Gizmo (Books 4 you)

Het verhaal

GizmoGizmo is een jongen uit een familie vol beroemde uitvinders. Zelf vindt hij ook van alles uit. Zo ontdekt hij in hoofdstuk 1 een robotmuis, in hoofdstuk 2 maakt hij een opruimrobot en in hoofdstuk 3 maakt hij een voetbalrobot. Het boek is vanuit het ik-perspectief geschreven, waardoor het goed leesbaar is voor kinderen. Achterin het boek staat een Nederlandse quiz om te testen of je het boek goed gelezen hebt.

Het fijne aan dit boek is dat het boek begint met een uitleg in het Nederlands. Voorin en achterin vind je een woordenlijst, die je door het boek heen helpen. Op de bladzijde voor het hoofdstuk krijg je achtergrondinformatie voor dat hoofdstuk, dit helpt bij het begrijpen van de Engelse tekst.. Een nadeel aan het boek is dat de hoofdstukken wat lang zijn, vooral omdat kinderen deze teksten een stuk langzamer lezen. Maar de bladzijdes daarentegen zitten vol met afbeeldingen, waardoor de teksten per bladzijde weer goed leesbaar zijn. Ik kan het boek aanraden voor kinderen in groep 6, 7 en 8 die het Engels redelijk begrijpen en het durven proberen.

Zelf dit boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Ideeën mini leeslessen bij Gizmo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele Engelse mini leeslessen voor het boek Gizmo zijn:

  • Het is een aanrader om kinderen dit boek in tweetallen te laten lezen. Hierdoor oefenen kinderen hun uitspraak, kunnen zij elkaar helpen en blijven zij langer proberen om de tekst te begrijpen.
  • Gizmo stelt zijn familie aan je voor. Lees blz. 9 ‘My name is…’ t/m ‘…Baby Brother (boffin)’ voor. Laat de kinderen de familie van de hoofdpersoon voorstellen. Zijn er afbeeldingen of tekst over die familieleden te vinden?

Andere lesideeën:

Gizmo

  • Laat de kinderen een eigen woordenlijst samenstellen. Laat ze alle moeilijke woorden of (als dit er te veel zijn) per bladzijde 1 woord opschrijven. Daar zoeken de kinderen zelf de Nederlandse vertaling bij.
  • Op blz. 6 en 7 wordt vertelt wie de hoofdpersoon is, wat je moet weten voor je gaat lezen en er wordt een tip gegeven. Laat de kinderen dit over hun boek invullen. Download hier het format: Tip over jouw boek.
  • Ontwerp je eigen robot. Wat doet jouw robot? Probeer dit in het Engels te omschrijven.

Books 4 you

Zwijsen heeft speciaal voor 9 tot 12 jarigen een aantal Engelse boeken op de markt gebracht. Het fijne aan deze boekjes is dat ze beginnen met een woordenlijst en uitleg in het Nederlands. Hier kun je het boek Puppy academy inkijken. Van de serie Books 4 you zijn de volgende boeken te koop:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen