[DOOR LINDA] ‘Wij zijn één met de natuur – wat dat betreft kunnen de mensen echt nog wel het een en ander van ons leren! We bouwen slimme bouwsels, produceren geweldige stoffen en hebben vormen waardoor we ons makkelijk over land, door water en door de lucht verplaatsen. We overleven immers al miljoenen jaren op deze planeet, dus we weten prima wat goed werkt en wat juist niet. Geen wonder dat mensen ons vaak bestuderen om op ideeën te komen.’
– Dierenuitvindingen –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Een heleboel handigheidjes die wij als mensen gebruiken, hebben we helemaal niet zelf bedacht. We hebben de trucjes afgekeken van de dieren en gekeken hoe we dat zelf kunnen toepassen.
Wist jij bijvoorbeeld dat we het gebruik van de zeshoek bij de bijen hebben afgekeken? En dat het superzoomzicht van de arend is gebruikt voor het ontwikkelen van mini camera’s?
Recensie
Dit boek gaat over echte uitvinden die gedaan zijn door de dingen die dieren doen, maar ook over dingen die goed te gebruiken zouden zijn voor nieuwe uitvindingen of die gebruikt worden bij technologieën die nog in ontwikkeling zijn. Van een aantal dingen in die laatste categorie vraag ik mij echt af hoe het eruit zal zien als het lukt dit in iets nieuws te verwerken, zoals bijvoorbeeld de manier waarop de Namibische woestijnkever de mist vangt in de woestijn.
Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen, dit boek sluit daar goed bij aan. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen. Andere interessante weetjesboeken over dieren zijn Kalm aan, Wonderbos en Wat er leeft in de woestijn.
Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Dierenuitvindingen
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dierenuitvindingen zijn:
- De mimische octopus kan zich goed vermommen door van kleur te veranderen of zijn tentakels te vervormen. Lees bladzijde 10 en 11 ‘Mimische octopus’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een vermomming? Of iemand die goed een vermomming zou kunnen gebruiken? - De Namibische woestijnkever vangt in de woestijn mist op met zijn rug, zodat hij kan drinken. Lees bladzijde 36 en 37 ‘Namibische woestijnkever’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die dit trucje goed zou kunnen gebruiken? - Voor het ontwerp van helmen is goed gekeken naar de opbouw van van de schedel van de specht. Lees bladzijde 48 en 49 ‘Specht’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die wel zo’n helm zou kunnen gebruiken? - Marc Brunel gebruikte de techniek van een scheepsworm om een tunnel onder de Theems door de bouwen. Lees bladzijde 58 en 59 ‘Scheepsworm’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich laat inspireren door wat een ander doet? - Het trucje om op geluidsgolven te navigeren en onder water te communiceren hebben we afgekeken van de dolfijnen. Lees bladzijde 60 en 61 ‘Dolfijn’ voor.
Leesvraag: Hoe wordt er in jouw boek gecommuniceerd? - Het slijm van de naaktslak zorgt voor inspiratie om een nieuw soort sterke, uitrekbare lijm uit te vinden. Waarmee je bloedende snijwonden en andere wonden dicht kunt plakken. Lees bladzijde 68 en 69 ‘Naaktslak…’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die die lijm goed zou kunnen gebruiken?
Overige ideeën
- Er zijn in dit boek een heel aantal bruikbare eigenschappen, waarbij de uitvinding nog gedaan moet worden. Misschien heb jij zelf wel een geniaal idee! Kies een van de dieren uit waarbij de eigenschap nog niet verwerkt is op een voor mensen bruikbare manier. Ontwerp zelf een voorwerp of bedenk een manier waarop dit wel zou kunnen.
- Zijn er nog dieren die je mist in dit boek? Ken jij nog een dier dat een heel vette eigenschap heeft, die wij als mensen goed zouden kunnen gebruiken? Maak voor dit dier een pagina zoals in het boek.