Hoe voed ik mijn ouders op? (thematitel KBW23)

[DOOR LINDA] ‘Hallo! Hoe is het met jouw ouders? Gaat het eigenlijk allemaal wel prima en heb je nooit problemen met ze? Dan heb jij dit boek niet nodig (maar het is nog steeds leuk om te lezen). Of zijn jouw ouders best wel slordig, drinken ze te veel alcohol of maken ze vaak ruzie? Zeggen jouw ouders dat je vroeg naar bed moet, terwijl ze zelf juist heel laat naar bed gaan, of mag je niet op je telefoon, hoewel ze zelf de hele dag op hun telefoon zitten, of hebben jouw ouders helemaal geen smaak als het om kleren gaat?
Dan zijn ze niet goed opgevoed. En dat is een groot probleem, want als dat zo doorgaat, wordt het steeds erger.’
– Hoe voed ik mijn ouders op? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 7.

Het verhaal

Cover Hoe voed ik mijn ouders op

Als het goed is leren je ouders je hoe jij je moet gedragen en geven ze daarbij het goede voorbeeld. Zij zijn degene doe jou moeten laten zien hoe het hoort. Van hun leer je welk gedrag netjes is en wat je beter niet kunt doen.

Helaas is het zo dat ouders zelf meestal helemaal niet het goede voorbeeld geven. Zo zijn er ouders die veel schelden, die ruzie maken of die meer aandacht aan hun telefoon besteden dan aan hun eigen kind. Heb jij ook zo’n ouder? Of heeft je vader of moeder ergens anders nog wel opvoeding bij nodig? Dan is dit boek echt wat voor jou.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

In het begin van het boek vind je een vragenlijst waarmee je kunt onderzoeken of je ouder nog te redden is. Hier heb ik erg hard om gelachen. De inleiding en de opvoedrapporten zorgen voor veel herkenning. Ik denk dat er geen kind is die hieruit niet al iets kan halen waaraan hij zich stoort bij zijn/haar ouders.

De opbouw is iedere keer heel helder. Een kind loopt tegen een probleem met zijn ouders aan. Daarna geven andere kinderen hier nu mening over. Vervolgens vertellen Stine en Frank wat er volgens hun aan de hand is het hoe het kind hiermee aan de slag zou kunnen gaan bij zijn ouders.

Een aantal type ouders herken ik van wat ik in de klas voorbij zie komen. Daar vind ik natuurlijk het mijne van. Ik vind het leuk om nu te lezen wat kinderen daar zelf van vinden en hoe andere kinderen er tegenaan kijken. Bij ieder type ouder staan ook een aantal vragen waar je zelf over na kunt denken, maar waar je ook over in gesprek zou kunnen gaan in de klas.

Hoe voed ik mijn ouders op? is een thematitel bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Bij ditzelfde thema past ook Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hoe voed ik mijn ouders op?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe voed ik mijn ouders op?

 • De vader in dit verhaal heeft twee gezichten. Het ene moment is hij moe en chagrijnig en daarna ineens heel vrolijk tegen iemand die belt. Lees bladzijde 33 ‘Mijn vader is…’ t/m ‘…tegen andere mensen?’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand met twee gezichten?
 • Door de afleiding van de telefoon hebben de ouders hun aandacht helemaal niet bij wat hun kinderen vertellen en laten zien. Lees bladzijde 39 ‘Ben je met…’ t/m ‘…Herken je dat?’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek ook iemand die met zijn hoofd ergens anders is?
 • Sommige mensen maken zich overal zorgen over en waarschuwen overal voor. Lees bladzijde 43 ‘Kleed je je…’ t/m ‘…een overbezorgde ouder!’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die zich overal zorgen over maakt?
 • Het kiezen van de juiste kleding is ontzettend ingewikkeld. Lees bladzijde 59 ‘Ik heb een…’ t/m ‘…voor hen schaam.’ voor.
  Leesvraag: Hoe kleden de mensen in je boek zich? Staat daar iets over beschreven?
 • Sommige mensen schelden er flink op los. Lees bladzijde 65 ‘Hufter, ga aan…’ t/m ‘…niet mogen schelden.’ voor.
  Leesvraag: Wat voor taal wordt er in je boek gebruikt? Wordt er gescholden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe voed ik mijn ouders op?

Overige ideeën

 • Jij hebt vast ook dingen die je vervelend vindt aan je eigen ouders. Bekijk welk type ouder daarbij hoort en welke tips Frank en Stine geven om hier iets aan te doen. Bereid een gesprek met je ouders voor om aan te kaarten waar je tegenaan loopt en wat ze hier volgens jou aan kunnen doen. Kijk hierbij ook even goed naar wat andere kinderen over dit probleem zeggen. Bedenk wel goed hoe je dit netjes kunt brengen en kunt zorgen voor een goed gesprek. Als je ouders boos worden dan kom je waarschijnlijk nog niks verder.
 • In het boek zie je bij elk type ouder dat er kinderen reageren om te vertellen wat ze daarvan vinden. Schrijf nu zelf zo’n reactie bij één van de type ouders. Zorg hierbij voor netjes taalgebruik en goede spelling, zodat het echt in het boek zou kunnen.
 • Bij dit boek is een les Close Reading geschreven in het e-book Close Reading Bij mij thuis.

Andere boeken van Stine Jensen

Vergelijkbare artikelen