Wereld Voetbal Atlas

[DOOR ALICE] ‘Cruijff was de ster van het Oranje dat in 1974 bijna wereldkampioen werd. Zijn leven is het succesverhaal van een doodnormale jongen die uitgroeide tot één van de beste voetballers ooit. Geboren in Betondorp, Amsterdam, maar na een carrière bij onder andere Ajax, Barcelona en Feyenoord, beroemd in de hele wereld.’
– Wereld Voetbal Atlas –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Wereld Voetbal Atlas

Ontdek een wereld vol voetbal

In de voetbalwereld hoort Europa wel tot de grootsten. Misschien omdat voetbal is ontstaan in Engeland, of omdat Europa een van de rijkste werelddelen is, met veel geld om goede voetballers te kopen. Hoe dan ook, elke voetballer ter wereld wil spelen bij Liverpool, Bayern München, of Real Madrid. Messi reisde als tiener al van Argentinië naar Barcelona en Luis Suarez van Uruguay naar Groningen, omdat ze droomden van successen in de Europese Champions League. In dit boek reis jijzelf door landen en werelddelen, terwijl je leest over beroemde clubs, fantastische spelers en grote toernooien. Maar je leert ook van alles over nieuwe clubs en voetbalhelden uit verre landen. Wordt er ook gevoetbald in het koude Alaska? Wie zijn de grootste voetbalhelden ooit? Ga mee op wereldreis en ontdek het zelf.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit is het voetbalboek dat je voor de voetbalfans in de klas moet hebben! De Wereld Voetbal Atlas staat vol met interessante ‘wist je datjes’. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland het enige land is dat drie keer in een WK finale heeft gestaan, zonder er één te winnen? (1974, 1974, 2010) Nee? Ik ook niet! Misschien wordt dit ons jaar en schuiven we die 3 zilveren plakkaten aan de kant voor een gouden.

Verder maak je in dit boek pas echt leeskilometers! We gaan op de fiets door Nederland, met de Porsche door Duitsland, in de luchtballon over België, met de boot naar Engeland en natuurlijk door Frankrijk met de TGV. Pas op bij bladzijde 59, want die laat je niet zomaar los! Daar kom je namelijk Suarez tegen.

‘Suarez is een goede voetballer maar speelt soms als een straatvechter. Op het WK in 2010 stopte hij in de kwartfinale tegen Ghana een bal op de doellijn met zijn handen. Rode kaart. Maar de strafschop werd gestopt en Uruguay haalde alsnog de halve finale tegen Oranje. Bij het WK 2014 maakte hij het nog bonter. Hij beet bij een duel in de schouder van de Italiaanse verdediger Chiellini. Zijn straf: 9 wedstrijden geschorst, 4 maanden stadion verbod en €80.000 boete.’

Suarez kan zich beter niet in zijn tegenstander vastbijten, maar ik in dit boek. Je kunt van links naar rechts bladeren in dit boek en je raakt nóg niet uitgekeken. Naast de vele informatie over voetbal en de wereld zijn de illustraties van Job van Gelder een feestje.

Kinderen die dol zijn op voetbal vinden misschien ook Spionnen op het voetbalveld of Doeltrappers leuk

Met dank aan Uitgeverij Condor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Wereld Voetbal Atlas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Wereld Voetbal Atlas zijn:

 • Het boek begint met een enthousiaste inleiding. Hierdoor krijg je zin om het boek te lezen en weet je waar het boek over zal gaan. Lees ‘Goede reis‘ op bladzijde 4 voor.
  Leesvraag: Kun jij een inleiding bij je boek bedenken? Schrijf de inleiding voor een klasgenoot, misschien wil je klasgenoot dit boek wel na jou lezen.
 • Het boek staat vol met ‘wist je datjes’, leuke feiten die passen bij het land of bij voetballers van dat land.. Lees de eerste ‘wist je dat’ op bladzijde 9 ‘De EK finale…’ t/m ‘…de verkeerde kant.‘ voor.
  Leesvraag: Welke feiten komen in jouw leesboek voor? Kun je daar een ‘wist je dat’ van maken?
 • Wij Nederlanders fietsen wat af. Lees het kopje ‘Fietsen naar het stadion’ op bladzijde 11. Lees ‘Van betondorp is…’ t/m ‘…strafschoppen waren gemist.‘ voor.
  Leesvraag: Welke voertuigen komen in jouw boek voor?
 • In dit boek komen veel bijnamen voorbij. De belangrijkst bijnaam is misschien wel die van Cristiano Ronaldo, die ook wel CR7 wordt genoemd. Maar ben je ook bekend met de volgende bijnaam? Lees ‘Het Rosario van Messi’ bladzijde 51 ‘Rosario ligt aan…’ t/m ‘…werd Brazilië verslagen.’ voor.
  Leesvraag: Welke bijnamen worden in jouw leesboek genoemd?
 • Wist je dat Olympique Marseille de enige Franse club is tot nu toe de Champions League heeft gewonnen. Ze zouden dit jaar misschien wel geschiedenis kunnen schrijven met PSG. Lees ‘Frankrijk’ op bladzijde 21.
  Leesvraag: Kijk eens op de eerste bladzijde wanneer je boek gedrukt is. Welke veranderingen zou je moeten maken als het boek nu uitgegeven zou worden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Wereld Voetbal Atlas.

Overige ideeën

 • Quizvragen: Ga in de atlas op zoek naar verschillende weetjes en bedenk er 5 quizvragen over. Stel deze vragen aan een klasgenootje en kijk of hij de antwoorden weet of dat hij ze op moet zoeken.
 • WK voetbal 2022: In de Wereld Voetbal Atlas is ook veel informatie te vinden over verschillende landen. Leuk om hier tijdens het WK wat meer over te leren. Download het bestand en laat de leerlingen hieruit een land kiezen. Kopieer de juiste bladzijde van de Wereld Voetbal Atlas erbij en laat de leerlingen de kaart in de stijl van Job van Gelder maken.
Voetballanden Wereld Voetbal Atlas
 • Vul samen met de kinderen het speelschema in van het WK voetbal.
 • Het is ook leuk om feitjes bij te houden, zoals wie er voor het eerst scoorde voor Nederland of wie de topscoorder van het toernooi wordt. Daarvoor kun je deze download gebruiken.
Wereldkampioenschap voetbal Wereld Voetbal Atlas

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen