katten? Zijn duiven soms anders dan andere huisdieren? Als de Duitsers eenmaal weten hoeveel duiven iedereen precies heeft, kunnen ze die weghalen wanneer zij dat in hun hoofd halen.’ ‘Waarom zouden ze dat doen?’ vraagt Aagje. Fietje gaat rechtop staan. ‘Duiven kunnen geheime berichten overbrengen. Weet je nog van de duiven van die Franse soldaten? Die deden dat voor het Franse leger.’
Hoe zorgen de Fiedeltjes ervoor dat de duiven niet ontdekt worden? Hoe doorstaan ze de oorlog? En wordt het ooit weer vrede?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de boektrailer:
Recensie
Verboden te vliegen is een indrukwekkend kinderboek voor jonge kinderen over de Tweede Wereldoorlog. Vanuit een jong kind en een jonge duif wordt de oorlog beschreven. Hoe was het voor een jong meisje om de oorlog mee te maken? Haar broer uit huis gehaald te zien worden? En de duiven te moeten laten onderduiken? Extra speciaal aan dit boek is dat het ook vanuit duif Charlie beschreven is.
‘Ik heb het nog eens aan de tuinman gevraagd, maar hij weet het ook niet,’ zegt Aagje dan. Marius kijkt meteen naar Charlie. ‘Niet nu,’ zegt hij dan. Er trekt een rilling door Charlies veren. Dit gaat over zijn ouders en zijn zus April, dat weet hij zeker.’
Martine Letterie is een kei in het verwoorden van de oorlog op een manier die voor jonge kinderen geschikt is. Eerder las ik ook Kinderen met een ster. Deze twee boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6 die nieuwsgierig zijn naar de oorlog. Ook las ik Groeten van Leo, een boek geschikt voor kinderen in groep 5 en 6.
Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Verboden te vliegen
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Verboden te vliegen zijn:
- Laat de inhoudsopgave zien. Dit verhaal speelt zich gedurende de hele oorlog af. Het begint voor de oorlog. Je leest hoe het gaat tijdens de oorlog en aan het begin van het einde. Ook lees je hoe het is als ze weer in Vrijheid leven.
Daarnaast kun je bij veel hoofdstukken zien wanneer het verhaal zich afspeelt. Zoals op bladzijde 9 en 108. Zo weet je welke sprongen in de tijd het verhaal maakt.
Leesvraag: Wat weet je over de tijdsduur in jouw verhaal? Waardoor weet je dit? - Fietje is de hoofdpersoon uit het boek. Lees bladzijde 9 ”Hallo, daar ben ik weer!’ t/m bladzijde 11 ‘…het hok openzetten!’ voor.
Leesvraag: Wie is de hoofdpersoon in jouw boek?
Overig idee
- Maak van wc-rolletjes een telefoon om met elkaar te communiceren. Lees bladzijde 54 t/m 57 voor ter inspiratie.