Boeksurprise ideeën

[DOOR RIGOBERTA] De gezellige feestdagen van december komen er weer aan. Voor je het weet is het alweer Sinterklaastijd! Waar de onder- en middenbouw reikhalzend uitkijkt naar de komst van de goedheiligman, staan lootjes trekken en Sinterklaassurprises maken centraal in de bovenbouw. Vorig jaar waren de Fortnite figuren, smileys en voetbalgerelateerde surprises in trek, maar hoe leuk is het om ideeën te halen uit boeken? Nu vraag je je misschien af: wat voor een (originele) surprise moet ik maken bij een kinderboek? Haal die kartonnen dozen, lijmstiften, scharen en het gekleurde papier maar voor de dag, want ik geef je inspiratie voor Sinterklaassurprises met een boektintje!  
– Boeksurprise ideeën –

Header Boeksurprise ideeën

Boeksurprise ideeën

Surprises zijn onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest. Vaak worden in de maand november de lootjes getrokken. Alle kinderen in de klas schrijven op een stukje papier hun naam met enkele hobby’s of een kort verlanglijstje. Na het lootjes trekken weet je voor wie je in de klas een surprise mag knutselen. Een surprise is een zelfgemaakte knutsel waarin een echt cadeautje is verstopt. Meestal is de vorm van de surprise gekozen aan de hand van de eerder opgeschreven hobby’s. Zo krijgt de sportieve leerling bijvoorbeeld een voetbalveld met een verrassing en de snoeper een kartonnen reuzelolly met het cadeautje erin verstopt. Heb jij toevallig het lootje van een boekenwurm dan krijg je in dit blog antwoord op de vraag: Wat is een leuke Sinterklaassurprise voor een boekenwurm?

Naast de bekende ontwerpen is het ook erg leuk om een originele boeksurprise te maken. Denk hierbij aan het namaken van de kaft van het boek of juist een personage uit een boek tot leven wekken met knutselmateriaal. De mogelijkheden zijn eindeloos: van Harry Potter tot kapitein Onderbroek, ik laat je hieronder enkele voorbeelden zien.

Harry Potter boeksurprise

Zelfs na meer dan 20 jaar blijft de tovenaarsleerling Harry Potter favoriet bij de kinderen. Dit boekpersonage heeft een litteken in de vorm van bliksemschicht en een rond brilletje. Ook wordt hij vrijwel altijd afgebeeld in een schooluniform met het wapen van zijn afdeling, Griffoendor. Deze boeksurprise maak je met twee kartonnen dozen, gekleurd papier, verf, een potlood voor een toverstafje en een balletje klei voor de Gouden Snaai.

Harry Potter boeksurprise
Bedankt Susan voor het delen van de foto.

Harry Potter Sorteerhoed

Eén van de bekendste magische voorwerpen uit de Harry Potter reeks: de Sorteerhoed. Deze hoed is herkenbaar aan de ogen en mond die verwerkt zijn in de stof. Om het af te maken kan je ervoor kiezen om de Gouden Snaai of een fabeldier toe te voegen aan de rand van de hoed. De hoed is gemaakt van plastic zakken gevuld met kranten en een laagje papier maché.

Sorteerhoed Harry potter surprise
Bedankt Annemarie voor het delen van de foto.

Fabeldieren en planten  

We blijven nog even in magische sferen, want ook de bijzondere fabeldieren en planten uit de Harry Potter wereld zijn perfect als surprise-idee. Wat dacht je van deze Mandragoraplant gemaakt van papier maché, touw, lijm en nepbladeren? Met een laagje bruine verf komt de plant met zijn dodelijke schreeuw helemaal tot leven.

Harry Potter surprise
Harry Potter surprise
Bedankt Nina voor het delen van de foto’s

Donald Duck in auto

Deze vrolijke eend uit Duckstad mag zeker niet ontbreken op dit lijstje boeksurprise ideeën! Donald Duck rijdt graag rond in zijn rode auto met kenteken 313. Verzamel voor het maken van deze surprise een doos, verf en gekleurd papier. De wielen en het stuur komen uit de zijflappen van de doos. De voor en achter flap zijn naar binnen gevouwen om de vorm van de auto te krijgen. De binnenkant is beplakt met reepjes Donald Duck strips. De koplampen branden door gele kerstlichtjes erdoorheen te prikken. Donald Duck zelf kan je uiteraard zelf knutselen of zoals hier in knuffelvorm toegevoegd.   

Donald Duck boeksurprise
Donald Duck surprise
Bedankt Mirjam voor het delen van de foto’s.

Kapitein Onderbroek

De held uit de supergrappige graphicnovelserie van Dav Pilkey is ideaal als knutselidee. Niet alleen is hij enorm populair bij jonge lezers, maar zijn ronde vormen lenen zich goed voor een surprise. Ook hier is de basis van de surprise papier maché, verf en stuk stof. Met ballonnen of kippengaas maak je de ronde bollen voor zijn hoofd en lijf. Zijn gezicht, ontstopper en natuurlijk witte onderbroek breng je aan met verf. Kapitein Onderbroek is niet af zonder zijn felrode cape. Knoop daarvoor een stuk rood stof met zwarte stippen om zijn nek en: de superheld is af en jij maakt de blits met jouw originele boeksurprise!

Hoe maak je het hoofd op het lijf vast? Astrid: ‘Ik heb 2 mega (bounce?) ballonnen genomen. Hoofd wat kleiner opgeblazen. Elastieken aan elkaar geknoopt. Daarna met stukken ducktape vastgezet. Vervolgens met papier-maché repen rondom nek om hem dikker te maken.’

Kapitein Onderbroek surprise
Bedankt Astrid voor het delen van de foto.

Mus & Kapitein Kwaadbaard

Wat een geluk dat ook meer recente boeken worden gebruikt als surprise-idee! Daardoor kan ik pareltjes als dit schip delen. Het schip Cobra kun je kennen van de inmiddels 4 delen tellende serie over Mus & Kapitein Kwaadbaard. Met verf, ijsstokjes en mandarijnen- of sinaasappelnetjes tover je een kartonnen doos om tot een zeewaardig schip.

boeksurprises

Bedankt Vera voor het delen van de foto.

Game Helden

En ook Blaag de blob uit de populaire Game Helden serie maakt zijn entree als boek surprise. Het boek is gemaakt op dezelfde manier als beschreven bij het kopje Boekkaften. Blaag bestaat uit textiel en vulling, dus haal je naald en draad maar uit de kast!

boeksurprises

Bedankt Tjeerd voor het delen van de foto.

De waanzinnige boomhut

De Waanzinnige Boomhut-reeks is niet meer weg te denken uit de boekenkast van menig basisschool. Het is dan ook des te leuk om te zien hoe de boomhut uit het boek zijn weg vindt naar het klaslokaal als boek surprise. Met een houten plaat als stevige bodem en een boomstam van stevig  karton ben je daarna vrij om creatief los te gaan. Voeg bijvoorbeeld bladeren of handje grond toe voor een echte boomhutgevoel. Ook kleine knuffeltjes of laddertjes van touw en ijsstokjes geven het geheel een finishing touch.

boeksurprise

Bedankt Sabine voor het delen van de foto.

Boekkaften

Misschien heeft een leerling in de klas wel een favoriet verhaal? Met deze voorbeelden maak je gemakkelijk een reuze-exemplaar van een boek voor eindeloos “boekplezier”. Het boek kun je knutselen met papier en karton, papier maché of voorgemaakte dozen zoals schoenendozen of mueslidozen. Na het vastplakken van de cadeautjes aan de binnenkant pak je de doos in met gekleurd papier. Op de doos plak je een geprinte afbeelding van het boek of je gaat zelf aan de slag met verf en stiften. Teken ten slotte strepen op de zijkanten voor de bladzijdes om je boek ‘echt’  te maken. Hieronder 3 voorbeelden van reuzeboeken:

Een leuke manier om het boek te personaliseren: Deze juf koos ervoor om de naam van de ontvanger in de titel van haar boeksurprise te verwerken.

Boeksurprise idee
Bedankt Amira voor het delen van de foto.

Lampje

Met het verschijnen van de nieuwe tv-serie kon Lampje van Annet Schaap niet ontbreken in onze lijst.  De maker van deze boek surprise heeft duidelijk oog voor detail, want zowel de voor- als de achterkant van het boek hebben de echte cover en flaptekst afbeelding.

boeksurprises

Bedankt Alice voor het delen van de foto.

Engels

Een andere variant van de boekenkaft is het toevoegen van een bepaald vak aan de kaft. Deze klas krijgt Engelse les dus hoe tof is het om dat vak dan ook te laten zien in de boek surprise! Het boek zelf is gemaakt met een kartonnen doos, gekleurd papier en stiften. De toevoeging van het kartonnen hondje geeft de hele surprise een persoonlijk tintje. Ook hier is gewerkt met gekleurd papier en karton, twee materialen waar je veel kanten mee op kunt, zoals je ziet.

boeksurprises

Bedankt Mandy voor het delen van de foto.

Het Monsterlijke boek

Het Monsterlijke Monsterboek uit de Harry Potter reeks met zijn harige vacht en scherpe tandjes spreekt erg tot de verbeelding. Voeg een bontvachtje, wiebeloogjes en een riem toe aan je boekendoos en je monsterboek is klaar.

Monsterboek surprise Harry Potter
Bedankt Debbie voor het delen van de foto.

Het reuzeboek

De kaft van het reuzeboek is prima aan te passen naar de liefhebberijen van de ontvanger. Kies voor een bestaande titel of zoals hieronder voor een remake van het grote Sinterklaasboek.

Reuzenboek Sinterklaassurprises
Bedankt Birgit voor het delen van de foto.

Ben je op zoek naar een Sinterklaassurprise en wil je het grote boek van Sinterklaas maken? Dan is dit filmpje misschien wat voor jou:

Boekenwurm boeksurprise

Een variatie op de reuzeboeken is het toevoegen van een heuse boekenwurm. Deze wurmen met grote leeshonger bovenop een stapeltje boeken zullen zeker de aandacht krijgen tussen de andere surprises!

Zorg voor een aantal reuzeboeken, gemaakt van mueslidozen en kies daarbij favoriete boektitels van de ontvanger. De boekenwurm zelf is gemaakt van bollen uit piepschuim en verf. Voor de afwerking kun je gebruik maken van verf, gekleurd papier, een nepbril, wiebeloogjes en chenilledraad.

Boeksurprise voor een boekenwurm
Bedankt Eylem voor het delen van de foto.  

In plaats van piepschuimen bollen kun je ook kiezen om het lijfje van de boekenwurm te maken met papier maché en ballonnen. Deze wurm met brilletje ligt op vrolijk gekleurde doosjes met de boektitel aan de zijkant geschreven. Hierdoor is het direct duidelijk dat het om een boekenwurm gaat maar hoef je niet al te veel tijd te besteden aan de details van de kaften.

Boeksurprise-idee voor een boekenwurm
Bedankt Paulien voor het delen van de foto.
Boeksurprise

Bedankt Maaike voor het delen van de foto.

Wil je nog meer boeksurprise ideeën voor een boekenwurm? Bekijk het blog van Paagman.

Andere ideeën

Veel plezier met het knutselen van de boeksurprises!

Heb jij nog een leuke boekensurprise?
Laat het me weten en wie weet voeg ik ook jouw surprise toe!

Andere ideeën om bij boeken te doen

Vergelijkbare artikelen