De Lamabende

[DOOR LINDA] ‘Vokonela droomde. Voor hem stond een hele emmer vol heerlijke zoete muesli met lekker veel graantjes. Hij wilde er net zijn lamaneus insteken toen hij wakker werd van een vreemd geluid. Het gorgelde en rommelde. Vokonela spitste zijn oren. Hij keek eerst naar rechts, toen naar links en tot slot naar beneden. Ineens wist hij wat het was: zijn eigen buik! Hij was wakker geworden van zijn knorrende maag. Geen wonder, want hij was dwars door het eten heen geslapen. Maar in plaats van muesli lag er alleen een hoopje hooi in een hoek van de box. Lusteloos kauwde Vokonela erop. Hij moest nu wel herkauwen, zoals lama’s dat nou eenmaal doen. Ineens hoorde hij buiten op het erf voetstappen. Ze klonken zacht en geniepig, maar het was duidelijk een tweebener die daar liep!’
– De lamabende –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover De lamabende

Einstein en Peterselie hebben een goed leven bij de familie Zomerdijk, totdat ze horen dat er een derde lama bij gaat komen. Hier zitten ze echt niet op te wachten!

Als er wordt ingebroken bij de familie Zomerdijk kan de politie weinig aanwijzingen vinden. De lama’s richten een detectiveclub op om de dader op te sporen en ontdekken dat de kinderen dit ook doen.

Zal het een van de detectiveclubs lukken om de dief te vinden? En worden het dan de lama’s of de kinderen die het mysterie ontrafelen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In De Lamabende is er ingebroken. De lama’s proberen de dader op te sporen, maar de mensen kunnen niet verstaan wat ze zeggen. Hierdoor begrijpen ze niet wat de lama’s bedoelen en dit zorgt voor de nodige frustratie. Heel begrijpelijk! Want wat kun je doen als een ander niet verstaat wat je zegt? Welke opties heb je dan nog om iets duidelijk te maken?

Het feit dat de lama’s de mensen wel kunnen verstaan, maar de mensen hun niet levert echt hilarische situaties op.

”Pape en mama hebben een derde lama gekocht. We gaan hem vanmiddag ophalen.’
Einstein verslikt zich in zijn laatste hapje muesli. ‘Wat?’ proestte hij.
Peterselie liet van schrik een paar graankorrels uit haar mond vallen. ‘Huh?’ piepte ze. ‘Waarom?’
‘We vinden het zo leuk!’ straalde Lilly. ‘Jullie ook?’
‘Neeeee!’ blaatte de witte lama en ook Einstein mopperde.
‘Horen jullie dat? Ze vinden het leuk!’ riep Lilly enthousiast.
Peterselie en Einstein keken elkaar aan. ‘Ze begrijpen echt geen woord van wat ze zeggen,’ zuchtte Einstein.’

Kinderen die dol zijn op boeken waarin een mysterie wordt ontrafeld kunnen ook Twitch en de vlucht van de ijsvogel, Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost of Rekenmysteries 1 – De Noorse schat lezen.

Met dank aan Uitgeverij Veltman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De lamabende

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De lamabende zijn:

 • Einstein is jarig. Hij is niet zo blij met het lied dat zo vroeg voor hem wordt gezongen. Lees bladzijde 5 ‘Meee meee mmemmemmeee…’ t/m bladzijde 6 ‘…in een gesnik.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand jarig? Hoe wordt dat gevierd?
 • De mensen kunnen de lama’s niet verstaan, maar de lama’s verstaan de mensen wel. Lees bladzijde 7 ‘Eigenlijk was Peterselie…’ t/m bladzijde 9 ‘…dan tevreden kauwen.’ voor.
  Leesvraag: Kan iedereen in jouw boek elkaar verstaan? Spreekt iedereen dezelfde taal?
 • De lama’s krijgen een nieuwe stalgenoot en zitten daar echt niet op te wachten. Lees bladzijde 9 ‘We hebben een…’ t/m bladzijde 12 ‘…heel anders voorgesteld!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand nieuw? Hoe wordt hij ontvangen?
 • Mevrouw Zonneschijn is enorm geschrokken van de inbraak bij hun thuis. Lees bladzijde 25 ‘Dat bestaat toch…’ t/m bladzijde 27 ‘…te gaan kijken!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die enorm schrikt?
 • De lama’s en de kinderen bedenken allebei een naam voor hun detectiveclub. Lees bladzijde 35 ‘We gaan onze…’ t/m bladzijde 37 ‘…was ons idee!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek een naam voor een club? Of kun je een passende naam bedenken?

Overig idee

 • Achterin het boek staat een recept voor mueslistengels voor tweebeners. Leuk om zelf te gaan maken.

Vergelijkbare artikelen