9 kinderboeken over scheiden

[DOOR MARLOES] Als ouders gaan scheiden heeft dit een grote impact op een kind. Een kind kan zich onzeker en onveilig gaan voelen. Ook kunnen kinderen de schuld van de scheiding bij zich zelf gaan zoeken. Een kinderboek over scheiden kan een kind helpen en raakt onderwerpen en emoties die een kind kan ervaren. In dit blog vind je boeken speciaal voor kinderen van scheidende of gescheiden ouders.
– 9 kinderboeken over scheiden –

9 Kinderboeken over scheiden

9 kinderboeken over scheiden

De aanleiding voor dit blog was voor mij de winnaar van de Gouden Griffel en het Zilveren Penseel van 2020. Bette Westera & Sylvia Weve maakten een prachtig boek over dit onderwerp. Hieronder vertel ik meer over dit boek.

Ik ben op zoek gegaan naar (geschikte) kinderboeken die passen bij dit thema. Want een kinderboek over scheiden is niet alleen leerzaam en therapeutisch voor een kind maar geeft ouders ook inzicht in de belevingswereld van hun kind. Van een op de drie kinderen in Nederland besluiten de ouders uit elkaar te gaan. Een gebeurtenis die veel vragen oproept en emoties teweegbrengt. Kinderen vinden het fijn om verhalen te lezen of horen over kinderen die hetzelfde meemaken als zij. Zo kunnen ze zich ook beter een voorstelling maken van wat hen te wachten staat. En ook ervaren ze dat ze niet de enigen zijn die in deze situatie zitten.

Hieronder tip ik 9 kinderboeken over scheiden. Gelukkig zijn er veel meer kinderboeken over scheiden, maar voor nu heb ik deze 9 boeken bij elkaar gezet.

Boekentips

Lewis woont in twee huizen door Kathleen Amant (vanaf ca. 2,5 jaar)

Lewis woont in twee huizen

Dit eenvoudige prentenboek geeft een realistische kijk op de emoties van jonge kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding. Dit gevoelige verhaal gaat over Lewis. De vader en moeder van Lewis vinden elkaar niet meer zo lief. Lewis ziet dat ze veel ruzie maken en uiteindelijk besluiten zijn ouders om in twee aparte huizen te gaan wonen. Gelukkig merkt Lewis wel dat ze nog heel veel van hem houden.

Thuis bij allebei door Mike van Dam (vanaf ca. 3 jaar)

Thuis bij allebei

De schrijver van dit boek is zelf co-ouder. Toen de moeder van zijn zoon en hij uit elkaar gingen zochten ze naar manieren om dit bespreekbaar te maken. Hij miste op dat moment een prentenboek ter ondersteuning bij deze gesprekken. Hij besloot om daarom zelf een prentenboek te schrijven over dit onderwerp. ‘Thuis bij allebei’ is een prentenboek over scheiden en co-ouderschap en erg goed te gebruiken bij jonge kinderen die hiermee te maken krijgen. Want elk kind dat terecht komt in een echtscheidingssituatie heeft vragen zoals: Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden ze nog wel van mij? De duidelijke teksten en prachtige illustraties bieden ouders steun bij het bespreken van deze vragen.

Heen en weer door Marja Baseler (vanaf ca. 4 jaar)

Heen en weer

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er heel veel in hun leven. Hun veilige thuisbasis is er voor hun gevoel (even)  niet meer. Ze krijgen te maken met allerlei nieuwe situaties, zoals het steeds weer afscheid moeten nemen, het moeten missen van de andere ouder, misschien het moeten veranderen van school of zelfs misschien verhuizen naar een nieuw huis of een nieuwe stad. Maar dit boek laat ook zien dat een scheiding niet alleen maar vervelend hoeft te zijn. Het voordeel van wonen in twee huizen is bijvoorbeeld dat je ook twee kamers en twee keer speelgoed hebt.

In dit kinderboek over scheiden staat alles wat kinderen zouden moeten weten over de mogelijke redenen van een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Ook vertellen kinderen wat zij hebben meegemaakt en staan er praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

We zullen er altijd voor je zijn door Harriet Grundmann (vanaf ca. 5 jaar)

We zullen er altijd voor je zijn

Dit prachtige prentenboek maakt echtscheiding bespreekbaar. Het laat zien dat een nieuwe gezinssituatie naast verdriet ook positieve veranderingen kan brengen.

Het boek gaat over Sam. De ouders van Sam maken veel ruzie en besluiten te gaan scheiden. De vader van Sam gaat verhuizen en Sam heeft het hier erg moeilijk mee. Gaandeweg leert Sam dat allebei zijn ouders nog erg veel van hem houden en dat ze door Sam alledrie nog steeds met elkaar verbonden zijn.

Tim ertussenin door Tim Douwsma (vanaf ca. 8 jaar)

Tim ertussenin

Tim Douwsma is zanger, acteur en presentator maar ook een kind van gescheiden ouders. Tim is zelf zeven jaar als zijn ouders besluiten te gaan scheiden. Net als veel andere kinderen in deze situatie heeft hij veel vragen. Hij vraagt zich af of het zijn schuld is. Hij is verdrietig dat ze nu nooit meer samen aan tafel zullen zitten en dat hij zijn hond Mitch een paar dagen per week moet missen. Later moet hij wennen aan de nieuwe vriendin van zijn vader en de dates van zijn moeder, en hij krijgt er opeens een nieuw broertje bij. Het verhaal van de kleine Tim wordt afgewisseld met tips van Tim zelf, die alles met andere ogen bekijkt nu hij ouder is. Uiteindelijk is een van de belangrijkste boodschappen in dit kinderboek over scheiden: je bent niet alleen, er zijn meer kinderen die hetzelfde meemaken.

‘Maken ze ruzie omdat ik iets verkeerds heb gedaan? Zie ik papa of mama nu nooit meer? Waar gaat de hond wonen? Heb ik mijn knuffel bij mama laten liggen? Bij wie vier ik mijn verjaardag?’

Uit elkaar door Bette Westera & Sylvia Weve (vanaf ca. 9 jaar)

Uit elkaar

Dit boek staat vol gedichten over liefde die overging. Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek.  Want hoe naar het ook is als je ouders uit gaan scheiden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt. Bette Westera en Sylvia Weve kunnen als geen ander moeilijke onderwerpen speels in woorden en beelden bevatten. In Uit elkaar weten ze dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van de scheiding en daarna gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen). De gedichten in deze bundel weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen. Bekroond met de Gouden Griffel, een Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterse Prijs.

‘Mijn vader is een lieverd, mijn moeder is een schat, maar dat mijn vader ooit iets met mijn moeder heeft gehad, dat kan ik niet begrijpen, daar kan ik echt niet bij. Ze hebben  niets, maar dan ook niets gemeen behalve mij.’

Scheid! door Liesbeth Vijfvinkel, Jeanette Jonker en Claudia Lagermann (vanaf ca. 10 jaar)

Scheid!

Scheid! is een handboek voor als je ouders gaan scheiden. Het staat vol met verhalen van kinderen die ook in deze situatie hebben gezeten. Deze ervaringsverhalen worden afgewisseld met tips van professionele experts op het gebied van scheiden. Alle fases waar je als kind van gescheiden ouders doorheen gaat, komen in dit boek aan bod: vanaf het moment dat het nieuws wordt verteld tot aan het accepteren van de nieuwe situatie en een mogelijke toekomst met extra familieleden.

Bekijk ook: Elke dag broerdag

Mijn vader woont in het tuinhuis door Jaques Vriens (vanaf ca. 10 jaar)

Mijn vader woont in het tuinhuis

Een prachtig, realistisch maar ook humoristisch boek  over familie, vreugde, verdriet en voor jezelf opkomen. De ouders van de tweeling Lara en Joeri gaan scheiden. Dit wordt nogal plompverloren medegedeeld onder het zondagse toetje. De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst. Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes? In het nawoord vertelt Jaques Vriens dat hij dit boek al heel lang wilde schrijven. Zijn eigen ouders zijn gescheiden in een tijd waarin je als kind niet veel te vertellen had. Ook zelf is hij gescheiden. En in dit boek laat hij duidelijk naar voren komen dat kinderen in deze situatie voor zich zelf moeten en mogen opkomen.

”Je vertelt het niet! zei ik tegen Joeri. ‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door. Ik hield hem met moeite bij. ‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’ We waren door het park op weg naar school. Het was herfst en de bladeren aan de bomen waren geel. De lucht was treurig grijs. Er dreigde regen en ik dacht; echt echtscheidingsweer.’

Heerestraat en Rozenlaan door Carlie van Tongeren (vanaf ca. 13 jaar)

Heerestraat & Roozenlaan

De schrijver van dit boek heeft zelf ook gescheiden ouders.  Ze zegt over haar boek: ‘Ik had dit boek graag gelezen toen ik net als Nina heen en weer fietste tussen mijn gescheiden ouders. Want er valt soms ook wel wat te lachen om dat nieuwe, rare en soms rampzalige leven.’  In dit boek zijn Nina’s ouders net gescheiden. De Heerestraat en de Rozenlaan zijn de twee straten waar Nina woont. In de ene straat staat het nieuwe huis van haar vader en in de andere straat woont ze met haar moeder. Ze moet in sneltreinvaart wennen aan haar nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt. Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar en komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

‘Het is een beetje alsof je de mensen die tegenover je in de trein zaten mee naar huis hebt genomen en vanaf dat moment voorgoed met elkaar zit opgescheept. En dat voorgoed begint met ‘onze eerste oudejaarsavond met z’n vijfjes’.’

Ontbreekt er volgens jou een kinderboek over scheiden op dit lijstje?
Laat het me weten en wie weet voeg ik hem toe!

Andere lijstjes op thema

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen