Ontwerpbox Wolven in het bos

[DOOR LINDA] ‘Heb jij de oplossing waardoor wolven op een fijne manier kunnen leven in Nederland? Met de Ontwerpbox Wolven in het bos gaat de hele klas hiermee aan de slag. Het probleem wordt van alle kanten belicht en de kinderen worden gestimuleerd om alle facetten te bekijken. Wil je weten hoe?’
– Ontwerpbox Wolven in het bos –

Header blog Ontwerpbox Wolven in het bos

Wat is de Ontwerpbox?

De Ontwerpbox Wolven in het bos is ontwikkeld bij het boek Silas en de wolf. De kinderen gaan oplossingen ontwerpen zodat de wolven fijn kunnen leven in Nederland en zodat het tegelijkertijd ook fijn is voor mensen, jagers en andere dieren. De ontwerpcyclus is opgebouwd in 6 fasen en daar staat ongeveer 90 minuten voor. De opbouw ziet er als volgt uit:

Ontwerpbox Wolven in het bos 1
  1. Voorlezen uit Silas en de wolf.
  2. Ontwerpvraag. Hoe zou de wolf fijn kunnen leven in Nederland?
  3. Inleven. Wat is fijn voor de wolf? En wat voor jagers, schapen en andere dieren?
  4. Eerste ideeën. Tekenen en schrijven op post-its.
  5. Ontwerpen. Verzinnen en maken van oplossingen.
  6. Presenteren. Tips en tops geven aan een ander tweetal

De materialen die in de box zitten zijn heel compleet. De werkbladen voor fase 3 zijn aanwezig, evenals de post-its fase 4 en de blaadjes voor tips en tops in de laatste fase. Je krijgt vilt, rietjes, ijscostokjes, tape, kartonnen bekertjes en playmais om mee te gaan ontwerpen. Het enige dat je zelf nog klaar moet leggen zijn scharen en stiften.

De handleiding is heel helder en alle verschillende stappen worden uitgebreid beschreven. Er is overal aan gedacht. Voordat de lesbeschrijving begint, vind je een overzicht van de leerdoelen, de materialen die je nodig hebt en de voorbereiding die je moet doen.

Recensie

Bij Ontwerpen in de klas zijn dit jaar voor De Kinderboekenweek 2022 vier verschillende ontwerpboxen ontwikkeld bij een thematitel. Ik mocht het pakket Wolven in het bos uitproberen en heb dat met veel plezier gedaan. De Kinderen waren meteen enthousiast en worden echt gestimuleerd om iets van meerdere kanten te bekijken, creatief te denken en kritisch te kijken.

Ontwerpbox Wolven in het bos 2

De werkbladen zorgen bij het inleven voor sturing in welke richting gedacht moet worden. Doordat de leerlingen daarna vertellen wat ze hebben bedacht is iedereen direct op de hoogte van alle facetten van het probleem en wat voor welke groep een fijne leefomgeving is. Vervolgens bedachten de kinderen eerst ideeën bij hun eigen werkblad en daarna bij het werkblad van een ander groepje.

Doordat daarna alle post-its met de werkbladen verzameld werden en de kinderen er 3 mochten pakken vanaf verschillende werkbladen, moesten ze in hun ontwerp wel rekening houden met verschillende facetten van het probleem en verder denken dan alleen een fijne leefomgeving voor één groep.

Ontwerpbox Wolven in het bos 3

Voor het geven van tips en tops heb ik eerst nog een extra taalles gegeven, zodat de kinderen echt inhoudelijke tips en tops zouden geven en niet ‘Het ziet er mooi uit‘ of ‘Leuk bedacht.’ De vragen die op de tip en top kaartjes staan nodigen ook echt uit goed te kijken naar wat al erg goed bedacht is en waar je nog mogelijkheden voor verbetering ziet.

Ontwerpbox Wolven in het bos 4

De kinderen in mijn groep 6 gaven aan het leuk te vinden om een oplossing te ontwerpen bij het boek dat ik op dit moment aan het voorlezen ben. Ook kreeg ik terug dat ze geen idee hadden dat er zoveel verschillende groepen betrokken waren bij de aanwezigheid van de wolf en dat iedereen zijn eigen behoeften heeft. Twee leerlingen vroegen zich nog af hoe het kon dat wij in twee lessen zoveel verschillende ideeën hebben bedacht om iedereen in harmonie samen te laten leven en dat dit in de echte wereld helemaal niet lijkt te gebeuren, terwijl er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Nou, volgens mij hebben we dan het doel behaald.

Ben je klaar met de Ontwerpbox en wil je het werken rondom het boek nog verder uitbreiden? Dan staan er achter op de handleiding nog genoeg suggesties voor meer activiteiten. Daar duik ik met mijn klas tijdens de Kinderboekenweek nog even in!

Ik vind deze Ontwerpbox echt een aanrader. Hij is heel compleet, sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen, stimuleert het creatieve denken en zorgt ervoor dat de kinderen probleem oplossend aan de slag gaan. Ik zou met alle liefde nog meer van dit soort boxen gebruiken om mijn onderwijs te verrijken en de kinderen in mijn klas zijn het daar zeker mee eens.

Met dank aan Ontwerpen in de klas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Tot 25 september kun je de Ontwerpboxen voor De Kinderboekenweek bestellen met de garantie dat je ze in huis hebt voordat de Kinderboekenweek begint. Ben je te laat? Niet getreurd, op de website staan een heleboel inspirerende ontwerplessen bij andere thema’s. Daarnaast is dit natuurlijk ook een thema waarmee je prima buiten De Kinderboekenweek aan de slag zou kunnen gaan.

Vergelijkbare artikelen