Openingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

[DOOR RIGOBERTA] Van 6 tot 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek! Het thema is Worden wat je wil en gaat over beroepen. Veel scholen kiezen ervoor om deze week feestelijk te openen. Kiezen jullie voor een schoolbrede opening of gaat de voorkeur uit naar activiteiten in de eigen klas? Bespreek je het thema beroepen in het algemeen of pik je er een aantal interessante banen uit? Moeten jullie rekening houden met beperkingen vanwege de coronamaatregelen? Wat je ook kiest, ik zet een aantal tips en ideeën rondom de opening Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil voor je op een rijtje.
– Openingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil –

Openingen kinderboekenweek 2021

Openingen Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

De openingen hieronder heb ik verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je aan de ideeën ook een eigen twist geven zodat je hier op een andere manier mee aan de slag kunt. Het doel is en blijft: de Kinderboekenweek openen!

Juist op zoek naar een afsluiting? Bekijk het blog openingen KBW21!

Schoolbrede openingen:

 • Organiseer een vossenjacht. Alle leerkrachten verkleden zich herkenbaar persoon bij een beroep, denk daarbij aan uniformen, hoeden, petten en specifieke voorwerpen. De kinderen gaan in groepsdoorbroken groepjes opzoek in de omgeving van de school. Vind je een leerkracht? Dan moet je een korte opdracht uitvoeren die bij dat beroep hoort. Kunnen de groepjes alle beroepen vinden? Een variant hierop is dat de groepjes per beroep een letter verdienen. Zijn alle beroepen gevonden, dan kunnen de kinderen een zin maken met de gevonden letters. Wil je er een prijs aan hangen? Doe elke klas een boek cadeau!
 • Maak een beroepententoonstelling door de school met foto’s van de leerkrachten. Elke leerkracht is geportretteerd met kleding/materiaal van het beroep dat zij uit willen beelden of waar ze mee aan de slag gaan in die groep. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht als postbode, een leerkracht als YouTuber of een leerkracht als fabriek-medewerker. Of ga voor het beroep dat je zou kiezen als je geen leerkracht kon zijn. De kinderen bewandelen deze tentoonstelling als opening van de Kinderboekenweek.
 • Plaats een beroepenmachine op het schoolplein. Hier komen leerkrachten uit die allerlei voorwerpen bij zich hebben. Deze voorwerpen worden bij het juiste beroep geplaatst. Denk hierbij aan een leerkracht die een jas van de treinmachinist aanheeft, een helm van een bouwvakker op het hoofd, een stethoscoop van de dokter om de nek en een emmer met voer van de dierenverzorger in de hand. Alle groepen gaan met een ander beroep aan de slag.
 • Speel met je team een toneelstuk om de Kinderboekenweek te openen. Of laat de kinderen van de bovenbouw dit toneelstuk spelen. Enkele voorbeelden zijn de sketch vanWaarvan Acte, dit jaar is het een mini-musical met de naam De BeroepenPolonaise. Of het toneelstuk van Rian Visser, gebaseerd op haar boek De Boekenbus, waarbij mensen met verschillende beroepen voorbij komen en een oplossing bedenken voor de Boekenbus die stuk is.
 • Organiseer een boekenruilbeurs. Kinderen mogen boeken ruilen of boeken verkopen voor 1 euro. Tip voor de school: zorg voor reserveboeken voor kinderen die geen boek meenemen. Je kunt kinderen ook een boek in laten leveren en daar een ticket voor terug geven. Met dit ticket mogen ze dan een nieuw boek ‘kopen’.
 • Organiseer schoolbreed een doorloop. In elk lokaal wordt er een verhaal voorgelezen dat past bij het thema. In dit geval zou dat dus een verhaal rondom een bepaald beroep kunnen zijn. Je kunt het daarna in de klas nog koppelen door een groepswerk/verhaal te maken dat aansluit bij het thema.
 • Dans met iedereen het lied van Kinderen voor Kinderen Worden wat je wil.

Opening per bouw:

 • Maak met behulp van een Greenscreen een filmpje over jouw beroep. Spring bijvoorbeeld elke keer naar een ander beroep of locatie waar meerdere beroepen voorkomen, zoals een pretpark of ziekenhuis. Geef daarna de bouw een opdracht om zelf aan de slag te gaan met een bepaald beroep. Boekentip: Wat is jouw beroep?
 • Uit een boek ‘vallen’. Alle leerkrachten van een bouw zijn verkleed als het beroep of beroepen waar jullie mee aan de slag gaan. Jullie komen uit het boek vallen en vragen de kinderen om jullie te helpen terug te komen aan de hand van opdrachten die jullie tijdens de Kinderboekenweek uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal schrijven of vragen beantwoorden aan de hand van informatieve boeken over jullie beroep(en).

Opening in de groep:

 • Lees een stuk tekst uit een voorleesboek voor dat aansluit bij het beroep waar jullie mee aan de slag gaan. Boekentips: thema beroepen.
 • Bekijk het filmpje van Jozua Douglas met je klas als opening.

Opening digitaal of op afstand:

 • Maak een online quiz op Kahoot met vragen over verschillende beroepen.
 • Speel de beroepenquiz KBW21 van Jozua Douglas met je klas. In dit filmpje worden allerlei vragen gesteld over beroepen die voorkomen in boeken.
 • Vraag een schrijver of misschien wel de burgemeester van je stad om digitaal een stuk voor te lezen uit een boek en ga dan in de klas verder met het gekozen boek en beroep.
 • Geen budget om een schrijver uit te nodigen maar wel budget om kinderboeken aan te schaffen? Kies voor Schrijver in beeld en haal de schrijvers de klas in.
 • Bedenk een leuk verhaal voor een poppenkast. Kies bijpassende poppen en film je poppenkastverhaal om het daarna te delen met de klassen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor openingen van de Kinderboekenweek.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de Kinderboekenweek 2021!

Vergelijkbare artikelen