Wow! – De wonderen van het bos (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘Bossen groeien over de hele wereld. Ze zijn de favoriete woonplaats van talloze bomen, planten, paddenstoelen en dieren. Bossen zinderen van het leven, maar een groot deel van dat leven valt niet zo een-twee-drie op. De meeste dieren laten zich immers niet graag zien. Ze blijven verscholen onder een stronk, achter een boom of boven het bladerdek. Ook het leven van de andere bosbewoners wordt voor een groot deel aan onze ogen onttrokken. Maar als je iets meer weet van het bos en als je goed kijkt, gaat er een wereld voor je open. Als je weet hoe bomen elkaar helpen, hoe paddenstoelen koeriersdiensten vervullen, hoe zaden kunnen vliegen , hoe slim struiken kunnen zijn, hoe gigantisch een zwam kan worden of hoe een boom lekkere pannenkoekensiroop voor je maakt, komt het bos tot leven.’
– Wow! – De wonderen van het bos –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Wow! De wonderen van het bos

Ga je mee op ontdekking in het bos? In Wow! – De wonderen van het bos lees en leer je alles over de bomen in het bos en de dieren die er leven. Weet jij dat de bomen met elkaar praten en dat ze elkaar helpen? Hoe dat precies werkt leer je in dit boek.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit boek hoort met recht tot de serie Wow! De prachtige foto’s en illustraties zijn een genot om naar te kijken en te onderzoeken. Ze ondersteunen het verhaal en vullen het aan. Hierdoor lees en bekijk je alles wat belangrijk is om te weten over de dieren en de planten die leven in het bos.

Wow! – De wonderen van het bos is een thematitel groep 3/4 voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wow! – De wonderen van het bos

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wow! – De wonderen van het bos zijn:

 • Bomen kunnen zelf hun eigen eten maken. Lees bladzijde 12 ‘Bomen kunnen iets…’ t/m bladzijde 13 ‘…je pannenkoeken uitschenken.’ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek gegeten?
 • Loofbomen verliezen in de herfst hun bladeren. In de lente komen er nieuwe bladeren voor terug. Lees bladzijde 14 ‘Bomen heb je…’ t/m bladzijde 15 ‘…jaar door groen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets verliest? Komt dat terug?
 • Veel struiken beschermen zichzelf met stekels of giftige besjes. Lees bladzijde 18 ‘Alle planten leven…’ t/m bladzijde 19 ‘…onttrokken aan bosplanten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zichzelf beschermt?
 • De wortels van twee bomen die bij elkaar staan, groeien onder de grond naar elkaar toe. Zwammen verbinden vrijwel alle bomen in het bos met elkaar. Zo kunnen de bomen elkaar helpen als er eentje zonder glucose zit. Lees bladzijde 23 ‘Met de bomen…’ t/m ‘…zwam iedereen tevreden.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander helpt?
 • Nieuwe bomen kunnen groeien uit zaadjes die worden losgelaten door een volwassen boom. Sommige bomen willen hun zaadjes graag op een andere plek neer laten komen dan in hun eigen schaduw. Daar hebben ze slimme trucjes voor bedacht. Lees bladzijde 26 ‘In het voorjaar…’ t/m bladzijde 27 ‘…bomen uit groeien.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een slim trucje bedenkt?

Overig idee

 • Achterin het boek staat een index. Hierin zijn alle dieren en planten die in het boek besproken worden terug te vinden. Zo kun je makkelijk nog even terugbladeren naar een bepaald stukje informatie. Heeft jouw boek een index? Zo niet, maak dan zelf een index.

Andere delen van Wow!

Vergelijkbare artikelen