Home / Gastblogger / Gastblogger Dory Weddepohl

Gastblogger Dory Weddepohl

‘Als leerlingen enthousiast worden en door willen lezen waar ik gestopt ben, dan is mijn missie geslaagd!’
– Gastblogger Dory Weddepohl –

Wie is Dory?

Mijn naam is Dory Weddepohl en ik ben 31 jaar oud. Ik werk nu 11 jaar in het basisonderwijs. In de loop van de jaren is mijn interesse voor taalonderwijs gegroeid. Ik zie het als een uitdaging om elke taal- en leesles zo vorm te geven dat de leerlingen er een goed gevoel aan over houden. Om mijn kennis te vergroten heb ik de opleiding tot taalcoördinator gedaan en volg ik momenteel ook de opleiding Educational Needs.

In de dagelijkse praktijk werk ik nu als remedial teacher waarbij ik leerlingen met specifieke onderwijsbehoeftes help.

Dory Weddepohl

Lezen

Het lezen van boeken heb ik zelf altijd erg leuk gevonden. Toen ik begon als leerkracht heb ik verschillende vormen van lezen al gauw in mijn dagelijkse rooster ingepast. Voorlezen, stillezen en samen lezen, het plezier dat mijn leerlingen hieruit halen vind ik geweldig om te zien! Bij niet elke leerling gaat dit vanzelf en daarom is boekpromotie ook iets dat ik erg belangrijk vind. Door het schrijven van de gastblogs hoop ik bij te dragen aan het leesplezier van leerlingen en ze ook te stimuleren om te blijven lezen.

Close reading

Na het bezoeken van een conferentie over de werkwijze Close Reading voor het vak begrijpend lezen was ik verkocht! Het is een werkwijze waarbij de leerlingen de tekst herhaald lezen en op zoek gaan naar bewijzen in de tekst voor het beantwoorden van vragen. Ik vind dit een hele effectieve manier van het leren een tekst goed te begrijpen. Het mooie is dat dit gecombineerd kan worden met alle mogelijk denkbare leesboeken! De motivatie is hierdoor vaak hoger, zowel bij de leerkracht als bij de leerlingen. Bij mijn blogs kun je dus kenmerken van Close Reading terugvinden.

Gastblogs

Dory zal gastblogs gaan schrijven voor Kinderboekenjuf.nl. Deze gastblogs zijn te herkennen aan de vermelding [DOOR DORY]. Mocht je alle blogs van Dory willen lezen, dan kun je in de zoekbalk ‘Dory’ invoeren en dan verschijnen alle blogs van Dory.

Lees het eerste blog van gastblogger Dory: De Gorgels en de grote operatie.

Veel leesplezier gewenst!