Van 1 tot 12 oktober 2025 is het weer Kinderboekenweek. Ga mee op avontuur in prachtige kinderboeken en ontdek de mooiste verhalen. Veel scholen kiezen ervoor om deze week feestelijk te openen én af te sluiten. Wordt het een schoolbrede opening of vinden de activiteiten juist plaats in de eigen klas? Maak je een leesfeestje van de afsluiting of is elke groep daarin vrij? Wat je ook kiest, ik zet een aantal tips en ideeën rondom de openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2025 Vol avontuur voor je op een rijtje.
– Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2025 Vol avontuur–

Openingen Kinderboekenweek 2025 Vol avontuur
De openingen hieronder heb ik verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je aan de ideeën ook een eigen twist geven zodat je hier op een andere manier mee aan de slag kunt. Het doel is en blijft: de Kinderboekenweek openen en het leesplezier centraal zetten!
Schoolbrede openingen
- Speurtocht/Vossenjacht: Organiseer een spannende speurtocht of vossenjacht rond de school. Kies een thema uit de suggesties of selecteer zelf avontuurlijke verhalen zoals Ministerie van oplossingen, Kapitein Kwaadbaard of Gozert. Alle leerkrachten verkleden zich als een personage en verstoppen zich in en rondom de school. De leerlingen, verdeeld in klasdoorbroken groepjes, gaan op zoek naar hen. Zodra ze een leerkracht vinden, voeren ze een korte opdracht uit. Dit kan een uitdaging zijn die aansluit bij het verhaal van het personage of een quizvraag. Lukt het de groepjes om alle leerkrachten te vinden? Een leuke variant is dat elke leerkracht een letter uitdeelt. Als alle letters zijn verzameld, kunnen de kinderen hiermee een woord of zin vormen, zoals ‘vol avontuur’.
- Fototentoonstelling: Richt een fototentoonstelling in door de hele school, waarin leerkrachten worden geportretteerd met hun favoriete kinderboek. Bij hun foto delen ze waarom ze dit boek passend vinden bij het thema of welk personage hen heeft geïnspireerd om op avontuur te gaan. Dit kan een inspirerende opening zijn voor de Kinderboekenweek, waarbij de kinderen door de tentoonstelling lopen en kennismaken met de persoonlijke boekkeuzes van hun leerkrachten.
- Plaats een Vol avontuur-machine op het schoolplein. Zorg voor een groot stuk karton die je uitsnijdt alsof het een groot boek is. Doe de bladzijde open en laat leerkrachten uit hun ‘boek’ komen. De leraar verkleed als ontdekkingsreiziger komt met een mysterieuze schatkaart waarop verschillende boekengenres staan. Elke klas krijgt een hint over welk avontuur hen te wachten staat.
- Neem Podcast-afleveringen op en laat die tijdens de opening horen. Laat tijdens de opnamen (vooraf aan de Kinderboekenweek dus) kinderen vertellen over hun favoriete, avonturenboeken. Liever met video aan de slag? Een variant op de podcast is het maken van korte video’s van leerlingen met hun eigen gekozen boek.
- Speel met je team een toneelstuk om de Kinderboekenweek te openen. Een voorbeeld is het toneelstuk van Rian Visser. Het toneelstuk en ander lesmateriaal is te vinden op haar website.
- Organiseer een boekenruilbeurs. Kinderen mogen boeken ruilen of boeken verkopen voor bijvoorbeeld 1 euro. Tip voor de school: zorg voor reserveboeken voor kinderen die geen boek meenemen. Je kunt kinderen ook een boek in laten leveren en daar een ticket voor terug geven. Met dit ticket mogen ze dan een nieuw boek ‘kopen’. Als alternatief kun je ook een boekenverkoop organiseren. Kinderen die willen kunnen zichzelf inschrijven en hun eigen boeken van thuis meenemen. Organiseer een moment dat kinderen (eventueel met eigen ouders) naar school kunnen komen om de boeken te kopen. Ingrid ervaarde dit op de school van haar kinderen als een groot succes.
- Dans met iedereen het lied van Kinderen voor Kinderen.
Openingen per bouw
- Maak een avonturenrap aan de hand van één van de thematitels of diverse spannende boeken. Maak met incredibox een beat en laat de fantasie van de leerlingen de vrije loop.
- Uit een boek ‘vallen’. De biebjuf is ‘verdwenen’ en heeft een raadselachtig bericht achtergelaten. De kinderen moeten deze week aanwijzingen verzamelen door te lezen en opdrachten uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal schrijven, een stripverhaal tekenen of vragen beantwoorden aan de hand van het boek.
- Schrijf een interactief verhaal gedurende de week waarbij kinderen actief kunnen meedoen en beslissingen kunnen nemen die het verhaal beïnvloeden. Begin met enkele zinnen die door jou opgeschreven worden en laat vanuit daar de kinderen steeds meedenken. Af en toe schrijf je zelf weer een stukje verder en dan vraag je weer om input. Door elke groep steeds een stukje verder te laten schrijven, wordt dit echt iets van de hele bouw (of school).
Openingen in de groep
- Lees een stuk tekst uit een voorleesboek voor dat aansluit bij het thema waar jullie mee aan de slag gaan. De leraar leest een spannend hoofdstuk voor, maar… het einde ontbreekt! De klas moet tijdens de week zelf een passend einde bedenken en opschrijven.
- Ontsnap uit een Escaperoom. De schoolbibliotheek is ‘op slot’, en alleen door samen puzzels op te lossen (korte raadsels of leesopdrachten) kunnen de kinderen deze openen.
- Spel het spel Boekenmaatjes. Verdeel de klas in twee groepen. De ene helft krijgt een kaartje waarop een personage te zien in. De andere helft krijgt een kaartje met de naam van het personage of een illustratie uit het boek dat te maken heeft met het personage. De kinderen proberen hun maatje te zoeken en bespreken daarna of ze het verhaal willen lezen en waarom.
Afsluitingen Kinderboekenweek 2025 Vol avontuur
De afsluitingen hieronder heb ik, net zoals de openingen, verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je aan de ideeën aanpassen zodat ze geschikt zijn voor jouw klas of school.
Schoolbrede afsluitingen
- Tover de school om in een tentoonstelling vol avontuur! Elke klas presenteert op een creatieve manier – met posters, werkstukken, video’s of foto’s – welk avontuur ze hebben beleefd tijdens de Kinderboekenweek. Wandel door de school en ontdek alle spannende verhalen en bijzondere ontdekkingen.
- Plaats een mysterieuze Vol-Avontuur-Machine op het schoolplein. Uit deze machine verschijnen personages uit de boeken die deze week centraal stonden. Maar pas op… om ze écht te laten spreken, moeten de leerlingen drie vragen over het boek beantwoorden. Wie de vragen goed heeft, verdient een Avonturendiploma!
- Ga op jacht naar de verloren boeken tijdens een Vossenjacht. Overal in de school liggen stukjes van boekomslagen verstopt. De kinderen zoeken en puzzelen de kaften weer in elkaar. Extra uitdaging? Bij elk gevonden boekstukje hoort een vraag. Wie de meeste vragen goed beantwoordt, bewijst zich als echte avonturier!
- Speurneuzen opgelet, jij bent aan zet tijdens deze speurtocht! Door de school heen zijn aanwijzingen verstopt, allemaal gekoppeld aan spannende boeken. Elk boek bevat een letter: de derde letter van de titel, de eerste letter van de schrijver… Samen vormen ze een mysterieuze zin uit een van de thematitels. Zodra de klas het juiste boek heeft gevonden en de zin controleert, wacht een geheime envelop met een speciale code. Weet de klas de code te kraken? Dan opent een schatkist of kluis met een geweldig cadeau, zoals een nieuw voorleesboek!
- Hou een schoolbrede Leesmarathon, waarbij kinderen gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld de ochtend, zoveel mogelijk boeken proberen te lezen. Maak het avontuurlijk door er een moeilijkheid aan toe te voegen, zoals allemaal onder de tafel.
- Organiseer een kinderboekenruilmarkt. Kinderen mogen tijdens de week oude kinderboeken inleveren. Zorg er wel voor dat de boeken in goede staat zijn en het liefst niet te ouderwets. Alle kinderen krijgen een waardebon, waarmee ze 1 kinderboek mogen kiezen. Zo gaat iedereen op het eind naar huis met nieuw leesvoer.
Afsluitingen per bouw
- Elke klas kiest een van de boeken uit de Kinderboekenweek en maakt een korte pitch: waarom moet de rest van de school dit boek lezen? Dit kan een toneelstukje zijn, een korte presentatie of zelfs een rap. Een jury (leerkrachten of leerlingen) kiest het meest overtuigende avontuur!
- In de klas is een schatkaart verstopt. Door opdrachten en vragen over de Kinderboekenweek te beantwoorden, verdienen de kinderen hints om de schat te vinden. De schat bevat een certificaat voor de hele klas en een klein cadeautje, zoals een boek voor de klasbibliotheek.
- Organiseer een voorleeswedstrijd voor elke bouw. Verzamel verschillende thematitels of boeken die passen bij het thema, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen uit welk boek ze gaan voorlezen. Bespreek vooraf met de kinderen hoe lang ze moeten voorlezen en hoe ze stemmetjes goed kunnen inzetten. Het kan ook leuk zijn als de bovenbouwkinderen gaan voorlezen bij de onderbouw. (De Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 georganiseerd door de CPNB staat in het najaar gepland, het is heel leuk om hiervoor alvast voorrondes te houden.)
Afsluiting in eigen groep
- Maak een slinger van alle gelezen boeken en hang deze op in de klas. Zo zien de kinderen wat er gelezen is tijdens de Kinderboekenweek en worden ze enthousiast gemaakt om een nieuw boek te pakken.
- Een groot decoratief boek (of digitaal scherm) laat zien dat de Kinderboekenweek ten einde komt. Een leerkracht slaat symbolisch de kaft dicht, maar… net voor het boek ‘dicht’ is, valt er een nieuwe bladzijde uit met de boodschap: “Een echt avontuur stopt nooit, want in boeken wachten altijd nieuwe verhalen!”
- Elke klas ontvangt een mysterieuze brief van een ‘bekende avonturier’ (een schrijver, ontdekkingsreiziger of fictief personage). In de brief staat een laatste uitdaging: blijf avonturen beleven, blijf lezen met een hint naar hun volgende voorleesboek voor in de klas.
- Test de kennis van alle leerlingen met een interactieve quiz over de boeken en avonturen die deze week centraal stonden. Dit kan met een Kahoot, een live quiz met opdrachten of een spelshow in de aula. De winnende klas of groep krijgt een speciale beloning, zoals een extra voorleesmoment of een boekenprijs.
Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor de openingen en afsluitingen van de Kinderboekenweek 2025.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de Kinderboekenweek 2025!