Willewete De eerste mens

[DOOR DORY] ‘De bekendste is de mammoet.
Dat is een grote olifant,
helemaal bedekt met een dichte,
harige vacht’

– Willewete De eerste mens –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1 of  voor kinderen vanaf groep 4 om zelf te lezen.

Het verhaal

Willewete De eerste mens

Art is een jongen die in de oertijd leefde, vele duizenden jaren geleden. Hij neemt je in dit boek aan de hand mee, door zijn leven. Hij vertelt over hoe ze woonden, hoe ze aan eten kwamen en welke dieren er leefden.

Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger geen steden of dorpen waren? En wist je dat ze vroeger al penselen maakten van dierenhaar? Willewete De eerste mens geeft je een zeer compleet beeld van de mens in de prehistorie.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ook deze keer stelt Willewete niet teleur, integendeel zelfs! Wat ik mooi vind aan Willewete De eerste mens, is dat er een mooie balans is tussen moeilijke stukken en minder moeilijke stukken. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over silex en marcasietsteen.  Voor de kinderen die uitdaging zoeken zou dit boek dus ook een aanrader zijn. Het boek geeft een mooi inkijkje in het leven van de mens in de prehistorie. Dit boek is goed inzetbaar bij geschiedenis en bij themaweken, maar beperk je daar vooral niet toe. Het boek is ook leuk voor kinderen op losse momenten.

Andere interessante weetjesboeken zijn De wereldgeschiedenis in 100 dieren, Is dàt kunst? en Hoe word ik astronaut?

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Willewete De eerste mens

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Willewete De eerste mens zijn:

 • Vroeger werden de taken tussen de jongens en meisjes verdeeld. De jongens gingen op jacht en de meisjes gingen op zoek naar eetbare vruchten en planten. Lees bladzijde 5 ‘Scholen bestaan niet…’ t/m bladzijde 6 ‘…jagers-verzamelaars vernoemd.‘ voor.
  Leesvraag: Worden in jouw boek taken verdeeld? Hoe?
 • In de prehistorie leefden ze samen met dieren die nu niet meer leven, zoals een mammoet of een sabeltandtijger. Lees bladzijde 11 ‘We leven samen…’ t/m bladzijde 12 ‘…van zijn prooi.‘ voor.
  Leesvraag: Welke dieren komen er in jouw boek voor? Zijn ze wild of tam?
 • Vuur was super belangrijk voor de mensen in de prehistorie. Lees bladzijde 13 ‘Vuur is heel…’ t/m bladzijde 14 ‘…het laten ontbranden.‘ voor.
  Leesvraag: Wat is voor de mensen in jouw boek super belangrijk?
 • In Europa woonden ze vroeger in huizen van hout en in het Midden-Oosten waren er huizen van leem. Lees bladzijde 19 ‘Het bouwen van…’ t/m bladzijde 20 ‘…zijn erg lang.‘ voor.
  Leesvraag: In wat voor huis leeft jouw hoofdpersoon?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Willewete De eerste mens.

Overige ideeën

 • Zoek de verschillen: Pak een groot stuk karton en maak twee vakken; nu en prehistorie. Laat de kinderen per pagina op zoek gaan naar de verschillen tussen nu en vroeger.
 • Quiz: In het boek staat een quiz. Deze kun je de kinderen laten doen, maar je kunt ze ook zelf een quiz laten maken over het boek.
 • Muurschildering: In het boek wordt geschreven over de rotsschilderingen van vroeger. Als je op school een grote muur hebt waar de kinderen bij kunnen, kun je muurschilderingen maken! Gebruik penselen en water of stoepkrijt.
 • Teken als de eerste mens: In het boek wordt een idee gegeven over hoe je kunt tekenen als de eerste mens. Dit is mooie inspiratie voor een les handvaardigheid.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen