Home / Gastblogger / Gastblogger Maaike Verhoeks

Gastblogger Maaike Verhoeks

‘Wanneer een leerling die lezen niet leuk vindt naar mij toe komt en zegt:
´Juf u had gelijk, dit is écht een heel leuk boek!´, dan kan mijn week niet meer stuk!’
– Gastblogger Maaike Verhoeks –

Wie is Maaike?

Mijn naam is Maaike Verhoeks en ik ben 31 jaar. In 2013 ben ik afgestudeerd aan de Pabo en begonnen als invalleerkracht. Al snel kwam in op een fijne school in de kop van Noord-Holland terecht, waar ik nu al ruim 7 jaar mag werken. Mijn voorkeur gaat uit naar het lesgeven in de midden-en bovenbouw.

Maaike Verhoeks

Leesverslaafd

Als meisje van 8 jaar vroeg ik voor mijn verjaardagen geen cadeaus aan mijn visite. Mij kon je het meest blij maken met een boekenbon. Ik weet nog goed hoe ik vrijwel elke week in de boekenwinkel kwam om te checken of er misschien al een nieuw boek van Carry Slee of Jacques Vriens uit was. En als er een boek uit was, vond ik het haast zonde om hem te gaan lezen, want ja dan had ik hem ook al zo snel uit!
Het lezen gaf mij als kind een gevoel van ontspanning en rust. Even in je eigen wereld zijn. Ook was ik vaste klant in de plaatselijke bibliotheek. Heerlijk snuffelen tussen de nieuwe boeken, maar ook boeken meenemen die ik misschien al 3x had gelezen, omdat het zó spannend was.

Leesonderwijs in de klas

Op mijn huidige school vonden we dat ons leesonderwijs anders en beter moest. Eerder werd het lezen ingezet als ‘klaartaak’ en ook de technisch leesmethode bracht ons niet het leesonderwijs wat we voor onze leerlingen wilden hebben. Van talloze invuloefeningen ga je lezen echt niet leuker vinden.

Dit schooljaar heb ik studiedagen mogen volgen over LIST. En ik moet zeggen: na de eerste minuut van onze teamscholing was ik om! Wat een mooie en duidelijke methodiek.
Boekpromotie, leesbevordering, mini leeslessen (ook wel boekenbabbels): mooie en doeltreffende onderdelen van LIST. En hoe fijn is dat dat je als leerkracht ook zoveel mogelijk kinderboeken moet/mag lezen!
Ik hoop door het schrijven van gastblogs leerkrachten handvatten en inspiratie te geven voor een mooie mini-leesles en zo een hele hoop basisschoolkinderen aan het lezen te krijgen.

Gastblogs

Maaike zal gastblogs gaan schrijven voor Kinderboekenjuf.nl. Deze gastblogs zijn te herkennen aan de vermelding [DOOR MAAIKE]. Mocht je alle blogs van Maaike willen lezen, dan kun je in de zoekbalk ‘Maaike’ invoeren en dan verschijnen alle blogs van Maaike.

Lees binnenkort het eerste blog van gastblogger Maaike: Keesie Kippenkop 1 – De rioolridder.

Veel leesplezier gewenst!