Kerstboeken

[DOOR MARLOES] Kerstboeken, boeken voor de meest bijzondere tijd van het jaar.
Kerstmis is het feest van samenzijn, warmte en gezelligheid. Als tijdens de donkere dagen de lichtjes en kaarsjes aan zijn is het een heerlijke tijd om samen een kerstboek open te slaan. Daarom tip ik je in dit blog over de mooiste kerstboeken voor kinderen voor deze bijzondere tijd.
– Kerstboeken –

Cover Kerstboeken

Leukste kerstboek 2021 – De Kerstmisaurus

De Kerstmisaurus

Ik hoef niet lang na te denken over het leukste kerstboek van 2021. Toen een aantal jaren geleden De Kerstmisaurus uitkwam, was ik meteen fan van dit prachtige en heerlijke boek! Ook De Kerstmisaurus en de Winterheks is hier verslonden. Dit jaar is er het Kerstmisaurus – Prentenboek verschenen. Wat mij betreft het kerstboek van 2021! In dit uitgebrachte prentenboek gaat het over de Kerstmisaurus die bij de Kerstman woont. Hij wil heel graag leren vliegen zodat hij ook met de arrenslee van de Kerstman meekan. Maar vliegen blijkt nogal lastig te zijn. Dan op Kerstavond valt hij door de schoorsteen van een jongentje dat ontzettend gek is op dino’s. Samen ontdekken ze de magie van geloven. Wat mij betreft dus een heerlijk kerstboek! Leeftijd: vanaf ongeveer 4 jaar.

De mooiste kerstboeken voor kinderen

Er zijn heel veel mooie boeken over Kerstmis, maar dit zijn mijn eigen favorieten. Hartverwarmend, tijdloos en sfeervol.

Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig

Een jongen met de naam Kerstmis

Dit is het ‘echte’ verhaal van de kindertijd van Vader Kerstmis (de Kerstman, Santa Claus). Het gaat over een doodgewone jongen, Nikolas, die met zijn vader in Finland woont. Ze zijn arm en wanneer vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij dit meteen aan. Vader gaat daarom op reis naar het noorden om te bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat. Daardoor wordt Nikolas achtergelaten bij tante Corletta die kinderen haat. Om die reden houdt Nikolas het niet lang uit bij haar en gaat op zoek naar zijn vader. Een prachtig verhaal voor jong en oud en een waar kerstverhaal. Dit boek is verfilmd en vanaf 24 november te zien op Netflix. Leeftijd: 7-10 jaar.

Bekijk de ideeën voor mini leeslessen.

De twaalf dagen met Kerstmis van William Morris

De twaalf dagen met Kerstmis

Een favoriet omdat dit zo’n sfeervol kerstboek met fantastische illustraties, kunst en patronen is. Vol ritmische taal die je zowel kunt spreken als zingen. Leeftijd: 3-12 jaar.

De Kerstmisaurus van Tom Fletcher

De Kerstmisaurus

Zoals je al hebt kunnen lezen vind ik dit een heerlijk Kerstboek. Een vrolijk, fantasierijk en hartverwarmend verhaal over Willem Tuffer, zijn dino en zijn kerstgekke vader. Willem Tuffer is 10 jaar en helemaal gek op dino’s. Op school heeft hij het niet makkelijk, want er is een meisje dat er alles aan doet om hem het leven zuur te maken. En verder zit hij ook nog in een rolstoel. Hij heeft een grote wens voor Kerst, en dat is een dino. Maar kan de Kerstman voor een dino zorgen als cadeau? Leeftijd: 8+.

Dit boek gaat over Willem Tuffer. Er is iets wat je over Willem Tuffer moet weten: hij hield van dinosaurussen. En niet zomaar een beetje, hij was gek op dinosaurussen. Hij hield zoveel van dinosaurussen dat ik eigenlijk met koeienletters – of met dinosaurusletters! – moet opschrijven. WILLEM HIELD VAN DINOSAURUSSEN!

Verhalen over een kerstboom

Bij Kerstmis horen natuurlijk ook verhalen over een kerstboom vind ik. Daarom hier een aantal kerstboeken waarin de kerstboom de hoofdrol heeft.

De kleine kerstboom van Ruth Wielockx

Cover De kleine kerstboom

Een warm kerstverhaal over een kleine boom met een grote droom. Kleine Boom wil heel graag een kerstboom worden. Wanneer het bijna Kerstmis is wacht hij vol ongeduld of hij dit jaar wordt opgehaald door de kerstbomenverkoper. Maar de andere bomen denken dat Kleine Boom echt nog veel te klein is om een kerstboom te worden. Hebben ze gelijk? Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Cover Het boompje in het bos

Een heel mooi prentenboek om tijdens de donkere dagen voor Kerst voor te lezen. Over een dennenboompje dat te klein en te krom is om als kerstboom te worden uitgekozen. Daarom blijft hij alleen achter in het bos en voelt zich een boom van niks. Maar dan krijgt hij onverwacht bezoek en vindt hij alsnog de warmte van het kerstfeest. Leeftijd: 3 – 12 jaar.

De kleine spar van Christopher Corr

Cover De kleine spar

Naar een sprookje van Hans Christian Andersen. Een mooi kerstverhaal over een kleine spar. De kleine spar heeft geen oog voor het mooie bos waarin hij staat want hij is vooral bezig met wat hij niet heeft en waar hij niet is. Elk jaar komen rond de kersttijd mensen naar het bos om kerstbomen uit te zoeken. De kleine spar wil ook heel graag worden uitgekozen. Wanneer het dan eindelijk zijn beurt is wordt hij meegenomen naar de wereld van de mensen. Maar wat gebeurt er eigenlijk na de feestdagen? Leeftijd: vanaf 3 jaar.

Het boompje van Loek Koopmans

Cover Het boompje

Tenslotte nog een ontroerend kerstverhaal over een ongelukkig, klein boompje. Hij is ongelukkig omdat hij geen zachte, groene blaadjes heeft, maar alleen maar harde, stekelige naalden. Daarom is het zijn wens om hetzelfde te zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat eindelijk zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht. Leeftijd: 3 – 12 jaar.

Boeken waarin het Kerstverhaal centraal staat

In deze boeken gaat het om de geboorte van het kindje Jezus en het mooie verhaal hieromheen. Bijvoorbeeld erg geschikt in te zetten bij de Kerstviering op (Christelijke) scholen. Ook zitten hier een aantal voorbeelden van christelijke boeken tussen.

Kerstmis van Dick Bruna

Cover Kerstmis

Het kerstverhaal wordt in dit boek op een hele eenvoudige manier verteld zoals we die kennen van Dick Bruna. Daarom vind ik dit boek een prachtige klassieker. Leeftijd: 2 – 6 jaar.

Het kerstverhaal van Marianne Busscher & Ron Schroder

Cover Het kerstverhaal

Het klassieke kerstverhaal verteld voor kleuters. Met mooie geschilderde illustraties. Dit boek is heel geschikt om het kerstverhaal uit te leggen aan jonge kinderen. Leeftijd: vanaf 3 jaar.

Een piepklein kerstfeest van Max Lucado

Cover Een piepklein Kerstfeest

Een christelijk prentenboek voor jonge kinderen. Het gaat over de twee muisjes Ietje en Pietje. Ze horen dat de Koning naar hun stadje Bethlehem komt en daarom gaan Ietje en Pietje enthousiast naar hem op zoek, maar dit loopt uit op een teleurstelling. De Koning wordt namelijk niet gevonden en ze worden uitgelachen. Want waarom zou de Koning iets te maken willen hebben met twee kleine muisjes… Op het moment dat Ietje en Pietje de moed willen opgeven ontdekken ze gelukkig dat de Christus de Koning gekomen is voor iedereen. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Het kerstklokje van Rolf Krenzer

Cover Het kerstklokje

In dit verwarmende prentenboek wordt het kerstverhaal verteld vanuit de ogen van een klein meisje. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Drie wijzen uit het oosten van Loek Koopmans

Cover Drie wijzen uit het oosten

Een verhaal over de drie wijzen uit het oosten, Melchior, Balthasar en Caspar. Na het zien van de bijzondere ster aan de hemel gaan ze op reis. Een reis die hen brengt bij de stal waar Jezus is geboren. De drie wijzen zijn heel dankbaar dat ze dit hebben mogen meemaken en vertellen daarom aan ieder die het wil horen van het licht en de liefde in de stal. Leeftijd: 3 – 6 jaar.

Het kerstverhaal van Vivian den Hollander en Mies van Hout

Cover Het kerstverhaal

Een voorleesverhaal over de geboorte van kindje Jezus. Dit prentenboek bevat mooie gekleurde illustraties. Leeftijd: 4 – 8 jaar.

‘Prachtig!’ zei Maria blij. ‘En dat moet ook. Want we krijgen niet zomaar een kindje, maar een heel bijzonder kind. Dat heeft de engel aan mij verteld.’

