Home / Gastblogger / Gastblogger Michelle Bervoets-van Leeuwen

Gastblogger Michelle Bervoets-van Leeuwen

Ik zou willen dat ik de tijd had om ook zulke stukken te schrijven.
Superleuk en inspirerend. Ideeën heb ik genoeg.
Misschien moet ik er wat mee gaan doen.

– Gastblogger Michelle, 13 mei 2017 –

Wie is Michelle?

Gastblogger Michelle Bervoets-van Leeuwen

Mijn naam is Michelle Bervoets-van Leeuwen en ik werk 18 jaar in het basisonderwijs. Ik ben gestart als leerkracht in groep 1-2. Na 6 jaar ben ik doorgestroomd naar groep 3,4 en 5 en momenteel geef ik les in de bovenbouw. Al van kleins af aan lees ik veel en mijn liefde voor boeken is door mijn oma met de paplepel in gegoten. Vaak kreeg ik een boek cadeau van haar en als volwassene ontdekte ik dat dit altijd boeken waren met een boodschap. Mijn leesplezier probeer ik door te geven aan de leerlingen in mijn klas, mijn eigen dochters en collega’s. Daarbij heb ik ontdekt dat het belangrijk is om aan te sluiten bij iemand zijn interesses. Als je geen leesplezier kent, heb je het juiste boek nog niet gevonden! Mijn missie is om met iedereen op zoek te gaan naar dit boek en het te vinden.

Als leerkracht in groep 8 merk ik nu dat de meeste leerlingen al een duidelijke leesvoorkeur hebben ontwikkeld, maar dat ze het soms lastig vinden om informatie te zoeken in boeken. Aangezien ik het leuk vind om lessen te ontwerpen, probeer ik daarbij deze vaardigheden te stimuleren. Mijn wens is om te werken vanuit leerdoelen, bijpassende lessen te onderwerpen en die te plaatsen binnen een betekenisvol thema. Als introductie gebruik ik vaak een boek en tijdens het thema komen allerlei soorten boeken aanbod.

Tevens ben ik leerkracht van de ‘plusklas’. In deze klas geef ik peergroeponderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen van groep 4 t/m 8. Het onderwijs wordt gegeven aan de hand van projecten, die aansluiten op de behoeften en interesse van de leerlingen. Ik vind het een leuke uitdaging om telkens projecten te verzinnen, waarin alle leerlingen gestimuleerd worden en waar ze enthousiast mee aan de slag gaan. 

LIST

Op mijn vorige werkplek was ik naast leerkracht 5 jaar LIST kartrekker. LIST is een leesinterventieproject met een totaalaanpak. Bekijk voor meer informatie mijn blog Wat is LIST? Bij mijn taak als LIST kartrekker hoorde het om de leesgroepen in te delen, leerkrachtgedrag tijdens de leesles te observeren, leerkrachten te adviseren bij leerlingen met leesproblemen, de laatste nieuwe ontwikkelingen op leesgebied te delen met collega’s en te zorgen dat de schoolbibliotheek op orde was. In 2017 kwam ik www.kinderboekenjuf.nl tegen en ontdekte ik dat deze site mijn collega’s kon helpen met boekenbabbels (mini leeslessen). Zelf had ik altijd voldoende inspiratie voor boekenbabbels en na een gezellig gesprek met Ingrid besloot ik om gastblogger te worden voor www.kinderboekenjuf.nl.

Fontys

Tijdens mijn opleiding tot taalcoördinator en mijn werkzaamheden als LIST kartrekker kreeg ik de vraag of ik andere scholen wilde helpen met het opstarten van LIST. Dit vond ik een mooie kans om mijn passie te delen, maar ik had behoefte aan meer theoretische kennis. Hoe geef ik scholing aan een team, hoe ga ik om met weerstand bij een verandertraject, welke verschillende inzichten zijn er op het gebied van leesonderwijs en welke wetenschappelijke onderzoeken zijn er gedaan? Afgelopen jaar heb ik de Master Educational Needs afgerond en heb ik bijeenkomsten gevolgd bij Fontys OSO. Sinds een jaar mag ik mij nu officieel LIST-begeleider noemen en ben ik dienst van Fontys OSO. Momenteel begeleid ik vier scholen bij het invoeren van LIST. Heeft uw school ook interesse in LIST dan mag u contact opnemen via het contactformulier.

Gastblogs

Michelle zal gastblogs gaan schrijven voor Kinderboekenjuf.nl. Deze gastblogs zijn te herkennen aan de vermelding [DOOR MICHELLE]. Mocht je alle blogs van Michelle willen lezen, dan kun je in de zoekbalk ‘Michelle’ invoeren en dan verschijnen alle blogs van Michelle.

Lees hier het best bezochte blog van gastblogger Michelle: Het kleurenmonster.

Veel leesplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.