Het grote kunst doeboek

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Ga aan de slag met wereldberoemde schilders en hun bekendste werken.
Ontdek alles over je lievelingsschilderijen.
Kom achter allerlei kunstgeheimen.
Leer tekenen als een kunstenaar.
En nog veel meer!’
-Het grote kunst doeboek –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Het verhaal

Cover Het grote kunst doeboek

Dit boek kent geen doorlopend verhaal maar is een doeboek. Op de rechterpagina vind je steeds een opdracht vanuit een beroemd schilderij, sla je de bladzijde om dan krijg je te zien hoe de kunstenaar het heeft uitgewerkt en lees je feitjes uit de tijd van de schilder.

Je leert met dit boek tekentrucjes, je leert kritisch te kijken en je leert te kijken naar kleine details in schilderijen. Je kunt genieten van de zoekopdrachten en je kunt zelf creatief aan de slag. Ondertussen leer je een heleboel over wereldberoemde schilderijen.

Recensie

Paul Thurlby heeft voor de National Gallery dit doeboek gemaakt aan de hand van beroemde kunstwerken. Of het nu gaat over kleur in schilderijen, details, verf- en tekentechnieken, iets in profiel schilderen, een zonsondergang maken, hoe je lucht schildert etc… er komt veel aan bod. Zelfs hoe je een mooie lijst om je kunstwerk kunt maken! Leuk is dat je eerst zelf aan de slag gaat en dat je daarna ziet hoe de kunstenaar het heeft gedaan. Je leest ook waarom hij zo schilderde en wat zo speciaal is aan het schilderij.

Is het een boek voor jonge kinderen? Ik denk dat de ideeën uit het boek breed ingezet kunnen worden, maar de opdrachten in dit boek daar moet je iets ouder voor zijn. Vanuit een raster iets natekenen kan bijvoorbeeld ook met jonge kinderen maar dan een eenvoudige vorm of al een gedeelte ingevuld zodat ze aan kunnen vullen. Een detail uit een schilderij wit maken en zelf in laten vullen kan ook, maar ook hier weer gebruik maken van eenvoudige tekeningen. Voor de groepen 1-3 dus meer een inspiratieboek. Vanaf groep 4 kunnen kinderen ermee aan de slag.

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Overige ideeën

  • Paul Thurlby is een Engelse illustrator en werkt voor The Guardian, The Times, The New Yorker en Vanity Fair. Wil je iets meer weten over Paul Thurby’s eigen werk dan kun je zijn site bezoeken.
  • Een leuk uitje voor jonge kinderen is het kunstmuseum Villa Zebra in Rotterdam. Het is zeker de moeite waard om de site eens te bezoeken. Zij bieden vanuit prentenboeken leuke kunstactiviteiten aan met kinderen.
  • De website leuk met kids geeft vele ideeën hoe je kunst met kids kunt beleven. Zij geven websites van musea die online allerlei doe activiteiten voor kinderen delen. Ook tippen ze leuke kunstfilms voor kinderen en delen zij praktische kunstopdrachten die je met kinderen kunt doen met als voorbeeld beroemde meesters. Tot slot geven ze ook nog boekentips. Zeker de moeite waard, ook voor jonge kinderen vele leuke ideeën!

Vergelijkbare artikelen