Alex M. en de boeken van de nacht

[DOOR DORY] ‘Dit huis is betoverd. Al zou er op dit moment in de woonkamer een heel orkest spelen,
dan nog zou niemand er buiten deze muren ook maar één noot horen.’
– Alex M. en de boeken van de nacht –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

Alex M. en de boeken van de nacht

Alex heeft een grote hobby: het schrijven van griezelverhalen. Helaas vindt zijn omgeving dit maar een gekke hobby. Ze vinden hem een weirdo, een freak. Daarom neemt Alex het besluit om zijn boeken te verbranden.

Als hij op weg gaat naar de kelder van de flat om alles te verbranden, wordt hij afgeleid door het geluid van zijn favoriete griezelfilm. Hij kan zich niet beheersen en gaat het appartement in waar de film op tv is. Dit blijkt een val te zijn van een heks! De heks houdt Alex gevangen in een magisch appartement. Dit is het startpunt van een wervelwind aan avonturen.

Waarom is er een blauwe nevel en waarom houdt de heks zo van avonturen? Waarom doet de kat zo ontzettend vreemd? En waarom is het meisje Yasmin, dat ook opgesloten zit in het appartement, zo afstandelijk? Lukt het Alex om zichzelf te bevrijden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In het begin moest ik echt even inkomen. Zodra Alex in het appartement gevangen zit en Yasmin ontmoet begint het verhaal goed te lopen. Toen wilde ik niet meer stoppen! Er zijn veel verrassende wendingen in het verhaal en door alle avonturen blijft het enorm spannend. Dit verhaal laat zichzelf niet makkelijk voorspellen en daardoor bleef ik echt geboeid.

Door de manier waarop de schrijver het magische appartement beschrijft kun je in je hoofd echt een voorstelling maken van hoe het eruit zou zien. Tussendoor lees je ook de griezelverhalen van Alex en dat heeft de schrijver op een leuke manier verwerkt. Daarnaast vind ik dat er in het boek een mooie boodschap zit over eenzaamheid, uniek zijn en vriendschap.

Ik vind het boek geschikt voor kinderen die echt van lezen houden. Er gebeurt veel in het boek, waardoor een geoefende lezer hier veel plezier van zal hebben. De opbouw van het boek heeft wat weg van Weerwolvensoep. Voor jongere kinderen een aanrader om te griezelen. Wil je graag verder griezelen? Dan is de Engste serie ooit een aanrader! Hier lees je de leeslessen bij deel 2 en bij deel 4.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Alex M. en de boeken van de nacht

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Alex M. en de boeken van de nacht zijn:

 • De schrijver gebruikt hier in het boek woorden uit het Engels. Lees bladzijde 9 ‘Toen Alex’ ouders…’ t/m bladzijde 10 ‘…lot te ontkomen.‘ voor.
  Leesvraag: Gebruikt de schrijver in jouw verhaal woorden uit een andere taal?
 • Alex is gevangen genomen en bedenkt een plan om te ontsnappen. Lees bladzijde 28 ‘Alex wist best…’ t/m bladzijde 29 ‘…deurknop eindelijk rond.‘ voor.
  Leesvraag: Waarvoor wordt er in jouw verhaal een plan bedacht?
 • Alex schrijft griezelverhalen en moet deze voorlezen. Je ziet in het boek goed het verschil doordat de schrijver verschillende lettertypes gebruikt. Lees bladzijde 34 ‘De eerste keer…’ t/m bladzijde 37 ‘…mensen te gillen.‘ voor.
  Leesvraag: Worden in jouw boek verschillende lettertypes gebruikt? Wat geven ze aan?
 • Alex heeft een talent, een hobby: het schrijven van griezelverhalen. Lees bladzijde 59 ‘Ik moet elke…’ t/m bladzijde 61 ‘…zo lang uitzingt.‘ voor.
  Leesvraag: Wie heeft er een talent of hobby in jouw boek?
 • Alex voelt zich en vreemde jongen. Hij voelt zich anders dan de rest. Yasmin legt uit dat zij ook haar vreemde kanten heeft. Lees bladzijde 176 ‘De rest van…’ t/m bladzijde 180 ‘…manier wel vreemd.‘ voor.
  Leesvraag: Heeft iemand in jouw verhaal een bijzondere eigenschap?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Alex M. en de boeken van de nacht.

Overige ideeën

 • Alex bedenkt griezelverhalen om ervoor te zorgen dat de heks tevreden blijft. Laat de kinderen ook griezelverhalen schrijven en deze aan elkaar voorlezen.
 • In hoofdstuk 20 wordt het uiterlijk van tante Gris beschreven. Lees dit hoofdstuk voor en laat de kinderen een tekening maken van tante Gris.

Bekijk ook: Het geheim van het klavertjesplein

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen