Josephine Baker – Little People, BIG DREAMS

Na de oorlog adopteerde Josephine twaalf kinderen uit alle hoeken van de wereld, die ze haar ‘regenbooggezin’  noemde. Ze wilde daarmee de wereld laten zien dat mensen met verschillende huidskleuren in vrede met elkaar konden samenleven.’
– Josephine Baker –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Josephine Baker

Josephine is een meisje dat al snel door heeft dat de regels van de witte mensen niet op haar van toepassing waren. Ze wilde meer van de wereld zien en haar danskunsten brachten haar naar New York, waar ze in een dansgroep ging dansen. Vanuit daar vervolgde ze haar reis naar Parijs, waar ze doorbrak als danseres en actrice. Dat is echter niet het enige waarom ze bekend staat, maar wat het nog meer is? Daarvoor moet je het boek zelf lezen… 

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Wow, wat had ik graag eerder geweten over Josephine Baker. Een hele inspirerende vrouw, met name door haar ‘regenbooggezin’. En dat is gelijk ook de kracht van de serie Little People, BIG DREAMS. Zo ontdek je nog eens personen die je niet kende, maar die je achteraf gezien toch had willen kennen. Ik ga Josephine Baker zeker meenemen in mijn lessen rondom burgerschapsvorming en rondom de WO2 lessen.

Dit boek is onderdeel van de serie Little People, BIG DREAMS. In eerste instantie kreeg de serie in Nederland de naam Van klein TOT GROOTS. De vrouwen in de serie hadden allemaal als klein meisje een droom en groeide op tot sterke vrouw met grootse ideeën. Inmiddels zijn in de serie ook boeken over mannen verschenen en wordt de Engelse serienaam aangehouden. Alle boeken in deze serie gaan over belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Josephine Baker

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Josephine Baker zijn:

Dit boek bevat geen bladzijdenummers daarom begin ik op de eerste bladzijde met tekst met tellen.

 • Josephine merkt duidelijk verschillen tussen haarzelf en andere meiden. Lees bladzijde 1 ‘Dit is het…’ t/m bladzijde 4 ‘…regels heel anders.’ voor.
  Leesvraag: Welke verschillen kom je tegen in jouw boek?
 • Josephine reist de hele wereld over. Ze groeit op in Saint Louis, reist naar New York en breekt door in Parijs. Uiteindelijk beland ze weer in New York. Lees voor t/m bladzijde 14 ‘…was dol op haar.’ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Er leven een heleboel huisdieren bij Josephine. Lees bladzijde 15 ‘En met haar bekendheid…’ t/m ‘…om te delen.’ voor. 
  Leesvraag: Welke (huis)dieren kom je tegen in jouw boek?
 • Josephine verdient een medaille voor haar moed. Lees bladzijde 19 ‘Maar toen begon…’  t/m bladzijde 22 ‘…elkaar konden samenleven.’ voor.
  Leesvraag: Waarvoor zou iemand in jouw boek een medaille mogen verdienen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Josephine Baker.

Andere delen in de serie Little People, BIG DREAMS

Vergelijkbare artikelen