Gi-ga-groene boeken

[DOOR RIGOBERTA] Groen, groener, groenst! Het thema van de Kinderboekenweek is Gi-ga-groen. Daar horen uiteraard boeken bij over de natuur maar ook boeken met een groene voorkant krijgen dit jaar een plekje op de thematafel. In dit blog vertel ik je graag meer over groene boeken en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Gi-ga-groene boeken –

Header Blog Gi-ga-groene boeken

Kinderboekenweek 2022

Bij de kleur groen denk je misschien direct aan de natuur, aan bomen, planten, gras, aan het milieu, Logisch dus dat het thema van de Kinderboekenweek 2022 de naam Gi-ga-groen draagt. De thematitels bij de KBW22 zijn al bekend maar hoe leuk is het om ook boeken met een groene kaft in de spotlights te zetten? Ideale manier om meer boeken te promoten bij de leerlingen!

Gi-ga-groene boeken

Op Kinderboekenjuf.nl staan veel boeken met een gi-ga-groene kaft aansluiten bij het thema van de KBW2022. 

Cover Het internaat.com

Max is bijna jarig en hoopt op een verrassingsfeest van zijn ouders. Samen met zijn beste vriend Tommie bedenkt hij de gaafste dingen voor het feest. Gedumpt worden in een internaat door zijn ouders stond niet op dat lijstje, maar dat is wel ineens de realiteit voor Max. Met zijn kamergenoot Mickey en zijn vriend Tommie buiten de muren beleeft Max allerlei avonturen. Zal dit wel goed aflopen?

Cover De verschrikkelijke meneer Gom

In dit derde deel uit de serie over de verschrikkelijke meneer Gom blijken de straten van Lamme Griemel onveilig te zijn gemaakt door aardmannetjes. Vrijdag o’Mijdag, Polly en Alex Tolman besluiten de aardmannetjes tegen te houden maar komen onderweg voor drie onmogelijke uitdagingen te staan.

Cover Het ongelooflijke enge voorval in Bizarria

In Bizarria gebeuren de meeste vreemde dingen, dat konden we al eerder lezen in deel 1. In het tweede boek zijn de vrienden Kipper, Tobias en Cimfonie nog niet klaar met hun avonturen. Achtervolgingen door dino’s of op onderzoek gaan in het geheim laboratorium: niks is ze te gek. Voor bovenbouwleerlingen die graag spannende verhalen met een vleugje onzin willen lezen!

Cover Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

Voor de liefhebbers van schoolverhalen met een meester in de hoofdrol. Het gi-ga-groene boek neemt je in 20 korte hoofdstukken mee in de avonturen van Maffe Meester Daan. Verstoppertje spelen of rekenen met patat, met meester Daan voor de klas zal je je zeker niet vervelen!

Cover Prutsers en pechvogels

Wie zegt dat geschiedenisverhalen saai zijn heeft duidelijk dit boek nog niet gelezen! Op humoristische wijze worden tijdvakken als de Middeleeuwen, de Pruikentijd en de tijd van Ontdekkingsreizigers aan de hand van bijzondere figuren besproken. Dit boek staat vol met onwaarschijnlijke, afgrijselijk en ongelooflijke grappige verhalen.

Cover De groene hand

Deel 1 van de spannende serie voor middenbouwleerlingen. Wat zou jij doen als jij ineens een uitnodiging krijgt van de geheime club De Groen Hand? Het overkomt Flora; zij mag er met niemand over praten en moet aan de hand van een aantal opdrachten aantonen dat zij lid kan worden van deze club. Zal het Flora lukken om alle opdrachten van De groene hand uit te voeren en lid te worden van de club? 

Cover Coolman en ik

Kai is de enige die Coolman kan zien. Dat is vaak leuk, behalve als Kai door de verhalen van Coolman niet goed kan slapen. Als Kai door zijn slaperigheid zijn sloffen aanheeft maar zijn schoenen nergens kan vinden denkt Coolman direct aan diefstal. Zal het hem lukken de schoenen van Kai te vinden?

Cover Vader kerstmis en ik

Dit gi-ga-groene boek is een deel 3 over de magische plek Elfhelm, maar kan prima gelezen worden zonder de verhalen van boek 1 en 2 te kennen. Amelia, inwoner van Elfhelm, is heel bekend met magie, maar heeft zelf geen magische krachten. Samen met anderen gaat ze naar de school voor elfen maar de vakken zijn toch echt wel anders dan zij had verwacht. De vakken vallen haar zwaar en zelfs het slee rijden waar ze zo naar uitkeek gaat niet door. Waar is Amelia dan wel goed in?