De ezel en de os van Gunter Spang

Cover De ezel en de os

In dit boek wordt het bekende kerstverhaal verteld, maar nu met de ezel in de hoofdrol. Het gaat over de vriendschap tussen de ezel en de os en de liefde tussen Maria en Jozef. Met prachtige sfeervolle aquarellen. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Het koppige ezeltje van Michel de Boer

Cover Het koppige ezeltje

Het kerstverhaal verteld vanuit de ogen van een koppig ezeltje. Ezeltje krijgt een nieuwe stal, maar precies op de dag dat de stal klaar is moet hij samen met Jozef en Maria een verre reis maken. Ezeltje moet ook nog Maria, die zwanger is, dragen op zijn rug. Veel te zwaar vindt ezeltje en daardoor wordt het een vermoeiende reis. Als ze aankomen is er ook nog geen plek voor ze om te kunnen rusten. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Operatie kerstboomKerstverhalen voor kinderen

Cover Operatie kerstboom

Als laatste een voorbeeld van een boek met mooie, sfeervolle christelijke verhalen rondom Kerst. Deze verhalen kunnen worden voorgelezen op school, in de kerk of thuis. En ook heel geschikt om zelf te lezen in de midden- en bovenbouw. Leeftijd: vanaf ongeveer 9 jaar.

Gezellige kerstverhalen voor kinderen

En natuurlijk leent de donkere maar ook zo’n knusse tijd met Kerst zich uitstekend om gewoon heerlijk een kerstboek te lezen. Om voor te lezen maar ook om heerlijk zelf te lezen, deze boeken zijn daar heel geschikt voor. Lekker met een kleedje op de bank en lezen maar.

De Zoete Zusjes vieren kerst van Hanneke de Zoete

Cover De Zoete Zusjes vieren kerst

Een leuk kerstboek om voor te lezen. De Zoete Zusjes Saar en Janna kunnen niet wachten tot het Kerstmis is dit jaar omdat ze mogen meedoen met de lichtjestocht en de levende kerststal in de wijk. Maar er komt een grote sneeuwstorm aan. Zal het Saar en Janna lukken om het kerstfeest te redden? Leeftijd: vanaf 5 jaar.

Pippi Langkous en de dansende kerstboom van Astrid Lindgren

Cover Pippi en de dansende kerstboom

Een hartverwarmend en grappig kerstverhaal over het bekende meisje. Met warme en humoristische illustraties van Annet Schaap. Daarnaast is het bijzondere dat dit Pippi verhaal pas na de dood van Astrid Lindgren werd ontdekt. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

Stinkhond – Vrolijk kerstfeest! van Colas Gutman

Cover Stinkhond - Vrolijk kerstfeest!

Ook dit is een heerlijk kerstboek: het nieuwste deel over deze lieve zwerfhond. Speciaal in het kerstthema. Stinkhond en Plattekat gaan op zoek naar huis waar ze welkom zijn om Kerstmis te vieren. Ook heel geschikt om zelf te lezen voor beginnende lezers. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

Het kerstvarken van J.K. Rowling

Cover Het kerstvarken

Verder nog een hartverwarmend verhaal voor de koude dagen om zelf te lezen of om voor te lezen geschreven. Geschreven door de bekende auteur van de Harry Potter boeken. Het gaat over Jack en zijn speelgoedknuffel Ut Varken. Op Kerstavond gebeurt er iets vreselijks want Ut Varken verdwijnt. Maar gelukkig kunnen er op Kerstavond ook wonderen gebeuren. Leeftijd: vanaf 7 jaar.

Een magische kerst van Geronimo Stilton

Cover een magische kerst

Een leuk boek voor tijdens de feestdagen over de bekende muis. Het ware kerstgevoel is nog ver te zoeken voor Thea, Klem en Geronimo want ze moeten van Opa Wervelwind nog gewoon aan het werk op kerstavond. Maar dan staan er plotseling twee elfjes van de Kerstman voor hun snuiten en worden ze halsoverkop meegenomen naar de Noordpool. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Het meisje dat Kerstmis redde van Matt Haig

Cover Het meisje dat Kerstmis redde

Een van de drie kerstige verhalen van Matt Heig. Op kerstavond gaat er van alles mis. Zowel bij Amelia Wishart als bij Vader Kerstmis. Een ramp dreigt voor Kerstmis. Maar Vader Kerstmis weet gelukkig wat hem te doen staat. Hij gaat daarom op zoek naar Amelia Wishart en naar het geheim van Kerstmis, met de hulp van een paar elfen, acht rendieren, de koningin en een man genaamd Charles Dickens. Leeftijd: 7 – 10 jaar.

Vader Kerstmis en ik van Matt Haig

Cover Vader Kerstmis en ik

Nog een warm, grappig avontuur vol kerstmagie van Matt Heig. Amelia, haar nieuwe familie en de elven moeten Kerstmis redden voor het te laat is. Weer een feel-good kerstverhaal vol avontuur en fantasie maar ook met mooie levenslessen over vertrouwen en hoop. Leeftijd: 7 – 10 jaar.

Kan Dr. Proktor Kerstmis redden? van Jo Nesbo

Cover Kan Dr. Proktor Kerstmis redden?

Als laatste een spannend en vrolijk kerstboek over Dr. Proktor die samen met Bulle en Lise de strijd aangaat met de nieuwe Kerstman omdat hij de rechten van Kerstmis heeft gekocht. De nieuwe Kerstman is namelijk een rijke, nare zakenman. En hierdoor lopen miljoenen kinderen het risico om nooit meer kerstcadeautjes te ontvangen. Leeftijd: 10-12 jaar.

Voor de kleinste lezers

Ook voor de kleinste lezers zijn er hartverwarmende kerstboeken om heerlijk voor te lezen.

Kerstmis in de straat van Ingela P. Arrhenius

Cover Kerstmis in de straat

Een leuk uitvouwbaar kartonboek met flappen over een winkelstraat helemaal in kerstsfeer. Alle winkels en huizen zijn versierd omdat het Kerstmis is en iedereen is op straat. Je kunt de straat helemaal uitvouwen zodat je achter alle flapjes kan spieken om te zien wat er gebeurt in de winkels en wie er in de huizen wonen. Leeftijd: vanaf 2 jaar.

Santa & de Pixies – Over hoe de Kerstman de Kerstman werd van Thais Vanderheyden

Cover Santa & de Pixies

Claus woont op het noordelijkste puntje van de wereld en hij is dol op kinderen. Daarom brengt hij hen op de kortste en koudste dag van het jaar cadeautjes. De kinderen vertellen dit aan andere kinderen en deze kinderen vertellen het ook weer door. En zo krijgt Claus op een gegeven moment brieven en tekeningen met verlanglijstjes van kinderen over de hele wereld. Maar wat moet Claus nu? Dit krijgt hij niet in zijn eentje voor elkaar, hij heeft daarom hulp nodig van magische handjes en pootjes. Een magisch verhaal over hoe de Kerstman de Kerstman werd. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Een prrrfecte kerst van Ellen Delange

Cover Een prrfecte Kerst

Een voorbeeld van een prentenboek voor dierenvriendjes waarin de magie van Kerst voor verrassingen zorgt. Op Kerstavond blijft een jong katje alleen achter op straat omdat hij geen thuis heeft waar hij naartoe kan gaan. Daardoor heeft hij het koud en is hij hongerig. Wat zou hij graag een thuis hebben! Zou hij de enige zijn die een wens koestert? Leeftijd: vanaf 5 jaar.

‘Het is bijna Kerstmis. Overal ruikt het naar lekker eten. Mensen haasten zich naar huis voor het kerstdiner. Ook de katten die op het dorpsplein spelen, worden naar binnen geroepen. ‘Pipi, etenstijd!’ ‘Minou, je bakjes is gevuld!’ ‘Meeka, kijk eens wat een heerlijk hapje!’ Een jong katje wordt echter niet geroepen. Hij heeft geen thuis waar hij naartoe kan gaan…’

De kleine engel die geluk bracht van Marianne Busser

Cover De kleine engel die geluk bracht

Ook dit is een heerlijk warm winterverhaal over een meisje Roos die een kerststukje geeft aan een man die vaak een beetje verdrietig kijkt. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Met prachtige illustraties van Mark Janssen. Leeftijd: 4 – 6 jaar.

De kleine sneeuwman van Harmen van Straaten

Cover De kleine sneeuwman

Dit prentenboek gaan niet specifiek over Kerstmis, maar past qua sfeer prima in dit rijtje van warme kerstboeken. Het is een magisch wintersprookje over een kleine sneeuwman en een ballerina. Leeftijd: 4 – 8 jaar.

Gepersonaliseerde kerstboeken

Cover Naam en naam en het betoverende kerstfeest

Hier op de site verscheen al een keer een artikel over de gepersonaliseerde boeken van Mijn Liefste Boek. Er zijn ook gepersonaliseerde kerstboeken te maken, hoe leuk is dat als kerstcadeautje! Je vult de naam in, kiest het geslacht, zoekt een leuk boek uit waarbij je let op de leeftijd en je laat het boek drukken. Op de site staan twee kerstboeken: (naam) en (naam) en het betoverende kerstfeest, en Een avontuurlijk kerstcadeau voor (naam) en (naam). Nogmaals super leuk als cadeau voor onder de kerstboom!

Cover Een avontuurlijk kerstcadeau voor naam en naam

Ik hoop dat ik je zo met mijn lijstje kerstboeken heb kunnen inspireren.
Er zijn zoveel mooie boeken geschreven die passen bij deze bijzondere tijd van het jaar.
Heel veel leesplezier!

Vergelijkbare artikelen