Wat weet jij af van de giraf?

[DOOR MARIE-JOSE]‘Waarom heeft de giraf zulke bijzondere vlekken?
De geleerden staan voor een raadsel.’
– Wat weet je af van de giraf? –


Dit informatieve prentenboek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1.

Het verhaal

Cover Wat weet jij af van de giraf?

Een giraf is een bijzonder dier. Allerlei weetjes over dit dier lees je in dit informatieve prentenboek. Hoe gaat de geboorte, waarom heeft hij vlekken, wat betekenen die knobbels op zijn kop, maakt een giraf geluid?, hoe slaapt een giraf?, wat heeft de giraf met de ruimtevaart te maken en nog 18 andere weetjes en verhalen kom je tegen in dit boek.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een informatief prentenboek vol rijke taal en het draagt bij aan het uitbreiden van kennis over de giraf. De tekeningen zijn grappig en illustratief. De verhalen over de giraf en allerlei weetjes eromheen vragen hier en daar wel extra uitleg voor jonge kinderen maar ze zullen smullen van dit leuke boek! De vormgeving is prachtig gedaan. Het boek is lang waardoor je meteen denkt…dit moet wel over de giraf gaan! Een zeer geslaagd informatief prentenboek voor jonge en oudere kinderen!

Met dank aan uitgeverij Parade voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek.

Ideeën voorlezen Wat weet jij af van de giraf?

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
Hieronder staat beschreven hoe je Wat weet jij af van de giraf? kunt voorlezen. Voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

Introductie en voorlezen

Als introductie:

Veel kinderen hebben als babyspeeltje het girafje Sophie gehad. Dit speeltje wordt vooral gebruikt als de tandjes doorkomen. Baby’s vinden het heerlijk om dan op Sophie te kauwen, ze ruikt lekker en als je in Sophie knijpt piept ze. Misschien kun je zo’n baby speeltje meebrengen of dit filmpje laten zien en vragen wie dit speeltje kent? Vervolgens lees je het verhaaltje van Sophie voor uit het boek. 

Voor het voorlezen:

Bekijk met de kinderen de kaft en praat erover voor je start met voorlezen. Je kunt dit doen door te vragen wat ze zien en of ze een idee hebben wat dat betekent.

Vertel kort de strekking van het verhaal zonder dat je de clou weggeeft. Je wil dat kinderen nieuwsgierig worden en de juiste informatie tot zich nemen, waardoor het verhaalbegrip zo groot mogelijk wordt. Voor dit boek zou dit als volgt kunnen:

  • In dit boek kom je van alles te weten over de giraf. Wat zouden jullie al willen weten? Maak met de kinderen een lijstje met vragen die ze hebben en ga in het boek op zoek naar antwoorden.

Als je een informatief prentenboek voorleest gaat dat iets anders dan een verhalend prentenboek. Het beste kun je eerst de verhaaltjes voorlezen die antwoord geven op de vragen van de kinderen. Daarna kun je de overige informatie voorlezen.  Je geeft alleen maar uitleg als je denkt dat sommige woorden te moeilijk zijn om het verhaal te begrijpen.  Zorg ervoor dat de kinderen het boek goed kunnen zien (liefst via het digibord). Moeilijke woorden op de pagina leg je van tevoren uit in kindertaal eventueel met hulp van de illustratie.

Bij volgende keren voorlezen is het mogelijk om dieper na te denken over een fragment van het verhaal. Als je een denkvraag stelt, vraag dan door op wat de leerlingen antwoorden.

Maak een keuze uit onderstaande vragen: 

Kijk en vergelijk:  Bekijk de giraf van de piano en de giraf van de legendes eens nauwkeurig. Wat is anders? Wat is het verschil tussen een giraf in de dierentuin en een giraf in het wild? 
Betwijfelen:  Zou een babygiraf zich pijn doen als hij uit de buik van de moeder valt? 
Bedenken:  Hoe komt het denk je dat giraffen niet overal in Afrika wonen?
Oplossen:  Leeuwen lusten wel giraffen maar welke oplossing hebben de giraffen zodat de leeuwen ze niet durven aan te vallen? 
Voorspellen: Wanneer zou een giraf gaan liggen om te slapen denk je? En wanneer is het verstandig voor hem om staande te slapen?
Grote ideeën: Giraffen maken hele zachte bromgeluiden en toch verstaan ze elkaar. Hoe communiceren andere dieren met elkaar? 
Verbinden: Giraffen zijn beschermde dieren, dat betekent dat je ze niet mag vangen. Er zijn nog veel meer dieren beschermd. Waarom zouden we dat doen? Ossenpikkers waarschuwen voor gevaar. Hoe weet jij dat er gevaar dreigt?