Cover Het kerstvarken

Het kerstvarken is een geweldig bovenbouwboek vol fantasie en spanning. Jack en zijn speelgoedknuffel Ut Varken zijn hun hele leven onafscheidelijk. Wanneer UV ineens foetsie is, is Jack ontroostbaar. Samen met het Kerstvarken en ander speelgoed dat op Kerstavond tot leven is gekomen, gaan ze op een reis om zijn allerbeste vriend terug te vinden, maar of dat gaat lukken?

Cover Buitengewone Sinterklaasverhalen

De meeste verhalen over de aankomst van Sinterklaas heb je vast al wel gehoord maar in dit boek lees je vijf verhalen die vertellen dat het er bij Sinterklaas soms heel anders aan toegaat dan dat je misschien denkt.

Cover Waarom jij van sterrenstof bent

In dit boek krijgen kinderen antwoorden op vragen die te maken hebben met chemie. Waarom knalt vuurwerk, waarom maakt je lichaam snot en waarom kan je geen fikkie kan stoken op de maan, alle mogelijke waaromvragen komen voorbij en worden met duidelijke kindertaal uitgelegd.

Cover Van klein tot groots - Rosa Parks

Rosa Parks is een prachtig kleurrijk prentenboek over burgerrechten, rassenscheiding en vooral: gelijke rechten. Het bijzondere verhaal van deze burgerrechtenactiviste wordt aan de hand van prachtige illustraties verteld. Dit boek maakt het verschil dat er vroeger was tussen zwarte mensen en witte mensen heel mooi bespreekbaar in de klas.

Cover De tempeljagers

Spannend boek voor liefhebbers van video games en avonturenverhalen. Wanneer broers Noah en Finn een oeroude landkaart vinden met het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba erop, is dat het begin van een reis vol gevaren. Samen met hun beste vriendin Tess en avontuurlijke tante Lara gaan ze op ontdekkingsreis, op zoek naar Kivamba. Eenmaal op pad volgt een zenuwslopende zoektocht vol avontuur, listen, valstrikken en gevaren.

Cover Dagboek van een krijger

Voor kinderen die houden van de online game Minecraft en misschien minder van lezen. Minus, een dorpeling van Minecraftia, schrijft in zijn dagboek over zijn belevenissen. Niet iedereen gelooft in hem; zelfs de burgemeester vindt hem een Noob, maar toch is Minus vastbesloten om krijger te worden. Zal het Minus lukken een echte krijger te worden?

Cover Eén eenhoorn alsjeblieft

Wie is er niet dol op eenhoorns? Daan wil een eenhoorn, dus spaart hij net zo lang tot hij genoeg geld heeft voor een eigen unicorn. Zijn vriendjes vinden het maar gek, maar Daan laat zich niet van de wijs brengen. Met zijn gespaarde centjes gaat hij op weg naar de dierenwinkel, want daar kun je vast een eenhoorn kopen, toch?

Cover Stop de herfst

In de zomer kun je lekker lang buiten spelen in je korte broek en op blote voeten. Toch stukken beter dan in de herfst, wanneer de blaadjes van de bomen vallen en het ineens weer kouder wordt. Finn en Femke zitten eigenlijk helemaal niet te wachten op de herfst, dus verzinnen ze een plan om dit seizoen te stoppen.

Cover Het Monsterbonsterbulderboek

Bruno is een jongen die stiekem droomt van monsters als ouders, want zijn echte ouders zijn zijn wilde spelletjes en vieze geluiden zat. Als hij met een tovertoeter zijn ouders en hondje in monsters verandert lijkt zijn wens in vervulling te gaan. Maar het leven met die gekke monsterouders blijkt toch niet zo leuk te zijn als hij had gedacht…

Cover Serafina en de zwarte mantel

Een spannend verhaal over Serafina, die voornamelijk ’s nachts leeft omdat zij zichzelf niet mag laten zien aan de bewoners van Huize Biltmore. Als ze op een dag de mysterieuze man met de zwarte mantel ontmoet, komen meerdere geheimen aan het licht.

Cover Turntoppers 3

Jill is turnster bij Top Spirit en houdt een blog bij over haar turnavonturen. Jill en de meiden Ling, Nikki, Gwen, Marijke hebben maar één doel: winnen op het NK. Als zij door de knappe maar onbekende Darren online worden toegevoegd zijn de meiden maar al te blij. Toch blijkt Darren niet wie hij zegt dat hij is en gaan de meiden op onderzoek uit. Zal hun vriendschap dit avontuur doorstaan?

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor gi-ga-groene boeken. Benieuwd welke thematitels er zijn en hoe groen die eruit zien? Lees meer over de thematitels KBW22. Voor nu veel plezier gewenst met de Kinderboekenweek 2022!

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven?
Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek! of bekijk de verzamelpagina!

Vergelijkbare artikelen