Hoe beroof je een bank? (thematitel kbw24)

[DOOR MAAIKE] ”Jammer dat ons plan mislukt is,’ zeg ik. ‘We komen nooit meer aan zoveel geld.’ ‘Ja,’ zegt Mo. ‘10.000 euro is echt heel veel. Zo veel geld krijgen we alleen als we een bank beroven.’ ‘Dan doen we dat toch?’ zegt Lotte. En we lachen. Heel even. Daarna zijn we stil. We kijken elkaar aan. Zouden we…?
– Hoe beroof je een bank? –

Het verhaal

Cover Hoe beroof je een bank

Nadat Mo een spreekbeurt heeft gehouden over de bedreigde zwartvoet bunzing, is het voor Mo, Max en Lotte duidelijk: ze willen in actie komen voor deze diersoort. Ze willen geld inzamelen en als grap bespreken ze dat je dan wellicht het beste een bank kunt beroven. Dan heb je in één keer heel veel geld. Joris, de pestkop van de klas, vangt de grap per ongeluk op en stelt voor om samen écht een bank te gaan beroven. Zijn broer is immers net uit de gevangenis en van hem heeft hij geleerd hoe je dit het beste kunt doen. Gaan Mo, Mas en Lotte echt zover om de zwartvoet bunzing te redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Hoe beroof je een bank? is een nieuw deel uit de serie Tijgerlezen. In een eerder blog werd al eerder aandacht gegeven aan deze fijne leesboeken van uitgeverij Querido. Pim Lammers schreef het boek en dan kun je er vaak stiekem al wel vanuit gaan dat het wel goed zit. Het verhaal is kort en krachtig, waar de illustraties van Loes RIphagen goed bijpassen. Weinig kleurgebruik en duidelijke tekeningen die het boek nog interessanter maken. Een fijn voorleesboek voor in groep 3 en 4 en een heerlijk leesboek voor sterke lezers in de middenbouw. Het boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2024 met als thema ‘Lekker eigenwijs’. Het feit dat een stel kinderen bedenken om samen een bank te beroven om vervolgens met het geld een bedreigde diersoort te redden, is een actie die zeker niet standaard is en door veel kinderen zal worden bedacht.  

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hoe beroof je een bank?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe beroof je een bank? zijn:

 • In het volgende fragment lees je dat de kinderen een idee hebben geopperd om hun vriend Mo te verkopen en dat mensen op hem mogen bieden door een bod uit te brengen. Lees bladzijde 14 ‘Na school fietsten…’ t/m bladzijde 15 ‘…doen, riep ik.’ voor.
  Leesvraag: Op welk ding zou jouw hoofdpersoon een hoog bod uitbrengen? Kun je iets bedenken wat hij graag zou willen hebben?
 • In het volgende stuk lees je de verschillende gezinssamenstellingen van de kinderen. Lees bladzijde 17 ‘Daar gaan ze…’ t/m bladzijde 18 ‘…voor de hut.’ voor.
  Leesvraag: Wat kun je vertellen over de gezinssamenstelling van de hoofdpersoon in jouw leesboek?
 • Soms eindigt een hoofdstuk met een zin, die ervoor zorgt dat je echt door wilt lezen. Bij het hoofdstuk ‘Clowns’ zie je hier een goed voorbeeld van. Lees bladzijde 57 ‘In de feestwinkel…’ t/m bladzijde 59 ‘…komen, zeg ik.’ voor.
  Leesvraag: Ben je een stuk tegengekomen in de boek, waarbij je echt wilde doorlezen?
 • Een iglo, een boomhut, een donkere zolder. Zomaar wat voorbeelden van bijzondere plekken waar een verhaal zich kan afspelen. Bij het hoofdstuk ‘Naar de boevenschool’ zie je hier een goed voorbeeld van, namelijk een boevenschuur. Lees bladzijde 84 ‘We stappen in…’ t/m bladzijde 85 ‘…naar ons om.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw leesboek een bijzondere plek voor waar het verhaal zich afspeelt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hoe overleef je een bank?

Overig idee

 • Laat de kaft van het boek zien, zonder te vertellen waar het boek over gaat. Kunnen de kinderen bedenken waar het boek over gaat? Geef elk tweetal een kopie van de kaft en laat het op wisbordjes schrijven waar het verhaal over gaat. Wanneer dit is besproken, lees dat de achterzijde voor en bepaal welke onderdelen kloppen en welke er niet waren bedacht.

Vergelijkbare artikelen