Wereldkinderboekendag

Op 2 april vieren we wereldwijd Wereldkinderboekendag! Deze speciale dag draait helemaal om het plezier van lezen en de kracht van kinderboeken. In dit blog vertel ik je over deze dag en deel ik suggesties om deze dag feestelijk te vieren.
– Wereldkinderboekendag –

Header blog Wereldkinderboekendag

Wereldkinderboekendag

Wereldkinderboekendag wordt sinds 1967 georganiseerd door IBBY (International Board on Books for Young People), een internationale organisatie die kinderen aanmoedigt om te lezen. Elk jaar kiest een ander land een thema en maakt een schrijver en illustrator een speciale boodschap en poster. De datum is niet zomaar gekozen: het is de geboortedag van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, bekend van verhalen als De kleine zeemeermin en Het lelijke eendje.

Wereldkinderboekendag in Nederland

In 2025 heeft Nederland de eer om het thema te bepalen! Dit jaar staat alles in het teken van “De vrijheid van verbeelding”, een zin uit het gedicht Beeldtaal van kinderboekenschrijver Rian Visser. Op de website vind je een lesbrief bij dit gedicht.

Er worden verder leuke activiteiten georganiseerd, zoals:

  • Lesmateriaal voor scholen – speciaal voor kinderen van 4 tot 14 jaar, zoals een speciale aflevering op 2 april van de Waanzinnige Podcast
  • Een internationale kunstwedstrijd – kinderen mogen een kunstwerk maken geïnspireerd op het gedicht. Alle scholen hebben 2 posters via de post gekregen.

Kinderboeken zijn meer dan alleen verhalen. Ze laten kinderen dromen, ontdekken en leren over de wereld. Door te lezen groeien ze in hun taalontwikkeling en ontwikkelen ze hun creativiteit. Daarom is het goed om stil te staan bij het belang van boeken en om het plezier van lezen te vieren!

Suggesties voor Wereldkinderboekendag

  • Maak samen met de kinderen vlaggetjes om op te hangen in de klas. Op de website kun je hier een template voor vinden, maar je kan ook zelf aan de slag met A4-tjes. Laat de kinderen hun favoriete boek of personage tekenen. Laat ze ook aan elkaar vertellen waarom ze hiervoor hebben gekozen.
  • In andere landen, zoals Groot-Brittanië, is het echt al een traditie om op Wereldboekendag verkleed als jouw favoriete personage naar school te komen. Op Pinterest vind je al ideeën maar wie weet hebben jouw leerlingen al meteen plannen voor hun personage. Denk daarbij niet te moeilijk, met de juiste kleur kleding of attribuut heb je vaak al snel de essentie van een personage te pakken.
  • Op de website staan al een mooie lijst met wereldboeken. Denk daarbij aan De Boebalas, Waar is mijn noedelsoep, Terra Ultima en Iemand in het bijzonder. Nodig de leerlingen uit om die week hun eigen favoriete kinderboeken mee te nemen. Richt daar een speciale thematafel voor in en zet daar alle boeken bij elkaar. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de (school)bibliotheek.
  • Richt een kinderboekenmuseum in. Bedenk met je leerlingen welke verzamelingen getoond zullen worden. Denk aan boekverfilmingen, series, boeken met een kaart voorin, boeken die ergens anders dan in Nederland afspelen, boeken waar een andere taal in voorkomt of een verzameling van favoriete leesplekken.
  • Speel spellen zoals een kinderboekenquiz, een kinderboekenmemory, een kinderboekenspeurtocht of een kinderboekenbingo. Online vind je al kant-en-klare voorbeelden, maar het is ook een optie om de spellen samen met je leerlingen te maken. Laat ze allemaal boeken verzamelen en geef ze de opdracht om per boek één vraag te bedenken. Zo kan groep 8 een spel maken voor groep 1/2, groep 7 voor groep 3 enzovoorts.
  • Organiseer een voorleesfeest, nodig ouders uit om in de klassen te komen voorlezen uit hun favoriete boek of een ander gekozen boek. Geef ook de mogelijkheid om voor te lezen in verschillende talen. Hetzelfde kun je uiteraard ook doen door leerlingen in andere klassen voor te laten lezen. Een laagdrempelige én gezellige manier van boekpromotie!
  • Maak een luisterhoekje, ergens in school, waar leerlingen zich even terug kunnen trekken om te luisteren naar verhalen. Je kunt daarbij websites inzetten als prentenboeken in alle talen of De Voorleeshoek. Ouders en leerkrachten kunnen ook van tevoren een hoofdstuk voorlezen uit een boek en de leerlingen daarna uitnodigen het hele boek in de (school)bibliotheek uit te lenen.
  • Bekijk zeker ook de ideeën die beschreven staan bij de openingen en afsluitingen van de (afgelopen) Kinderboekenweek. Misschien dat niet alle ideeën in oktober lukken, dus dan kun je een verdeling maken voor april en oktober.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor Wereldkinderboekendag. Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de Wereldkinderboekendag!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen