‘Het spijt me, je gáát niet dood, natúúrlijk ga je niet dood, dat laat Kraai niet gebeuren, echt niet, zeker niet. Kraai zorgt voor ons. Niemand van ons gaat dood, wij zijn sterk, wij zijn taai. Als de oostenwind. Wij zijn onkruid, en onkruid vergaat nooit.’
– Futuria–
Dit boek valt in leeftijdscategorie C (12 tot 15 jaar).
Het verhaal

De straatjongens Kraai en Achilles zijn gezworen vijanden, maar wanneer hun bendes onverwacht worden opgepakt door mysterieuze mannen in het zwart en naar het eiland Futuria worden gebracht, moeten ze hun krachten bundelen om hun vrienden te redden. Futuria, een eiland waar alleen de rijken toegang hebben, herbergt een chic pretpark, een oude gevangenis en een groot huis waar Libby woont. Haar vader, dokter Gold, is een wetenschapper die aan een geheimzinnig en sinister project werkt.
Op de avond voor Halloween organiseert dokter Gold een exclusief bezoek voor de rijkste inwoners van de stad aan de gevangenis, waar hij een angstaanjagende carrousel heeft laten bouwen om jongeren aan te trekken. Libby ontdekt echter dat haar vader veel meer van plan is: hij voert gruwelijke experimenten uit met de kinderen die naar Futuria zijn gebracht. Ze beseft dat ze voor een keuze staat—haar vader steunen of samenwerken met Kraai en Achilles om de kinderen te redden. De tijd dringt, en de vraag blijft: zal het hen lukken om de kinderen te bevrijden voordat het te laat is?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie
Wat een spannend en mysterieus verhaal. Lezers die wel houden van wat engere boeken zullen zeker gaan genieten van dit boek. De illustraties van Sophie Pluim geeft het verhaal precies de juiste sfeer.
Hoewel het boek vanuit drie verschillende perspectieven is geschreven, is het verhaal makkelijk te volgen. De personages worden goed uitgediept, hebben alle drie een uitgewerkte achtergrondverhaal en komen door de vlotte schrijfstijl van Suzanne echt tot leven. Vanaf het begin leef je als lezer mee met de avonturen van de drie kinderen.
Wat ik kan waarderen in het verhaal zijn de gekozen thema’s. Zo komen dood, rouw en verdriet aan bod, maar dat wordt heel mooi en niet te zwaar beschreven. In het verhaal komt El Día de Muertos voor, het feest waarop de doden worden gevierd. Dat geeft al een mooi haakje om het gesprek aan te gaan over verschillende feesten of gebruiken.
Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Futuria
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Futuria zijn:
- Dit verhaal speelt zich op verschillende plekken af. Gelukkig staat er voorin een kaart met de stad en het eiland. Bekijk deze landkaart.
Leesvraag: Heeft jouw boek een landkaart? Op welke plekken speelt jouw verhaal zich af? - Futuria start met een terugblik naar 1887. Het eerste hoofdstuk start in 1902. Lees op bladzijde 7 het begint tot ‘..uit zijn tas’ voor en op bladzijde 13 het begin tot aan ‘.. lijkt te trillen’ voor.
Leesvraag: Speelt jouw verhaal zich in één tijd af of is er ook sprake van een terugblik in de tijd? Waaraan kan je dat zien? - Het verhaal in Futuria wordt verteld vanuit drie perspectieven: Kraai, Libby en Achilles. Wie het verhaal vertelt, staat steeds bovenaan het hoofdstuk.
Leesvraag: Wie vertelt het verhaal in jouw boek? Is het verhaal geschreven vanuit 1 perspectief of komen er meer perspectieven aan bod? Hoe weet je dat? - De mensen in dit boek maken zich klaar voor de Dag van de Doden: El Día de Muertos. Lees bladzijde 51 ‘Er zaten te veel gedachtes…’ t/m bladzijde 52 ‘Zoet en kruidig.’ voor.
Leesvraag: Welke feestdagen komen voor in jouw boek? Als je geen feest kan vinden, welk feest zouden jouw personages kunnen vieren denk je?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Futuria.
Overig idee
- In dit boek komt de feestdag ‘Dia los Muertos’ voorbij. Laat kinderen onderzoek doen naar deze dag. Waar en waarom wordt het gevierd? Welke gebruiken horen hierbij en kunnen ze die herkennen in Futuria?
- Ook in Luna van Pieter Koolwijk komt deze bijzondere feestdag voorbij.
Dit blog is geschreven door gastblogger Rigoberta