1 april grappen met boeken

[DOOR RIGOBERTA] Voor de één de beste dag van het schooljaar en voor de ander een dag die ze liever overslaan… Wat je ook met 1 april hebt, deze dag is perfect om grappen uit te halen met boeken! In dit blog geef ik je een aantal leuke ideeën.
– 1 april grappen met boeken –

Blog 1 april grappen met boeken

1 april grappen

Altijd leuk als 1 april op een schooldag valt, want dan heb jij als leerkracht genoeg tijd om grappen uit te halen met je klas! Op internet kun je tal van leuke mopjes vinden, maar grappen met boeken in de hoofdrol zijn minder bekend. Daarom geef ik je hieronder 6 ideeën voor 1 april grappen met boeken.

Grappen met boeken

Een aantal van deze grappen vergt wat voorbereiding. Kijk dus goed van tevoren of je extra materiaal nodig hebt om deze grappen te laten slagen:

  • Boek zonder inhoud: Voor deze grap heb je een (dag)boek, een slotje, een kwast en een potje verf nodig. Gebruik hiervoor een oud boek uit de kringloopwinkel of een leeg dagboek waarbij je de kaft omtovert tot voorkant van een boek. Zorg ervoor dat de titel lekker spannend of bijzonder klinkt; je wil graag dat de leerlingen niet anders willen dan het boek openmaken. Besmeer met een kwastje de bladzijdes van het boek zodat geen enkele letter meer te lezen is. Als de verf droog is, doe je het boek dicht en zorg je ervoor dat het boek alleen maar open te maken is met het sleuteltje. Zorg voor een praatje waaruit blijkt dat het verhaal in het boek echt gelezen moet worden. Verstop het sleuteltje ergens in de klas. Als de kinderen al die moeite hebben gedaan voor het boek, komen ze erachter dat ze dat voor noppes hebben gedaan!
  • Kriebelboek: Kies voor deze grap een boek wat als voorleesboek wordt gebruikt of leg alvast een boek klaar op je bureau. Vertel de leerlingen dat je graag hen even wil horen voorlezen en dat ze verder mogen gaan op bladzijde 20 bijvoorbeeld. Plak op die genoemde bladzijde met stukje plakband een plastic speelgoedspinnetje of een eng plaatje van een spin of ander kriebelbeest. Wedden dat ze zullen schrikken als ze het boek openen?
  • Onvindbaar boekenbeest: Geef de leerlingen de taak om op zoek te gaan naar de Happus Alfabeticus. Dit is een bijzonder dier dat leeft van letters. In De Kikkerbilletjes van de koning vind je een prachtige afbeelding van dit bijzonder dier met een stukje informatie. Zorg ervoor dat je papieren teksten of schriftjes neerlegt in de klas waar steeds letters uit verdwenen zijn. Vertel de kinderen dat zij dit beest kunnen lokken met boeken. Geef ze de taak om overal in school kleine stapels boeken te leggen in de hoop dat de Happus Alfabeticus zich laat vangen.
  • Bijzondere tekst: Geef alle leerlingen een tekst in spiegelbeeld of een tekst met fantasiewoorden over een onderwerp wat past bij je les. Lees eerst zelf een alinea voor (als leerkracht heb je uiteraard wel de juiste tekst voor je) en geef daarna leesbeurten aan de kinderen. Lukt het de kinderen niet om het te lezen, ga jij verder met voorlezen van de echte tekst. Benieuwd hoelang het duurt voor ze doorhebben dat jij ze in het ootje neemt.
  • Digitale leesoogjes: Zorg ervoor dat alle leerlingen een ring met wiebeloogjes/vingeroogjes hebben. Geef bij voorkeur de oogjes al eerder dan 1 april mee naar huis om te gebruiken bij het oefenen van lezen thuis. Als leerkracht kun je dan namelijk op je computer zien wat en hoe ze hebben gelezen.
  • Papiervisjes in de schoolbibliotheek: Geef de leerlingen in de week van 1 april een “officiële” schoolbrief mee waarin staat dat de schoolbibliotheek last heeft van papiervisjes. Deze visjes maken gaatjes in de bladzijdes en daarom sluit de bibliotheek. Alle leerlingen moeten daarom een eigen boek van thuis meenemen naar school. In het boek De Kikkerbilletjes van de koning vind je als aanvulling ook het leuke verhaal ‘Het papiervisvissertje’.

Nu ben ik wel benieuwd: met welke grap ga jij aan de slag?  Laat zeker even weten als jij jouw leerlingen hebt kunnen foppen met één van deze voorbeelden!

Ben je op zoek naar andere grappen voor in de klas, bekijk dan zeker deze blog van juf Maike en de mopjes van Jozua Douglas, zoals deze:

Een fijne 1 april gewenst!

Andere ideeën om bij boeken te doen

Vergelijkbare artikelen