Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis

[DOOR MICHELLE] ‘Wat is er dan mislukt?’ vraagt Jetje verbaasd. ‘Alles!’ roept mevrouw de Bok snikkend. ‘Ik had nog wel zó gehoopt dat het spookhuis gesloten zou worden.’ – Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis –

Het verhaal

Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuisJetje en Joep gaan met Opa en Oma Oelewapper op vakantie naar Hotel De wijze kater. De eigenaresse van het hotel, Tilly is heel blij dat ze gasten heeft, want er zijn al tijden geen bezoekers meer geweest. Het hotel is oud, maar gezellig. De volgende dag gaan ze naar de kermis en mogen Jetje en Joep in de zweefmolen. Ook willen ze in het spookhuis van Karel, de vriend van Tilly. Helaas is het spookhuis gesloten, omdat Karel ziek is. Karel wordt te oud om rond te reizen met het spookhuis en het steeds op te zetten en af te breken. Tilly wil iets bedenken om haar vriend te helpen.

De volgende dag doet Karel het spookhuis toch weer open. Jetje, Joep, Opa en Oma gaan in de attractie. Als ze uit het spookhuis komen zien ze een trieste Karel zitten. Hij heeft een brief gekregen van de inspectrice, mevrouw Bok. Zij wil controleren of het spookhuis wel eng genoeg is. Jetje en Joep vinden het spookhuis helemaal niet eng en gaan samen met Opa en Oma Karel helpen om mevrouw Bok de schrik van haar leven te bezorgen. Zou ze dit gaan lukken of moet het spookhuis sluiten?

Recensie

Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis past bij de Kinderboekenweek 2017 Gruwelijk Eng!. Gelukkig is het geen boek waarbij je bibberend op je stoel zit. In dit boek wordt met veel humor en leuke dialogen een spannend verhaal verteld over de dreigende sluiting van het spookhuis. Jetje en Joep zijn twee personages waar kinderen zich makkelijk mee kunnen identificeren.

Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis is geschikt om zelf te lezen in groep 4 en 5 en om voor te lezen in groep 1 t/m 4.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis zijn:

 • Hotel De wijze kater
  Leg bij voorlezen van dit verhaal de nadruk op de zinnen: ‘Alles kraakt hier’ en  ‘Hebben jullie vannacht ook dat geritsel gehoord?’ Kraken en ritselen zijn echte griezelgeluiden. Door het gebruik van deze woorden creëert de schrijver een spannende sfeer in het boek.
  Welke geluiden worden in jouw boek benoemt en welke sfeer ontstaat hierdoor?
  Voorbeelden hiervan zijn: Stampen à boos,  fluisteren à geheimzinnig en snikken à verdriet.
 • Naar de kermis Dit verhaal eindigt met een vraag: ‘Maar hoe moet ik dat voor elkaar krijgen?’
  Bedenk samen met de kinderen een plan zodat Karel niet langer hoeft rond te reizen.
  Je kan dit bespreken met de kinderen, maar je kan kinderen uit groep 4 en 5 na het lezen een opstel laten schrijven met daarin de oplossing voor Karels probleem. De leerlingen uit groep 1,2 en 3 kan je het laten tekenen en daarbij de woorden of zinnen schrijven die ze weten.
  De volgende dagen lees je in de andere verhalen van het boek de afloop. Wat vind je van het plan in het boek? Misschien is jouw plan wel beter?
 • Een onverwachte brief en een vervelende inspectrice en Allemaal griezeldingen
  Opa wil mevrouw de Bok de verassing van haar leven bezorgen. In het verhaal ‘Allemaal griezeldingen’ gaat de hele familie aan de slag. Maak in de klas ook allerlei griezeldingen ter decoratie voor de Kinderboekenweek 2017. Als je op Halloween googelt vind je ook veel leuke ideeën. Of bekijk het Pinterest-bord van Kinderboekenjuf voor inspiratie.
 • Een griezelig tochtje
  Mevrouw de Bok zit stijf als een plank, is spierwit, gilt angstig, siddert van angst en begint daarna te huilen. Wat is er aan de hand met mevrouw de Bok? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Er zijn in dit verhaal namelijk heel veel omschrijvingen om aan te geven hoe mevrouw de Bok zich voelt. Hoe voelen de personages in jouw boek zich? Door welke zinnen wordt dit duidelijk?
 • Allemaal mislukt
  Het blijkt dat mevrouw de Bok niet huilt van angst. Haar plan is mislukt! Een verrassende wending in het verhaal. Doe een toekomstvoorspelling over het boek wat je nu aan het lezen bent. Ben jij een goede waarzegger of heeft jouw boek ook een verrassing in petto?
 • Twee vliegen in één klap!
  Na het mislukte plan willen Joep, Jetje, Opa en Oma mevrouw de Bok graag opvrolijken en verzinnen een nieuw plan. Aan het einde zou je kunnen schrijven ‘…en ze leefden nog lang en gelukkig!
  Heeft het boek wat jij als laatste uitgelezen hebt een goed of slecht einde? Vind je dit prettig?

Overige ideeën

 • Samen een verhaal schrijven. In een groepje van 3/4 kinderen worden evenveel verhalen geschreven.
  – Start met 2 minuten denktijd. Welk avontuur gaan Opa en Oma Oelewapper beleven? Iedereen begint op zijn eigen blad, zonder overleg te schrijven.
  – Na 5 minuten wisselen de papieren door naar het volgende kind. Je geeft de kinderen 3 minuten om verhaal van de voorgaande te lezen en te bedenken hoe hij het verhaal verder zal laten gaan. Iedereen schrijft het tweede stuk van het verhaal.
  – Na 5 minuten wisselen de papieren door naar het volgende kind. Je geeft de kinderen 3 minuten om verhaal van de voorgaande te lezen en te bedenken hoe hij het verhaal verder zal laten gaan. Iedereen schrijft het derde of laatste stuk van het verhaal.
  – Schuif nadat iedereen het blad een keer heeft gehad het verhaal door naar de eerste schrijver en lees hoe het verhaal is geworden. Schuif alle verhalen door, zodat iedereen alle verhalen heeft gelezen.
  – Bespreek met elkaar wat jullie van de verhalen vinden.
  De tijd is een indicatie en kan je natuurlijk aanpassen.

Andere delen van Opa en Oma Oelewapper

Vorig jaar hebben Marianne Busser & Ron Schröder het eerste deel geschreven Opa en Oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken bijpassend bij KBW Voor altijd jong!

Vergelijkbare artikelen