Zar en de zwevende zombies (Avi-E4)

[DOOR LINDA] ‘De trein rijdt door de tunnel. Er komt een scherpe bocht naar links. En dan naar rechts. Zar vindt het leuk om hard te rijden. Lina moet zich stevig vasthouden. ‘Dus dit is de verrassing?’ vraagt ze. ‘Nee, die zie je straks’, zegt Zar lachend. Na een tijdje wordt de tunnel hoger. Hier laat Zar de trein langzamer rijden. ‘Waarom is het hier zo hoog?’ zegt Lina. ‘Hoe komt dat?’ ‘Ik was de tunnel aan het graven. En toen vond ik een zwarte druppel’, legt Zar uit. ‘Daarna ben ik verder omhoog gaan hakken en toen vond ik er nog een paar.’ Ineens klinkt er boven hun hoofd gerommel. Wat is dat? Geschrokken kijken Lina en Zar elkaar aan.’
– Zar en de zwevende zombies –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Zar en de zwevende zombies

Zar heeft een tunnel gegraven en een spoor gemaakt. Hij neemt Lina mee in zijn trein en ze komen uit in een dal dat ze nog niet kennen. Steeds horen ze gerommel, alsof het gaan onweren. De lucht is helder en het lijkt er niet op dat dit snel zal gebeuren. Samen luisteren ze naar de muziek van een zingende kikker.

Als ze weer naar huis willen gaan dan blijkt dat de tunnel is ingestort. Ze kunnen niet naar huis. Zar en Lina zien bordjes met ‘Dal van de zwevende zombies’ en ‘Huis van Alp’. Ze besluiten te schuilen in het huis van Alp. Alp is niet thuis, waar zal hij zijn? En wat moeten ze met de zombies die op het huis afkomen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit verhaal speelt zich af in een gamewereld en zal daardoor veel kinderen aanspreken. Kinderen zullen gevoelens en situaties herkennen uit zowel de gamewereld als hun eigen leven. In het verhaal komen veel emoties en gevoelens langs die voor kinderen herkenbaar kunnen zijn.

Het is een spannend verhaal. Je wil steeds door blijven lezen, omdat je wil weten hoe het met de zombies zit en omdat niet duidelijk is waar Alp is.

Kinderen die op Avi-E4 verder willen lezen, vinden Stoere Steffie bij de dino’s, De grote ninja proef en De knotsgekke kast misschien ook leuk om te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Zar en de zwevende zombies

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Zar en de zwevende zombies zijn:

 • Lina en Zar horen steeds een vreemd gerommel. Ze vertrouwen het niet helemaal. Zar heeft het gevoel dat er iets vreemds is met dit dal. Lees bladzijde 18 ‘Kwaak! zegt de…’ t/m bladzijde 19 ‘…speelt gewoon verder.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets niet vertrouwt?
 • In de tunnel liggen allemaal grote stenen. Zar en Lina kunnen er niet meer langs. Ze zitten vast in het dal. Lees bladzijde 21 ‘Zar en Lina…’ t/m bladzijde 23 ‘…de zwevende zombies.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens vastzit?
 • In het huis staan verschillende instrumenten. Lina speelt op de piano. Lees bladzijde 25 ‘Geschrokken kijkt Zar…’ t/m bladzijde 27 ‘…is een zombienest!‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in je boek muziek voor?
 • Op de tekeningen staan aanwijzingen voor het verjagen van de zombies. Lees bladzijde 37 ‘Zar denkt snel…’ t/m bladzijde 38 ‘…uit het raam.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in je boek aanwijzingen gegeven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Zar en de zwevende zombies.

Overig idee

 • Achterin het boek staan tips voor je boekbespreking. Bereid een boekbespreking voor over dit boek of een ander boek, zodat je klasgenoten enthousiast kunt maken om het boek te lezen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen