Peg dolls beschilderen

[DOOR RIGOBERTA] Je kent ze vast wel, die beschilderde houten poppetjes. Sinds een tijdje ben ik helemaal fan van deze ‘peg dolls’.  Na even oefenen maak je leuke figuurtjes van jouw favoriete boekenpersonages. Ik vertel je wat je nodig hebt en hoe jij aan de slag kunt met deze peg dolls!
– Peg dolls beschilderen –

Cover Peg dolls beschilderen

Peg dolls in de klas

Peg dolls zijn erg bruikbaar in de klas. In de onder-, midden-, en bovenbouw kunnen de poppetjes ingezet worden om de kern van een voorgelezen of zelf gelezen verhaal te bespreken: wie spelen een rol, welke gebeurtenissen vonden plaats en in welke volgorde? Gebruik daarvoor de wie wat waar kaarten als geheugensteuntje. Een leuk alternatief is om na het naspelen van het originele verhaal een alternatief einde te bedenken met de personages. Kinderen kunnen daarna ook eigen verhalen bedenken met de personages, alleen of met een klasgenootje. Ga je aan de slag met een bepaald onderwerp, dan kunnen ze een mooi plekje krijgen op je thematafel. De grotere peg dolls zijn ook goed inzetbaar in de bouwhoek, poppenhuis of ter verduidelijking bij je lessen, zoals rekenen of taal.

En nu hoor ik je denken: hoe kies je nu wat je wil schilderen? Ik neem vaak een kijkje in mijn boekenkast en doe dan inspiratie op voor een boekenpersonage zoals Harry Potter en zijn vrienden, Woeste Willem of de letterdief uit Alfabet.

De thematitels voor de Kinderboekenweek zijn daarnaast goede inspiratiebronnen, want daarmee maak je het thema nog visueler. 

Ook Pinterest is een goudmijn voor leuke ideetjes. De zoektermen ‘peg dolls’ of ‘houten poppetjes beschilderen’ geven een goed startpunt. Op Instagram kun je via de hashtag #pegdolls onwijs toffe creaties vinden.

Benodigdheden peg dolls

Even een snelle zoekrondje op internet en je zult zien, peg dolls beschilderen is harstikke populair. Dat is goed nieuws, want daardoor kun je vrij gemakkelijk alle benodigde spullen voor het schilderen vinden. Hieronder zet ik op een rijtje wat ik gebruik voor deze creatieve activiteit:

  • Peg dolls: te koop in winkels als Action, Wibra of de hobbywinkel. Ik vind het zelf prettig om verschillende vormen en formaten te gebruiken. De pion is de meest gangbare vorm: een kegel met daarop een bolletje. Ook bestaan er houten wasknijpers met een ronde kop. Ik gebruik de knijpers vooral als boekenleggers. Met behulp van een speciale wasknijpervoetje kunnen deze poppetjes ook gemakkelijk staan, wat handig is tijdens het schilderen en later ook bij het neerzetten op je thematafel. Bekijk peg dolls online.
  • Verf: ik gebruik graag de kleine verftubes met acrylverf van de Action (merk Van Bleiswijck). Deze bestaan in verschillende kleuren en drogen snel op. De verftubes zijn handig qua grootte, waardoor ze niet veel plek innemen op je tafel.
  • Penselen: van hetzelfde merk als de verf heb ik ook penselen met synthetische haren. De mate waarin je details wil hebben, bepaalt de grootte van de bundeltjes haren. Voor het schilderen van het lijfje gebruik ik een penseel met een vierkantige kop; voor het gezichtje een penseel met een puntige kop.
  • Plastic bordje voor de verf: persoonlijke voorkeur gaat uit naar eentje met verschillende vakjes, zodat je makkelijk kan mengen.
  • Potlood en gum: voordat ik met de verf begin, schets ik mijn ontwerp op de poppetjes. De potloodstrepen zijn makkelijk uit te gummen en schilder je heel gemakkelijk over met de verf.
  • Bakje met water en keukenrol: de penselen hoeven maar lichtjes nat gemaakt te worden voor gebruik. Met de keukenrol dep je de penselen droog als je van kleuren wisselt.
  • Acryl vernis: voor het goed beschermen van je verf kan je vernis gebruiken. De poppetjes zijn daardoor mooi glanzend en kunnen zonder problemen intensief gebruikt worden.
Peg dolls benodigdheden

Schilderen peg dolls

Bij het schilderen kun je zelf kiezen hoe je begint. Ik start vaak met het lijfje: met het potlood schets ik het ontwerp en begin dan met het eerste laagje. Het voordeel van de houtkleurige poppetjes is dat je al heel ver komt met een dun laagje, maar indien nodig kan je na een korte wachttijd een tweede laagje aanbrengen. Als je basiskleur helemaal droog is, kan je details aanbrengen met een andere kleur. Tijdens het schilderen houd ik het poppetje vast bij het bolletje bovenop.

Ben je tevreden met het lijfje? Dan is het tijd voor het gezichtje. Maak het niet te ingewikkeld: twee puntjes voor de ogen en een boogje voor de mond is al genoeg om het herkenbaar te maken! Ik kies er zelf voor om de ogen en mond met verf te maken, maar een watervaste stift met een dunne punt is ook een optie. Ook het haar doe ik met verf, maar voor de creatieveling is een hoofddeksel van vilt een leuke toevoeging. Als je poppetje compleet en helemaal droog is voeg je nog een laagje vernis toe en je eigen peg doll is klaar voor gebruik!

Ik heb je nu meegenomen in het proces van kale houten poppetje tot mooi beschilderde (boeken)figuurtjes. Nu ben ik wel benieuwd: met welke peg doll ga jij aan de slag? Welke peg doll mag zeker niet ontbreken in jouw klas?

Veel creaplezier gewenst!

Andere ideeën om bij boeken te doen

Vergelijkbare artikelen