Graphic novels in de middenbouw

Zijn Graphic novels in de bovenbouw een succes voor kinderen die niet dol zijn op lezen?
Bied graphic novels in de middenbouw aan!
– Graphic novels in de middenbouw –

graphic novels in de middenbouw

Graphic novels

Wie kent ze niet? De series Het leven van een Loser en Dagboek van een Muts! Populaire series die door veel kinderen in de bovenbouw graag gelezen worden. Deels door het verhaal, deels door de schrijfwijze. Een graphic novel is vanuit vroeger een stripverhaal. Echter zijn de graphic novels waar kinderen nu zo dol op zijn geen strips zoals bijvoorbeeld de Donald Duck, maar heuse, dikke leesboeken vol tekst die afgewisseld worden met illustraties. De illustraties vertellen vaak iets extra’s over het verhaal, geven hillarische momenten weer of vormen een klein stripverhaaltje dat zich in gedachten van de hoofdpersoon afspeelt.

De schrijfstijl van zo’n graphic novel is een groot succes bij leerlingen in de bovenbouw die niet graag lezen. Hoe komt dat? Ik vroeg het de kinderen in mijn groep 6/7:

  • Graphic novels bestaan uit korte stukjes tekst, dit leest prettig en snel.
  • De korte stukjes tekst worden volop afgewisseld met plaatjes, zo kun je ook veel kijken in plaats van lezen.
  • De boeken zijn leuk om te lezen.

De inhoud van het verhaal spreekt de kinderen ook aan. Het gaat vaak over dagelijkse zaken en vriendschappen die de kinderen aanspreken en waarin ze zich herkennen. En nu vroeg ik mij af:
Als de graphic novels in de bovenbouw zo’n succes zijn om het leesplezier terug te vinden? Waarom zouden we ze dan niet volop inzetten in de middenbouw om het leesplezier te houden.

Graphic novels in de middenbouw (groep 4-5)

Bovengenoemde series zijn voor de middenbouw geen succes, vaak te moeilijk of qua inhoud (nog) niet geschikt. Daarom maakte ik een lijstje met graphic novels die juist wel voor de middenbouw (groep 4-5) geschikt zijn.

  • De Waanzinnige boomhut serie ken je vast wel. Een hilarische serie over een boomhut die per deel er 13 verdiepingen bij krijgt. Andy en Terry beleven allerlei avonturen op de verschillende verdiepingen van hun boomhut. Eerder schreef ik een recensies over deze serie:

  • Kapitein onderbroek serie. Kort geleden was de film Kapitein Onderbroek in de bioscoop. Het boek met de film vergelijken is een leuke manier om kinderen kritisch naar het boek en de film te laten kijken.

  • De Monstersnackbar serie gaat over de achtjarige Joep die een baantje krijgt in dit bijzondere restaurant.

  • De Mijn hamster is serie

  • Overige graphic novels voor de middenbouw

Graphic novels voor de bovenbouw

Benieuwd naar graphic novels voor de bovenbouw? Hou de website goed in de gaten, volgende week zal ik daar meer over vertellen!

Veel leesplezier gewenst! Welk boek ga jij als eerste lezen?

Vergelijkbare artikelen