[DOOR LINDA] ‘Op de een of andere manier lukte het Polly om zich weg te draaien van de windmolen.
Het werd met elke stap die ze deed lastiger, en al die vorige stappen waren al moeilijk, dus kun je nagaan.
Maar ze liep door, terug over de bouwvallige, houten brug in de richting van het stadje.
Uiteindelijk, na een gigantische krachtsinspanning, was het haar gelukt.
Kijk, daar ging ze – de bouwvallige houten brug over, op weg naar de windmolen.‘
– De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen –
Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te lezen.
Het verhaal
Polly vindt een tas in een weiland, met daarin twee krachtkristallen. De kristallen willen dat Polly naar de oude molen gaat, maar daar wil ze zelf helemaal niet heen. Ze krijgt zelfs een nachtmerrie over de molen.
Als de kristallen Polly toch naar de molen laten gaan, komt ze ook nog meneer Gom tegen. Voordat ze bij de molen aankomt, bedenkt ze wat ze eigenlijk aan het doen is en vertrekt ze naar oma. Polly lijkt alleen iedere keer bij de molen uit te komen, in plaats van bij oma.
Zal het Polly lukken om bij oma te komen? En wat heeft meneer Gom met de krachtkristallen en de molen te maken?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.
Recensie
De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen is alweer het vierde deel in de serie over De verschrikkelijke meneer Gom. Hoewel er wel wordt verwezen naar informatie uit eerdere delen, is dit boek prima te lezen als je de andere delen nog niet kent.
Ook dit boek zit weer vol met een hoop onzin en grapjes. Zo zegt oma een aantal keer:
‘Het verleden heeft de neiging zichzelf te herhalen.’
Dit zegt ze steeds drie keer achter elkaar. Daarnaast heten hoofdstuk 3 tot en met 11 allemaal:
‘Polly gaat bij oud omaatje op bezoek.’
Het boek kan gelezen worden door kinderen vanaf groep 5, maar is ook zeker geschikt voor kinderen in de bovenbouw die niet zo gek zijn op lezen. Ook is het boek zeer geschikt voor kinderen die houden van boeken vol humor en gekkigheid.
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen zijn:
- In het verhaal wordt een taalgrapje gemaakt. Allerlei letters h en e ontbreken in ‘t rond. Lees bladzijde 14 ‘Plotseling klonk er…‘ t/m bladzijde 15 ‘…rond – complete chaos.‘ voor. Wat is de grap?
Leesvraag: Worden er in jouw boek ook taalgrapjes gemaakt? - De tas was aangevreten door insecten en pompoenen. Dat laatste kan natuurlijk niet, want pompoenen leven helemaal niet en kunnen daarom ook geen tas aanvreten. Lees bladzijde 16 ‘Hé, Johnnie, ik…‘ t/m bladzijde 17 ‘…op een heuveltje.‘ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw boek dingen tot leven die eigenlijk niet echt leven? - In het oude weiland schoot een veldmuis naar beneden, greep met zijn scherpe klauwen een kerkuil en vloog ervandoor. Dat klinkt niet als iets wat echt zou kunnen gebeuren. Lees bladzijde 24 ‘Toen ze geluidloos…‘ t/m bladzijde 27 ‘…spookachtig roze-wit licht.‘ voor.
Leesvraag: Zijn er in jouw boek dingen die in het echt niet zouden kunnen gebeuren? - De stenen hebben Polly in de verkeerde richting gestuurd en nu staat ze bij de molen, in plaats van bij oma. Lees bladzijde 37 ‘Ja, het was…‘ t/m bladzijde 40 ‘…naar het stadje.‘ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een ander misleid?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De verschrikkelijke meneer Gom en de krachtkristallen.
Overig idee
- Andersom: In het oude weiland schoot een veldmuis naar beneden, greep met zijn scherpe klauwen een kerkuil en vloog ervandoor. Dat klinkt niet als iets wat echt zou kunnen gebeuren, normaal vangt de kerkuil namelijk de muis. Lees bladzijde 24 ‘Toen ze geluidloos…‘ t/m bladzijde 27 ‘…spookachtig roze-wit licht.‘ voor. Bedenk nu zelf zulke zinnen, waarbij het in het echt eigenlijk andersom is.