Home / Gastblogger / Gastblogger Marie-Jose de Ridder

Gastblogger Marie-Jose de Ridder

‘Door mijn passie voor lezen te delen, hoop ik leerkrachten en ouders te inspireren
zodat zij op hun beurt hun kinderen enthousiast kunnen maken om boeken te lezen.’
– Gastblogger Marie-Jose de Ridder –

Wie ben ik?

Ik ben Marie-Jose de Ridder en al 42 jaar werkzaam in het onderwijs. Nadat ik eerst zelf 20 jaar in het basisonderwijs heb gewerkt als leerkracht, remedial teacher en intern begeleider, heb ik enige tijd gewerkt als ambulant begeleider cluster 3 en 4 en als dyslexiespecialist.

Ik ben docent en vanuit de voortgezette professionalisering begeleid ik nu al vele jaren leerkrachten op scholen met name gericht op het lezen vanuit Fontys hogeschool OSO (Opleidingscentrum Speciaal Onderwijs) Master En.

Ik ben vanaf 2007 betrokken bij het landelijk project LIST en lid geweest van de projectgroep. Ik begeleid zelf al vele jaren scholen die LIST willen invoeren en daarnaast ook scholen die aan de slag willen met begrijpend lezen. In de blog van Michelle kun je alles over LIST lezen.

Marie-Jose de Ridder

Liefde voor boeken

Mijn voorbeeld was mijn moeder want zij stond zelfs lezend te koken. Daardoor werd ik nieuwsgierig naar wat er in die boeken stond.

Ik las de hele bibliotheek uit toen ik kon lezen. Het aanbod was in die tijd niet erg groot. Stiekem probeerde ik al boeken voor oudere kinderen te lezen, maar toen ze dat in de gaten hadden, moest ik de boeken terugzetten. Ik ben daarom maar jongensboeken gaan lezen. Die vond ik ook erg leuk. Ze waren veel spannender dan de meisjesboeken.

Mijn twee kinderen genoten van voorlezen. Jammer genoeg vonden ze lezen op het voortgezet onderwijs niet meer leuk omdat ze ‘verplicht’ moesten lezen. Nu zijn ze volwassen en lezen ze weer. Aan ons kleinkind die nu al verzot is op boeken, zie ik dat de passie voor lezen doorgegeven is.

Mijn doel

Door een bijdrage te leveren aan Kinderboekenjuf.nl hoop ik leerkrachten en ouders te inspireren. Niet iedereen vindt lezen leuk, maar met goede voorbeelden kan iedereen ervoor zorgen dat lezen een feest wordt. Kinderen kunnen zoveel leren van mooie boeken en van enthousiaste ouders en leerkrachten. Zo kan ik bijdragen aan een goede basis voor een heel leven.

Gastblogs

Marie-Jose zal gastblogs gaan schrijven voor Kinderboekenjuf.nl. Deze gastblogs zijn te herkennen aan de vermelding [DOOR MARIE-JOSE]. Mocht je alle blogs van Marie-Jose willen lezen, dan kun je in de zoekbalk ‘Marie-Jose’ invoeren en dan verschijnen alle blogs van Marie-Jose.

Lees het eerste blog van gastblogger Marie-Jose: Mijn wonderlijke oom.

Veel leesplezier gewenst!