Adventskalender vol leesplezier

[DOOR RIGOBERTA] De koude wintermaanden komen er weer aan. Deze dagen zijn gevuld met allerlei feestelijkheden en daar passen kinderboeken heel goed bij. In dit blog vertel ik je hoe je een adventskalender vol leesplezier kan inzetten om het jaar goed af te sluiten.
– Adventskalender vol leesplezier –

Header blog adventskalender

Adventskalender

Een adventskalender is een bekende traditie tijdens de decembermaand, met name in de aanloop naar Kerstmis. Normaal gesproken bestaat een adventskalender uit een kartonnen of houten doos met 24 genummerde vakjes, één voor elke dag van december tot aan Kerstavond. Elke dag mag een vakje worden geopend, en daarin vind je meestal een kleine verrassing, zoals chocolaatjes, een speelgoedje of andere kleine cadeautjes. Het tellen van de dagen tot Kerstmis wordt hiermee extra spannend en feestelijk.

Maar wat als we deze winterse traditie een educatieve twist geven? De laatste dagen in november en december lenen zich perfect om een adventskalender te koppelen aan kinderboeken en mini leeslessen. In plaats van chocolaatjes of speelgoed zal elk vakje een mini leesles of een leesbevorderende activiteit bevatten. Elke dag kunnen leerkrachten en hun leerlingen samen praten over boeken, waardoor boekpromotie, leesplezier en leesbevordering op een leuke en speelse manier aan bod kan komen. Dit zou niet alleen de leesvaardigheid van leerlingen bevorderen, maar ook het groepsgevoel tijdens de laatste drukke weken versterken.

Ben je nog niet zo bekend met mini leeslessen, dan kan je via dit blog meer informatie vinden. Zie het inzetten van deze adventskalender en het geven van mini leeslessen dan als een mooie manier om vooral lekker te gaan oefenen met deze mini leeslessen.

24 dagen vol leesplezier

De kerstvakantie start traditiegetrouw eind december. Als je vier weken vóór de kerstvakantie start en elke dag een hokje opent, heb je een adventskalender met 24 leesbevorderende activiteiten. De weekenden tel ik voor het gemak als een hokje, waarin je een opdracht kan vinden voor de leerlingen thuis. Toch weer 4 weken vol leesplezier!

Hoe gaat een adventskalender in zijn werk? Een adventskalender gekoppeld aan leesplezier kan een waardevolle aanvulling zijn. De adventskalender creëert een feestelijke sfeer in de klas die de leerlingen enthousiast maakt voor lezen en boeken.

Eind november start de opwinding in de klas. Er zijn 24 hokjes om te openen, wellicht kan je leerlingen aanwijzen als leesbaas. Deze leerling mag vandaag het hokje openen en de opdracht in het hokje voor lezen. Dit houdt de spanning erin en creëert een dagelijkse focus op lezen. In elk hokje vind je een mini leesles of activiteit die de leerlingen uitdaagt om actief met boeken bezig te zijn. Zo wordt lezen niet alleen leuk, maar ook educatief. Door te praten over de leesvraag vanuit de boeken die de kinderen lezen, staat elke keer een ander kinderboek centraal waardoor de leerlingen kennismaken met diverse genres en schrijvers. Dit stimuleert hun leesinteresse en helpt hen om verschillende soorten boeken te ontdekken en te (her)waarderen.

Omdat elk weekend als één hokje telt, kunnen de leerlingen het plezier van het lezen in hun eigen tempo ervaren en ook hun ouders bij de adventskalender betrekken. Ze kunnen tijdens de weekenden ontspannen en genieten van leesmomentjes thuis. Na het weekend kunnen de leerlingen in de klas bespreken hoe de opdracht is verlopen.

Betrek ouders bij het leesonderwijs

Het is heel waardevol om ouders te betrekken bij het leesonderwijs. Daarom loopt de adventskalender ook door in de weekenden en hebben we speciaal voor jou nog een tip. Zet onderstaande tekst in de nieuwsbrief naar ouders zodat zij op de hoogte zijn van deze activiteit en er thuis ook naar kunnen vragen:

Beste ouders,

Eind november beginnen we met een adventskalender vol leesplezier in de klas. Elke dag openen onze leerlingen een nieuw hokje met een leesbevorderende activiteit. Hierdoor krijgen ze dagelijks een fijne dosis leesplezier en leren ze verschillende boeken en genres kennen. Ook in de weekenden krijgen de leerlingen een leuke creatieve opdracht mee naar huis. We moedigen u aan om thuis over deze activiteiten te praten en uw kinderen te stimuleren om van lezen te genieten. Laten we er samen een leesfeest van maken!

Met vriendelijke groet, Het schoolteam

Kortom, een adventskalender vol met leesplezier kan niet alleen het leesplezier vergroten, maar ook educatieve waarde toevoegen aan de klas. Het is een win-win voor zowel leerlingen als leerkrachten, want wat is er nu leuker dan samen praten over  en het leren kennen van kinderboeken?

De adventskalender vol leesplezier:

Klik op een vakje en ontdek hoe jullie vandaag met leesplezier aan de slag kunnen. 

Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Vergelijkbare artikelen