Afsluitingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

[DOOR RIGOBERTA] De scholen hebben 10 dagen lang kunnen genieten van allerlei activiteiten waarbij boeken en leesplezier voorop staan. Hoe leuk is het om deze bijzondere periode een goed einde te geven met je klas of school? Ik zet een aantal tips en ideeën rondom de afsluiting Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil voor je op een rijtje.
– Afsluitingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil –

Afsluitingen Kinderboekenweek

Afsluitingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

De afsluitingen hieronder heb ik verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je deze ideeën aanpassen zodat ze geschikt zijn voor jouw klas of school.  

Juist op zoek naar een opening? Bekijk het blog openingen KBW21!

Schoolbrede afsluitingen

 • Hou een beroepenmodeshow. De kinderen kunnen zich verkleden als verschillende beroepen of zelfs hun eigen uniform maken en hun creaties tonen op de catwalk. Weten ze na deze week wie ze worden willen of wie ze willen zijn, dan kunnen ze dat ook presenteren d.m.v. hun outfit.
 • Maak een beroepententoonstelling door de school. Elke klas kan door middel van een poster, werkstuk, video of foto’s vertellen waar ze aan hebben gewerkt tijdens de Kinderboekenweek.
 • Plaats een beroepenmachine op het schoolplein. Laat de beroepen van die week uit de machine verschijnen. Per beroep dat aan bod kwam tijdens de week krijgen de leerlingen 3 vragen. Hebben ze de vragen goed beantwoord, dan krijgen ze een beroependiploma!
 • Speel met je team een toneelstuk om de KBW21 af te sluiten. Heb je tijdens de opening al een stuk opgevoerd, dan kan je ervoor kiezen om dat verhaal af te ronden in de afsluiting. De leerlingen uit de bovenbouw kunnen ook een rol krijgen in dit stuk. Laat ze door middel van sketches vertellen waar zij aan hebben gewerkt tijdens de Kinderboekenweek.
 • Organiseer een kinderboekenruilmarkt. Kinderen mogen tijdens de week oude kinderboeken inleveren. Zorg er wel voor dat de boeken in goede staat zijn en het liefst niet te ouderwets. Alle kinderen krijgen een waardebon, waarmee ze 1 kinderboek mogen kiezen. Zo gaat iedereen op het eind naar huis met nieuw leesvoer. De Klas van Juf Linda maakte hiervoor leuke uitnodigingen en waardebonnen.
 • Organiseer een kinderboekenbal. Geef de kinderen de mogelijkheid om mee te denken over leuke activiteiten tijdens het bal, zoals een bingo over beroepen, het namaken van een kaft en een fotohoek waar je je kan verkleden met allerlei attributen die passen bij beroepen. Voorbeelden van activiteiten bij voorgaande Kinderboekenweekedities vind je hier. Versier de gymzaal of het schoolplein met mooie slingers, nodig de kinderen uit om er feestelijk uit te zien en zorg uiteraard voor muziek en hapjes/drankjes. 
 • Organiseer een vossenjacht. Kopieer de kaften van de thematitels of boeken die passen bij het thema en knip deze in stukjes. Laat de kinderen zoeken naar deze stukjes en eventueel kunnen ze aan de hand van vragen laten zien hoeveel ze hebben bijgeleerd over de verschillende beroepen.

Afsluitingen per bouw

 • Maak met de klas een filmpje waarin je laat zien waar jullie aan hebben gewerkt. Zorg ervoor dat andere klassen elkaars filmpjes kunnen bekijken. Extra leuk: deel het filmpje ook met ouders, zodat zij ook weten waar jullie aan gewerkt hebben.
 • Organiseer een voorleeswedstrijd voor elke bouw. Verzamel verschillende thematitels of boeken die passen bij het thema, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen uit welk boek ze gaan voorlezen. Bespreek vooraf met de kinderen hoe lang ze moeten voorlezen en hoe ze stemmetjes goed kunnen inzetten. Het kan ook leuk zijn als de bovenbouwkinderen gaan voorlezen bij de onderbouw. Tip: dit kunnen gelijk de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd zijn. Van groep 7 en 8 moet er dan één winnaar zijn, maar de gehele school kan al mee doen voor spek en bonen natuurlijk.

Afsluitingen in de groep

 • Maak een slinger van alle gelezen boeken en hang deze op in de klas. Zo zien de kinderen wat er gelezen is tijdens de Kinderboekenweek en worden ze enthousiast gemaakt om een nieuw boek te pakken.
 • Doe een boekenbingo met de klas. De kinderen krijgen een kaart met daarop de kaften van de thematitels of andere passende boeken in het thema. In plaats van een getal te noemen kan je een afbeelding van een personage uit het boek laten zien, een klein stukje voorlezen uit het boek, het boek omschrijven in drie steekwoorden of een klein stukje van de kaft laten zien.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor afsluitingen kinderboekenweek 2021.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de kinderboekenweek 2021!

Vergelijkbare artikelen