Hulpwaaier dyslexie

[DOOR MANDY] ‘Dyslexie is een gave’
– Hulpwaaier dyslexie –

Hulpwaaier

Cover Hulpwaaier dyslexie

De hulpwaaier van Marjolein Naaktgeboren en Sonja Prins is een verzameling van informatie over dyslexie. Deze waaier is bedoeld voor professionals die met kinderen werken.

In deze hulpwaaier van uitgeverij Pica vind je een groot scala aan tips en strategieën. Ieder onderwerp heeft z’n eigen kleur, zodat je handig naar het juiste onderwerp kunt gaan. De belangrijkste onderwerpen die worden onderscheiden zijn:

  • Wat is dyslexie?
  • Dyslexie op de basisschool (na de diagnose)
  • Verwijzingen naar de gezondheidszorg
  • Dyslexiehulpmiddelen
  • Dyslexie op het voortgezet onderwijs
  • Dyslexie voor thuis
  • Bronnen en aanbevelingen

Benieuwd naar de hulpwaaier? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Deze waaier is duidelijk niet een boek wat je van begin tot eind uitleest. Het is echt een bronnenboek wat je er steeds even bij pakt als je hulp nodig hebt bij het signaleren, onderzoeken en begeleiden van dyslexie. De waaier heeft een duidelijke opbouw. In ieder hoofdstuk zie je vrijwel dezelfde lay-out terugkomen, waardoor het goed leesbaar en overzichtelijk is. Wat enorm belangrijk is, zeker voor mensen met dyslexie.

Ik ben erg enthousiast over het gedeelte ‘dyslexie op de basisschool’. Hierin staan voor de verschillende fasen (groep 1-2, groep 3, groep 4 en groep 5 t/m 8) hoe je dyslexie kunt signaleren, de signaleringsinstrumenten, interventies en algemene adviezen. Hierdoor kan je de waaier er makkelijk even bij pakken en opzoeken wat je nodig hebt.

Daarnaast staat er voor verschillende onderwerpen puntsgewijs waar je rekening mee kunt en moet houden om kinderen met dyslexie zo optimaal mogelijk onderwijs aan te kunnen bieden. Hierin wordt bijvoorbeeld ook het stuk ‘leesmotivatie’ meegenomen. Een snel vergeten, maar wel belangrijk onderwerp voor kinderen met dyslexie. Andere onderwerpen zijn: spreekbeurten, werkstukken, wereldoriëntatie, toetsen en zaakvakken. Hierbij steeds de koppeling naar het hebben van dyslexie en het zo goed mogelijk begeleiden van de leerling.

Ook het onderwerp dyslexie op het voortgezet onderwijs staat boordevol tips, interventies en dingen waar je als leerkracht rekening mee kunt en moet houden. Waar moet je rekening mee houden bij de overstap naar het voortgezet onderwijs? Waar houdt je rekening mee bij het adviseren van leerlingen met dyslexie? Welke zaken zijn belangrijk bij het signaleren van dyslexie op het voortgezet onderwijs? Dit en nog meer staat, wederom puntsgewijs, beschreven in dit onderwerp.

Het laatste onderwerp waarin wordt gesproken over dyslexie en… gaat over dyslexie in combinatie met ADHD, Tos, dyscalculie, hoogbegaafdheid en meer. Bij al deze onderwerpen wordt gesproken over wat het is, de houding en de aanpak. Met houding doelen ze op de houding die jij als leerkracht kunt aannemen, wat helpend is voor deze kinderen.

Ik heb in de afgelopen weken deze hulpwaaier er regelmatig bij gepakt in de klas. Zo heb ik voorafgaand aan de overdrachten met het voortgezet onderwijs dit onderwerp doorgelezen, waardoor ik net wat meer tips en dingen mee kon geven. Ik ging hierdoor toch net even anders kijken naar de overdracht van mijn leerling met dyslexie. Volgend jaar hoop ik hem nog meer in te kunnen zetten bij het gebruik maken van interventies.

Ondanks dat ik een behoorlijke kennis van dyslexie heb, als leerkracht met dyslexie, heb ik hier toch bruikbare informatie en tips uit kunnen halen. Enige minpuntje van deze waaier is dat hij in het begin wat stroef draait. Als je de waaier veel gebruikt, wordt hij dus steeds gebruiksvriendelijker!

Met dank aan Uitgeverij Pica voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Als je meer wilt weten over dyslexie op school dan heb je misschien iets aan de andere blogs die ik heb geschreven over dyslexie, vanuit mijn ervaring als dyslectische leerkracht:

Vergelijkbare artikelen