In dit prentenboek is de woordenschat enorm rijk. Om de woordenschat te vergroten is het raadzaam om sommige verhalen meerdere keren voor te lezen. Maak bij de uitleg gebruik van de rijke illustraties, doe woorden voor, gebruik synoniemen in kindertaal naast de moeilijke woorden in het boek en als het kan, kun je echte materialen inzetten.

Werken vanuit essentiële thema’s

In groep 1-2 wordt op bijna alle scholen gewerkt met thematisch onderwijs. Bij het voorlezen is het dan ook een logische keuze om te kiezen voor prentenboeken die bij het thema passen. Het doel van het thematisch voorlezen is dat de ervarings- en taalbasis van de kinderen vergroot wordt.

Kies een essentieel thema, waarbij 1 prentenboek de basis is. Essentiële thema’s zijn brede onderwerpen waar mensen op verschillende wijzen naar kijken en die uitnodigen tot het stellen van vragen en filosoferen. 

Uitleg over het essentiële thema lees je in het blog Werken met essentiële thema’s.

Essentieel thema

Binnen een essentieel thema werk je met een centrale zin en woord. Uitleg over de centrale zin en het centrale woord lees je het blog Geletterdheid met prentenboeken.

Bij dit boek past het essentieel thema: ‘Wist je dat?’

De zin die centraal kan staan is: ‘De giraf is een bijzonder dier’

Als centrale woord zou ik ‘dier ‘ kiezen.

Een ander essentiële thema bij dit prentenboek kan zijn:

  • Bijzonder zijn

Mogelijke activiteiten

Creatief schrijven:

  • Lees het verhaaltje van Afrika voor. Schrijf eens een brief van de giraf aan de ijsbeer of aan de kangoeroe
  • Lees het verhaal van de camelopardus (kameelluipaard) voor en verzin andere namen voor dieren bijvoorbeeld strepopardus (zebra) brulkater (leeuw)
  • Sommige voorwerpen die heel lang zijn worden wel ‘de giraf’ genoemd. Lees het verhaal van de piano voor. Welke voorwerpen in huis of op school of op de bouw kunnen giraf genoemd worden? Teken ze en schrijf de naam erbij.
  • Lees het verhaal van Kammen. Wij kennen ook uitdrukkingen waarin een dier voorkomt. Bijvoorbeeld. Daar komt een aap uit de mouw of krokodillentranen huilen of zo sterk zijn als een beer. Kun je een spreekwoord tekenen?
  • Een giraf heeft ook een sterrenbeeld. Het heet Camelopardalis (verhaal van de sterren) Kun je zelf een sterrenbeeld verzinnen? Geef het een mooie naam.

Rekenen:

  • Van hoe hoog valt een giraf? Hoe hoog is 2 meter?
  • Een giraf eet 70 kilo bladeren per dag. Verzamel eens iets wat samen 70 kilo is. Bijvoorbeeld zware boeken en verzamel 1 kilo blaadjes. Zo krijg je een idee hoeveel blaadjes een giraf eet per dag.
  • De nek van de giraf is 2 tot 3 meter lang. Hoe lang is dat?

Muziek:

Creatief:

  • Bij Rotstekening: Heel vroeger tekenden de mensen in de rotsen op de muren de dieren die ze kenden. Kijk maar eens naar deze mooie rotstekening van de giraf! Wij kunnen ook een soort rotstekening maken. Op de stoep/speelplaats tekenen we giraffen met stoepkrijt.
  • Verhaal van de vlekken: Teken een giraf met hele mooie vlekken
  • Knutsel eens een giraf met een babygiraf.

Drama:

  • Lees het verhaal van de gymnastiek voor. Kun je de kunstjes van de giraf nadoen?
  • Beeld eens uit hoe een giraf zich vlak na de geboorte voelt?
  • Lees het verhaal van de vriendjes voor. Maak een dans van ossenpikkers rond een giraffennek.
  • Verhaal van de tong. De tong van de giraf is wel 50 centimeter. Hij kan er allerlei kunstjes mee doen. Kun jij met je tong ook enkele kunstjes net als de giraf?

Natuur:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen