Word nooit groot (thematitel KBW24)

‘Ben jij gehoorzaam, lief en zoet?
Doe je altijd braaf wat moet?
Dan heb ik niet zo’n leuk bericht…
Doe – hup – dit boek maar snel weer dicht!’

– Word nooit groot –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1.

Het verhaal

Cover Word nooit groot

Word nooit groot is een boodschap aan kinderen. Voor je begint met lezen wordt even gecontroleerd of dit boek wel voor jou is. Als je niet zo braaf bent, dan kun je verder lezen en dan begint het…

‘Ben jij misschien dan toch zo’n bengel?
Ja.
JIJ bent van ‘t rebelse soort. 
Men zegt ook wel ‘compleet gestoord’.’

Zo’n bengel die snoept tot ie groen ziet,
bijen in het ondergoed stopt
of zelfs yoghurt op z’n broer smeert.

Dan herken je vast de volwassenen die op je mopperen met opmerkingen als ‘niet in je neus!’.

Word je saai als je groot wordt? En moet dat ook? Of kan het anders? Lees dit boek en ontdek hoe!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Wauw, dit boek is een boek met een diepgaande betekenis erin. Elke keer als ik het mijn kinderen van inmiddels 4,5 en 2 jaar voorlees (we kregen het als kraamcadeau) krijg ik kippenvel en bij de laatste bladzijde tranen in mijn ogen. 

Ook in de klas las ik dit boek graag voor, om de boodschap zoveel mogelijk over te brengen! Ik wil hier niet verklappen wat de boodschap (naast de titel Word nooit groot) is, daarvoor raad ik je aan het boek zelf te lezen. De titel klinkt wellicht heftig, maar dit boek is dat zeker niet. Het is juist een enorm fijn boek om kinderen te stimuleren zichzelf te zijn (en nee, ze worden niet naar Neverland uit Peter Pan gestuurd).

Dit boek is geïnspireerd op de ondeugende originaliteit van Roald Dahl en dat vind ik zeer goed gedaan. Het leest helemaal alsof je een van zijn boeken leest. De illustraties van Quentin Blake helpen daar ook enorm bij.

‘Misschien stoomt elk nieuw levensjaar
volwassenen wel langzaam gaar…
…totdat ze op zijn, en versleten,
hun avonturen zijn vergeten.’

Naast dat dit een geweldig kraamcadeau en een prachtig voorleesboek is, is het ook nog eens een thematitel van de Kinderboekenweek 2024 met het thema Lekker eigenwijs! Het wordt daarbij aangeraden aan groep 3-4, maar ik raad het aan aan alle groepen!

Ideeën mini leeslessen Word nooit groot

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Word nooit groot zijn:

 • Voorin het boek wordt gecheckt of dit boek voor jou geschikt is.
  Leesvraag: Voor wie is jouw boek geschikt? Extra opdracht: maak een woord vooraf om te checken of degene die het leest wel geschikt is.
 • Het boek is op rijm geschreven, elk einde van een zin rijmt. Lees enkele bladzijden voor. Bespreek klassikaal wat jullie van deze rijm vinden.
  Leesvraag: Is jouw boek wel/niet op rijm? Wat vind je hier fijn aan?
 • De illustraties zijn van Quentin Blake, die heeft echt een bepaalde stijl. Losse lijnen, kleuren er niet binnen maar overheen, soms nog witte stukjes. Bespreek klassikaal wat jullie ervan vinden.
  Leesvraag: Vergelijk in tweetallen de illustraties in jouw boek, wat vinden jullie ervan?
 • Begin met voorlezen op de bladzijde met ‘De bodem van de oceaan…’ t/m ’…Breng leven in de brouwerij!’ Je leest hier over allerlei beroepen waar je vast niet 1,2,3 aan zou denken als je zelf groot wordt.
  Leesvraag: Welke beroepen kom je tegen in je boek? Bestaan die echt?
  Leesvraag: Welk beroep past bij jouw hoofdpersoon?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Word nooit groot.

Overige ideeën

 • Dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2024, hartstikke leuk om samen in gesprek te gaan over wat er in dit boek ‘lekker eigenwijs’ is. En is ‘lekker eigenwijs’ eigenlijk iets goeds of iets slechts? Pak dit boek er in stukken bij om daar samen over te praten
 • Het idee achter dit boek is dat je nooit groot moet worden. Met groot bedoelen ze dan saai en mopperend als volwassenen zijn, maar dat je juist wel lekker groot mag worden en je eigen ding mag doen. Lekker eigenzinnig zijn. Kijk samen naar de klas om te zien waarin ieder kind uniek is, in uitblinkt en wat soms misschien als een nadeel gezien kan worden maar toch heel bijzonder is.
 • Schrijf zelf een verhaal over wat jij later in je leven wilt doen. Weet je al dat je een bepaald beroep uit wilt oefenen en hoe ziet dat er dan uit?

Andere boeken van Roald Dahl

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen