Sinterklaasboeken voor jong en oud

Het is weer tijd voor een heerlijk avondje. De maan schijnt door de bomen. Zal de goede Sint iedereen verblijden met cadeautjes? Lees erover in deze heerlijke Sinterklaasboeken voor jong en oud!
Speciaal voor jonge kinderen (ongeveer t/m groep 4) heb ik verschillende leuke voorleesboeken en enkele zelfleesboeken rondom het thema Sinterklaas bij elkaar gezet. Vanaf een bepaalde leeftijd hebben kinderen behoefte aan andere soorten boeken over deze gezellige tijd. Soms om ze te helpen het geheim te snappen en soms om gewoon nog lekker te lezen en de magie mee te pakken ook al zijn ze al zo groot.
– Sinterklaasboeken voor jong en oud –

Sinterklaasprentenboeken

Deze prentenboeken zijn in mijn ogen echte sinterklaas-pareltjes en verdienen het om heerlijk knus voorgelezen te worden. Bakje pepernoten erbij, voorafgaand aan het schoen zetten of gewoon om heerlijk over te dromen tijdens het slapen.

Sinterklaas

Cover Sinterklaas

Sinterklaas van Charlotte Dematons is een kijk- en zoekboek met levendige illustraties. Elke bladzijde van het prentenboek vertelt een verhaal. Het begint in Spanje waar het landgoed van Sinterklaas en de pieten te zien is, met een groot landhuis, een pietenflat en het pakjeshuis. Gevolgd door een inkijkje in de stoomboot en het vertrek van Spanje naar Nederland. Verder in het boek is de aankomst in Nederland te zien, het huis van Sinterklaas in Nederland en de pietengymzaal. Vervolgens worden de pakjes bezorgd, het Sinterklaasfeest gevierd en ten slotte keert de stoomboot huiswaarts richting Spanje, in Spanje is het groot feest en komt de Sint tot rust.

Sint op komst!

Sint op komst!

In Sint op komst! vind je maar 3 pagina’s met tekst. De rest van het verhaal wordt verteld door de levendige illustraties van Mattias de Leeuw. Dit maakt dat je goed in gesprek kunt met kinderen tijdens het lezen. Laat de kinderen vertellen wat ze op de illustraties zien. Welke gevoelens horen daarbij? Wat zal er nu gaan gebeuren?

Alles over Sinterklaas door de Spiekpietjes

Alles over Sinterklaas door de Spiekpietjes

De Spiekpietjes hebben een doos met herinneringen en geheimen over Sinterklaas gevonden. Dat belooft veel leuke herinneringen! En niets blijkt minder waar als je baby Nicolas op een foto in bad ziet zitten.

Op een kinderlijke manier leer je zo meer en meer over Sinterklaas. Sommige informatie had je misschien liever niet willen weten, zoals wat zijn geluksonderbroek is, maar ik durf te wedden dat de kinderen dit geweldig vinden!

Wie durft? zegt Sinterklaas

De collagetechniek van Barbara de Wolf komt druk over, maar als je eraan gewend bent dan ziet het er prachtig uit. De twee uitklappagina’s zijn mooi en maken het boek bijzonder. De illustraties bieden veel kijkplezier voor kinderen als ze het boek van dichtbij kunnen bekijken. Ze kunnen steeds nieuwe details ontdekken.

Bette Westera kan een verhaal op rijm vertellen waardoor je dit boek heerlijk voor kunt lezen. Het verhaal gaat over het belang van het Sinterklaasfeest. Niemand mag buitengesloten worden en om dat te bereiken moet je creatief zijn! Prachtig hoe ze de muizen een bijzondere rol geeft terwijl ze eerst weg moesten kruipen omdat ze door de katten niet gewenst waren.

Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Hoe moet het met pakjesavond als het paard van Sinterklaas van de trap is gevallen? Kan Boer Boris de goede Sint helpen?

Een heerlijk feelgood prentenboek vol met prachtige illustraties van Philip Hopman. De prentenboeken van Boer Boris zijn op rijm geschreven en dat is natuurlijk extra leuk in de Sinterklaastijd waarbij het om rijmen en gedichten draait.

Sinterklaasboeken voor jong en oud

Voorlezen over Sint en Piet

Voorlezen uit Sinterklaasboeken is voor jong en oud een genot! Heerlijk samen onder een dekentje op de bank, knisperend haardvuur erbij (mag ook in gedachten) en samen wegdromen over alle avonturen die Sint en Piet moeten doorstaan om de pakjes op 5 december bij jullie thuis te kunnen afleveren.

De Pieto-toets

De Pieto-toets

Juf Merel vertelt dat er een pietentekort is en daardoor is het feest van Sinterklaas in groot gevaar. Alle kinderen in de klas willen graag helpen om dit probleem op te lossen. De kinderen volgen een pietencursus om alles te leren wat er nodig is om piet te kunnen worden. Als ze alle vragen goed beantwoorden en alle oefeningen goed doen dan kunnen ze een pietendiploma krijgen.

De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

Cover De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

Saar en Janna maken zich klaar voor de aankomst van Sinterklaas in Nederland. Ze kijken het Sinterklaasjournaal, bakken pepernoten en gaan naar de intocht om te kijken hoe Sinterklaas in Nederland aankomt.

Als ze hun schoen mogen zetten dan vergeet Janna helemaal om haar brief in haar schoen te doen en daarna vergeet ze het ook nog een aantal keer als ze Sinterklaas ziet. Hoe kan ze Sinterklaas nu nog laten weten wat ze graag wil hebben op pakjesavond?

Dag Sinterklaasje

Dag Sinterklaasje

Jacques Vriens herschrijf zijn verhalen uit het bekende Dag Sinterklaasje. Het boek werd aangevuld met nieuwe illustraties van Marja Meijer. Verder is het nog net zo’n heerlijk voorleesboek als vele van jullie je nog zullen herinneren.

Kolletje en Dirk O, kom er eens kijken

Kolletje & Dirk O, kom er eens kijken...

Ken jij Kolletje en Dirk al? Kolletje is een meisje met tover sokken. Als ze deze sokken aan heeft en haar volledige naam noemt dan gebeuren er magische dingen. Sinterklaas is in het land en hij heeft hulp prinsen en prinsessen nodig, daar weten Kolletje en Dirk wel wat op!

De zus van Sinterklaas

De zus van Sinterklaas

Klaasje, de zus van Sinterklaas, is het zat dat ze al honderden jaren niks mag van haar broer. Ze bedenkt een plan om Sinterklaas op te sluiten zodat zij zelf naar Nederland kan. 

Dit boek is helemaal van deze tijd met iPieten en filmpjes op Youtube. Daarnaast is het ook origineel omdat de bekende liederen aangepast zijn voor dit verhaal. Zo wordt er geschreven over ‘De zus van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas’ op de melodie van ‘De zak van Sinterklaas’.

Sinterklaas zonder baard

Sinterklaas zonder baard

Sinterklaas zonder baard is iets wat je je eigenlijk niet voor kunt stellen. Sanne de Bakker laat met dit verhaal zien hoe belangrijk de kleding van Sinterklaas is. Het spreekwoord de kleren maken de man wordt wel duidelijk in dit verhaal. Het originele aan dit verhaal is dat Sinterklaas ditmaal zelf het probleem veroorzaakt waardoor pakjesavond bijna niet door kan gaan. Meestal zijn dit andere omstandigheden die opgelost moeten worden, zonder dat Sinterklaas er vanaf weet.

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Hoe zorg je voor de heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar? Dat kun je niet bedenken of plannen, nee dat overkomt je. Zo overkomt het Sinterklaas als zijn boot zinkt. Dat was niet mogelijk aldus Sint maar het gebeurt helaas toch. Hoe komt hij nou in Nederland? En hoe moet het toch met alle cadeautjes voor alle lieve kindertjes?

Zelf lezen over Sinterklaas

Lezen over Sinterklaas

Als je in groep 3 of 4 zit dan is het geweldig als je over leuke onderwerpen zelf boeken kunt lezen. Hoe geweldig is het dan als je boeken over Sint en Piet zelf kunt lezen. Dat kan met deze AVI-boeken over Sint en Piet.

Als Sint dat ziet (AVI-M3)

als sint dat ziet...

In dit kleurrijke boek vind je 11 gedichten over Sinterklaas. De gedichten zijn geschreven op AVI-M3 niveau, zodat beginnende lezers ze zelf kunnen lezen. Juist in de sinterklaastijd staan gedichten vaak centraal, daarom is het heerlijk dat juist de beginnende lezers al allerlei gedichten over deze fijne tijd kunnen lezen.

De rijm is in elk gedicht anders. Vaak wordt er gekozen voor een ABCB-rijm. Een gedicht bestaat ook voor een deel uit plaatjes. Al met al een leuk boek om beginnende lezers te laten lezen gedurende de sinterklaastijd.

Prutspiet (AVI-Start en AVI-M6)

Prutspiet

In dit samenleesboek lees je 2 niveaus. Het ene niveau is geschreven voor oudere kinderen die lezen vanaf M6 niveau of voor volwassenen. Het andere niveau is geschikt voor startende lezers.

De naam Prutspiet zegt het natuurlijk al; een piet die alles verprutst. Dat zorgt voor geweldige situaties tijdens het voorlezen. Zal het wel goed komen met de pakjes? Aan het eind van elk hoofdstuk wordt er een vraag gesteld om de jonge lezer na te laten denken over het verloop van het verhaal.

Op zoek naar een Sint (AVI-M3)

op zoek naar een sint

Sinterklaas heeft geen zin dit jaar, hij blijft lekker in Spanje genieten van het zonnetje. Maar daar zijn de kinderen in Nederland het niet mee eens. Hoe gaat het feest nou door? Faat heeft een plan en samen met Jaap gaat ze op zoek naar een Sint!

Lezen over Sinterklaas

Sinterklaasboeken voor de bovenbouw

Op een bepaalde leeftijd zijn kinderen toe aan andere soorten verhalen over Sinterklaas. Verhalen vol met informatie over het verhaal achter Sinterklaas of verhalen die passen bij de leeftijd. Deze Sinterklaasboeken zijn daarvoor echte aanraders!

Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas voor grote kinderen

Dit boek vertelt de legende van Sinterklaas. Sinterklaas bestaat al vele jaren. Hij begon als goedheiligman die allerlei goede daden verrichte. Ouders hebben dit in stand gehouden tot de traditie die wij nu kennen.

Er zit een heus contract in het boek wat uitgeknipt, euhm ik hoop gekopieerd, kan worden zodat kinderen en hun voorlezers dit kunnen ondertekenen. Het contract in het boek helpt kinderen zich er bewust van maken dat zij nu een belangrijk geheim kennen en dit niet aan kleinere kinderen mogen vertellen.

Het geheime boek van Sinterklaas

Het geheime boek van Sinterklaas

Wat is eigenlijk het verhaal achter het feest van Sinterklaas? Speciaal voor kinderen die meer willen weten over dit gezellige feest is Het geheime boek van Sinterklaas een echte aanrader. Wat is het idee achter het zetten van de schoen? Wat heeft de kerstman met Sinterklaas te maken? En wat is de oorsprong van het hulpje van de Sint? Een prachtig naslagwerk voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Sinterklaas!

Het geheim van de hulpsinterklaas

Het geheim van de hulpsinterklaas

Het geheim van de hulpsinterklaas is een deel uit de bekende Het geheim van… serie. In dit deel draait het volop om geheimen en Sinterklaas. Het is fijn als kinderen al iets van het geheim van Sinterklaas weten, dan snappen ze het idee achter een hulpsinterklaas wat beter. 

Als de meester ziek is dan is er ook geen hulpsinterklaas voor op school. Daarom besluit de directrice het feest maar af te lassen. Daar zijn de vrienden Lucas, Massimo en Oxa het niet mee eens. Hoe kunnen zij het Sinterklaasfeest redden?

Straks als het donker is

Straks, als het donker is

Sommige kinderen die niet meer geloven kunnen nog wel volop genieten van de knusse en gezellige sfeer rondom het feest. Speciaal voor deze kinderen is deze verhalenbundel geschreven. In vijf losse verhalen lees je over vriendschap in de Sinterklaastijd. Wat doe je als je een stel kwajongens hoort vertellen dat ze tijdens de intocht een geintje uit willen halen? Hoe ga je om met ruzie tussen volwassenen waardoor het Sinterklaasfeest op school mogelijk niet doorgaat? En hoe help je een vriend die geen zin heeft in het Sinterklaasfeest?

Van kind naar Sint

Van kind naar Sint

Ben je op zoek naar een liefdevolle manier om je kind op te laten groeien van kind naar Sint? Dan is dit boek echt een aanrader. Dit boek onthult het geheim niet zozeer, maar legt kinderen vooral uit dat het feest draait om cadeautjes voor elkaar regelen en dat dit een geheim is. Kan jouw kind ook iemand bedenken voor wie hij/zij een geheim pakje wilt regelen rond 5 december?

Sinterklaasboeken voor jong en oud

Zing je mee?

Sinterklaasliedjes

Cover Sinterklaasliedjes

Als laatste wil ik afsluiten met een boek dat iedereen in zijn/haar boekenkast zou moeten hebben, namelijk Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. Het is een prachtig groot boek dat vol staat met de mooiste prenten. Op elke pagina lees je een liedje waarnaar je via Spotify ook kunt luisteren. De platen zijn afzonderlijk prachtig, maar lenen zich ook goed om zelf/met de kinderen verhalen bij te bedenken.


Ontbreekt er volgens jou een Sinterklaasboek voor jong en oud op dit lijstje?
Laat het me weten en wie weet voeg ik hem toe!

Disclaimer: ik geef om een goed verhaal en heb me niet bezig gehouden met de kleur van de pieten erin.
Het is aan ieder zijn/haar keuze om de boeken wel/niet te lezen.

Vergelijkbare artikelen